Όταν καταψήφιζε η ΝΔ την εξόρυξη στη Χαλκιδική
Βαγγέλης Τριάντης
Λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του 2012 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τις Σκουριές και συναντήθηκε με κατοίκους οι οποίοι ήταν αντίθετοι στην επένδυση. Ο σημερινός πρόεδρος και τότε βουλευτής της ΝΔ ξεναγήθηκε στην περιοχή από τους ανθρώπους που τον υποδέχτηκαν, συνοδεία βουλευτή της ΝΔ αλλά και τοπικών στελεχών του κόμματος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, άνθρωποι οι οποίοι παρευρέθηκαν στη συνάντηση θυμούνται τον κ. Μητσοτάκη εμφανώς προβληματισμένο από όσα άκουγε, ενώ παράλληλα παρατηρούσε με ενδιαφέρον και θαυμασμό το φυσικό τοπίο της περιοχής. Κάποια στιγμή ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε ανοικτά τον προβληματισμό του: «Αυτό το βουνό εάν καταστραφεί δεν μπορεί να ξαναγίνει όπως είναι» φέρεται να είπε. Κατά τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ο κ. Μητσοτάκης ήταν μάλιστα πιο επιθετικός σε ό,τι αφορά την επένδυση. «Εδώ είναι ένα παραδεισένιο δάσος και θα κάνω τα πάντα για να εμποδίσω αυτή την καταστροφική επένδυση» φέρεται να είπε ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στα τέλη Σεπτέμβρη από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Σκουρλέτης. Την ίδια επένδυση για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα κόπτεται και χαρακτηρίζει μία από τις «μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις της χώρας».
Η ΔΗΣΥΜ της Ντόρας διαφωνούσε
Εκτός όμως από τον κ. Μητσοτάκη, τη διαφωνία της κατά το παρελθόν με τη συγκεκριμένη επένδυση είχε εκφράσει και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ή για την ακρίβεια η Δημοκρατική Συμμαχία (ΔΗΣΥΜ), το κόμμα το οποίο είχε δημιουργήσει η κ. Μπακογιάννη και ήταν επικεφαλής του. Τον Απρίλιο του 2012 έξι υποψήφιοι βουλευτές της ΔΗΣΥΜ Χαλκιδικής απέστειλαν επιστολή προς το τοπικό μπλογκ Ρεσπέντζα. Σε αυτή οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος της κ. Μπακογιάννη εξέφραζαν ανοικτά την αντίθεση τους απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση. Χαρακτήριζαν μάλιστα τη στάση τους ως «επίσημη θέση του κινήματος από τις 26 Ιουλίου 2011», ενώ παρέθεταν και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα είχε στην περιοχή η συγκεκριμένη επένδυση.
«Η ΔΗΣΥΜ διαφωνεί με την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη θέση Σκουριές (όρος Κάκκαβος), όπου θα εφαρμοστεί η μέθοδος της επιφανειακής εξόρυξης, με συνέπεια το παρθένο δάσος της περιοχής –το οποίο αποτελεί συνέχεια δασικής ζώνης, ενταγμένης στο πρόγραμμα NATURA– να υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή (κυρίως λόγω εκτεταμένης αποψίλωσης), τόσο λόγω της διάνοιξης κρατήρα, διαμέτρου μεγαλύτερης από χίλια μέτρα, όσο και της διάνοιξης δρόμων μεγάλου εύρους για την κίνηση υπερμεγέθων φορτηγών, αλλά και εξαιτίας της αναγκαίας υπερκατανάλωσης νερού, το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά την επάρκεια υδροδότησης πέντε αστικών περιοχών (Μεγάλης Παναγίας, Ιερισσού, Νέων Ρόδων, Αμμουλιανής και Ουρανούπολης)» σημείωναν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι υποψήφιοι βουλευτές της ΔΗΣΥΜ.
Η ΝΔ καταψήφιζε
Οι διαφωνίες αυτές δεν ήταν και οι μοναδικές. Τον Ιανουάριο του 2004 τα στελέχη της ΝΔ είχαν καταψηφίσει στη Βουλή τη σύμβαση με την οποία τα μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάζονταν στην Ελληνικός Χρυσός. Επρόκειτο για τον περίφημο νόμο Πάχτα, ο οποίος είχε προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και του τότε υφυπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης Σημίτη Χρήστου Πάχτα.
Ο τότε βουλευτής της ΝΔ Αθηναίος Φλωρίνης χαρακτήρισε, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής, τη μεταβίβαση ως «ξεπούλημα» και εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν τα μεταλλεία θα δουλέψουν ξανά.
«..Διότι ξεπουλάει μία τεράστια περιοχή, μία τεράστια περιουσία των 112 εκατομμυρίων ευρώ έναντι μόνον 11 εκατομμυρίων ευρώ. Θεωρεί επιτυχία αυτό το ξεπούλημα και παράλληλα το ξεπούλημα των εργαζομένων. Σε λίγους μήνες, όχι σε λίγα χρόνια, θα κλαίνε τη μοίρα τους με αυτήν τη σύμβαση. Τώρα για να δούμε πόσο φερέγγυο είναι το νέο σχήμα, να ρίξει μια ματιά στους μετόχους και τους ξέρει πολύ καλά. Από εμπόρους ναρκωτικών μέχρι κατασκευαστές έργων. Και επαναλαμβάνω, αυτή η περιουσία ξεπουλήθηκε, όσο κοστίζει ένα χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού. Ούτε παραπάνω ούτε λιγότερο».
Ο τότε βουλευτής της ΝΔ και μετέπειτα υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης είχε ταχθεί επίσης κατά της σύμβασης, χαρακτηρίζοντάς την ως «μη βιώσιμη», «σκοτεινή» και «σκανδαλώδης».
«..Θεωρούμε ότι η σύμβαση αυτή δεν εξασφαλίζει ούτε τους εργαζομένους ούτε τη λειτουργία των μεταλλείων ούτε το μέλλον της περιοχής. Είναι μια μη βιώσιμη, σκοτεινή και σκανδαλώδης σύμβαση και γι’ αυτό την καταψηφίζουμε» είχε σημειώσει από το βήμα της Βουλής.
Σχεδόν δεκατρία χρόνια μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι Κυρ. Μητσοτάκης και Ντ. Μπακογιάννη μοιάζουν να έχουν πάρει διαζύγιο με όσα έλεγαν στο παρελθόν. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς όχι μόνο τα γραπτά αλλά και τα λόγια μένουν.
Via : www.documentonews.gr