Ως ένα πρώτο «χαστούκι» στο νόμο του Κωστή Χατζηδάκη για το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) ήρθε η απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που το έκρινε αντισυνταγματικό και παραπέμπει το θέμα στην Ολομέλεια.
Το Δ’ Τμήμα έκρινε ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, στο νόμο για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις (νόμος 1876/1990), αλλά παράλληλα το ΓΕΜΗΣΟΕ κάνει ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του άρθρου 23 παράγραφος 1 του Συντάγματος.
Το 7μελές Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο πάρεδρος Νίκος Μαρκόπουλος) με την υπ΄ αριθμ. 2175/2022 απόφασή του έκρινε, μεταξύ των άλλων, ότι «η προαγωγή δημοσίου συμφέροντος σκοπών δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού».
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) και το Σωματείο Εργαζομένων ACS-Ταχυδρομικές Υπηρεσίες κατά του ΓΕΜΗΣΟΕ.
Τα σχόλια από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΜΕ
Για «ισχυρό ράπισμα του ΣΤΕ στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη» κάνει λόγο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.
Η τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει σε δήλωσή της πως «αποτελεί δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη και ένα σημαντικό βήμα στο ξήλωμα των αντεργατικών ρυθμίσεων του. Αποτελεί δικαίωση της μάχης που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή και με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαμε καταθέσει με την οποία αναφέραμε ότι: «Με τα άρθρα του σχεδίου νόμου, εκφεύγουν τα συνδικαλιστικά σωματεία από την αρμοδιότητα των Πρωτοδικείων, και πλέον εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), κατά τα πρότυπα του ΓΕ.ΜΗ. των εμπορικών εταιρειών»
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τονίζει ακόμα πως «αύριο η απεργία και η απεργιακή συγκέντρωση θα καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας, της φτωχοποίησης και της κατάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και θα στείλουν ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Η τελική δικαίωση θα έρθει στις εκλογές με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντικοινωνικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ σχολιάζει πως «η υπόσχεση που είχαμε δώσει πέρσι στην κυβέρνηση και στον υπουργό όταν έφερναν τον νόμο-έκτρωμα ήταν μία: Πως αυτός ο νόμος-έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά, θα πεταχτεί στα σκουπίδια. Μέσα στη ζωή ο αντεργατικός νόμος έχει ακυρωθεί στην πράξη από τους εργατικούς αγώνες! Το είχαν καταργήσει δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα μέχρι να κάνουμε κουρελόχαρτο όλο τον σχεδιασμό κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε ελεγχόμενες ηλεκτρονικές καρικατούρες.
Την ίδια στιγμή δηλώνουμε πως θα πέσει στο κενό η νέα προσπάθεια τρομοκράτησης της κυβέρνησης και των Οργανισμών στις μεταφορές που σέρνουν τα σωματεία και τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, παραμονές πανεργατικής-πανελλαδικής απεργίας. Καλούμε τους συναδέλφους στις αστικές συγκοινωνίες να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία».
Πηγή : https://www.efsyn.gr