(AP Photo/Vahid Salemi, File)
Ευρωπαϊκή Ένωση, Κίνα και Ρωσία αναζητούν τρόπους για να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις προς το Ιράν και να αναγκάσουν την Τεχεράνη να διαπραγματευτεί εκ νέου τη συμφωνία για τα πυρηνικά που υπέγραψε το 2015.
Σύμφωνα με τον Guardian, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι το προτεινόμενο μέτρο, το οποίο έχει ονομαστεί «Όχημα ειδικών σκοπών» ( Special purpose vehicle, SPV) θα βοηθήσει να πειστεί η κυβέρνηση της Τεχεράνης να τηρήσει τη συμφωνία ώστε να σώσει την οικονομία του.
Μιλώντας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι, Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., δήλωσε ότι το SPV έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις πληρωμές που σχετίζονται με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές του Ιράν, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να λειτουργούν με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η στόχευση είναι ο κανονισμός αυτός να ισχύσει και για εταιρείες εκτός ΕΕ.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχάνι, δήλωσε κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ τη δέσμευση της Τεχεράνης στη συνέχιση του προγράμματος και κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως πιέζουν άλλες χώρες για να παραβιάσουν τη συμφωνία.
Διάφορες εκδοχές του SPV αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν εξελιγμένες μεθόδους ανταλλαγής που θα αποφεύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις. Για παράδειγμα το Ιράν θα μπορούσε να δίνει πετρέλαιο σε μια γαλλική εταιρεία παίρνοντας πίστωση την οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να πληρώσει έναν Ιταλό κατασκευαστή για άλλα προϊόντα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα κινηθούν καθόλου κεφάλαια μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Ένας πολυεθνικός «μεσάζων» που θα στηρίζεται από ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούσε να δημιουργηθεί για να διεκπεραιώνει συμφωνίες με εταιρείες που ενδιαφέρονται για συναλλαγές στο Ιράν και με ιρανικές επιχειρήσεις. Οι όποιες συναλλαγές δεν θα είναι ορατές στις ΗΠΑ και θα περιλαμβάνουν ευρώ και λίρες και όχι δολάρια.
Η πρόταση έρχεται σε συνάρτηση με το ψήφισμα που πέρασε η Ε.Ε. τον Αύγουστο και, θεωρητικά, προστατεύει τις ευρωπαϊκές εταιρείες από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν. Θεωρητικά, σημειώνει ο Guardian, το ψήφισμα αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ευρωπαϊκές εταιρείες να αναζητήσουν αποζημιώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει γίνει χρήση του συγκεκριμένου ψηφίσματος.
Via : www.efsyn.gr