Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεούται να διαβουλεύεται με τις αρχές των ΗΠΑ, πριν από τη θέσπιση νέων νομοθετικών προτάσεων μετά την εφαρμογή της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις ( ΤΤΙΡ ) , σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε.
Ένα έγγραφο που διέρρευσε, από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συνεργασίας ( CEO), κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το Διατλαντικό Εμπόριο και τις Επενδύσεις ( ΤΤΙΡ ) , αποκάλυψε ότι μία μη εκλεγμένη Επιτροπή θα συσταθεί και θα έχει την εξουσία να αποφασίζει σε ποιους τομείς θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Ουάσιγκτον , εξαιρόντας έτσι τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις διαπραγματεύσεις, γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent.
Ο κύριος στόχος της ΤΤΙΡ είναι η εναρμόνιση των κανόνων σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των τροφίμων και των καταναλωτικών προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος και των χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών.
Το έγγραφο που διέρρευσε αναφέρεται στο κεφάλαιο «Κανονιστική συνεργασία» σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση , δεσμεύεται να προχωρήσει σε «μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις της ΕΕ , χωρίς να κοπούν τα δικαιώματά τους».
Ωστόσο , το έγγραφο παρουσιάζει ένα λαβύρινθο διαδικασιών που θα μπορούσαν να ακυρώσουν όλες τις προτάσεις της ΕΕ που πηγαίνουν ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ , εκτιμά Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συνεργασίας ( CEO).
Σύμφωνα με τις διαδικασίες που αποκαλύπτονται από το έγγραφο , οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν ένα «αμφιλεγόμενο ρόλο» στη νομοθετική διαδικασία των Βρυξελλών και, συνεπώς, αποδυναμώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και όλες τις Ευρωπαϊκές αρχές.
«Η αποφασιστικότητα της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών να θέσουν τις μεγάλες εταιρείες στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων είναι μια άμεση απειλή εναντίον των δημοκρατικών αρχών της Ένωσης. Αυτό το έγγραφο δείχνει πως η κανονιστική συνεργασία της ΤΤΙΡ διευκολύνει την εταιρική επιρροή και την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών, στη νομοθετική διαδικασία πριν ακόμα το οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή στα κοινοβούλια των μελών κρατών», δήλωσε ο Kenneth Haar , Διευθύνων Σύμβουλος του CEO.
Ο Nick Dearden , διευθυντής της βρετανικής ομάδας δράσης Παγκόσμια Δικαιοσύνη Τώρα , δηλώνει: είναι «τρομακτικό» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκτούν το δικαίωμα και τη δύναμη να αμφισβητήσουν και να αλλάξουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς πριν ακόμα δοθεί η ευκαιρία στους Ευρωπαίους πολιτικούς να συζητήσουν.
Αναφερόμαστε στα κυριαρχικά δικαιώματα των Ευρωπαϊκών χωρών (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο σοβαρή απειλή για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από αυτή την εμπορική συμφωνία.
ΤΤΙΡ , TAFTA ή διατλαντική συνθήκη : τρία ονόματα για το ίδιο σχέδιο που επιχειρεί την κατάργηση όλων των εμπορικών φραγμών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία αυτή , ένας συνασπισμός ΜΚΟ και των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων κατήγγειλε την αδιαφάνεια που περιβάλει τη συμφωνία η οποία συντάσσεται με άκρα μυστικότητα, μακριά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους πολίτες.
Μετάφραση : Μάρκος Βλάχος , μέλος του Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς