της Μάχης Τράτσα
Με την ακύρωση του ισχύοντος προεδρικού διατάγματος (ΠΔ) για τον Υμηττό, ο δασικός του πλούτος κινδυνεύει από ιδιοκτήτες και καταπατητές. Φορείς, δημοτικές πρωτοβουλίες και συλλογικότητες κατέθεσαν υπόμνημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και στους δήμους του Υμηττού, στο οποίο καταγγέλλουν ότι αν ακυρωθεί το ΠΔ 187/2011 «θα επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς μειωμένης προστασίας του βουνού, νομότυπης και αυθαίρετης δόμησης, εμπορικών συναλλαγών στο δασικό χώρο».
Ο Υμηττός, εδώ και αρκετές δεκαετίες, δέχεται… επίθεση που στοχεύει στην εξαφάνιση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του. Ιδιώτες, δημόσιοι φορείς, δήμοι έχουν καταπατήσει εκτεταμένες εκτάσεις του βουνού, ενώ αυθαίρετα κτίσματα έχουν καταγραφεί σε πολλά σημεία του Υμηττού. Παράλληλα, οι εμπρησμοί, όπως αναφέρουν στο υπόμνημά τους οι 27 φορείς της περιοχής, οδηγούν στη ραγδαία συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων.
Με το πρώτο ΠΔ του 1978 επιχειρήθηκε η ανακοπή της επέκτασης υφιστάμενων αυθαίρετων οικισμών και της δόμησης νέων κατοικιών στις Ζώνες προστασίας του Υμηττού (Α’ και Β’), ενώ δίνονταν η δυνατότητα κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων για κοινωφελή έργα στην Β’ Ζώνη (σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές, πολιτιστικές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.λπ.). Αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Πάνος Τότσικας, από τη Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού, είχε αποτέλεσμα τη διάνοιξη νέων δρόμων, την κατασκευή ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων σε διάφορα σημεία του Υμηττού, καθώς και την κατασκευή συνήθως πολυτελών κατοικιών, οι οποίες αδειοδοτούνταν ως «πολιτιστικές εγκαταστάσεις», «αναψυκτήρια» κ.λπ.
Τον Ιούνιο του 2011 τροποποιήθηκε το ΠΔ του 1978 διότι θεωρήθηκε ότι δεν μπορούσε να βάλει «φρένο» στη συνεχιζόμενη επέλαση του… τσιμέντου.
«Οι θετικές διατάξεις του νέου ΠΔ που επέκτειναν τη Ζώνη Α’ απόλυτης προστασίας του βουνού, δεν άρεσαν σε κάποιους ιδιοκτήτες ή φερόμενους ως ιδιοκτήτες, διακατέχοντες ή διεκδικητές εκτάσεων δασικών ή γεωργικών, που οι φερόμενες ως ιδιοκτησίες τους είχαν ενταχθεί στις ζώνες προστασίας του βουνού, χάνοντας έτσι κάθε εμπορική και ανταλλακτική αξία. Έτσι, ξεκίνησαν έναν πόλεμο, καταθέτοντας στο ΣτΕ αιτήσεις ακύρωσης, επικαλούμενοι προσχηματικά την προστασία του περιβάλλοντος», σημειώνουν οι φορείς στο υπόμνημά τους.
Αιτήσεις ακύρωσης συνολικά κατά του ΠΔ 187/2011 είχαν καταθέσει οι Δήμοι Παιανίας – Γλυκών Νερών, Κορωπίου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, ενώ οι Δήμοι Αργυρούπολης – Ελληνικού και Παπάγου – Χολαργού κατέθεσαν προσφυγές για επιμέρους ζητήματα.
Το ΣτΕ εκδικάζοντας την προσφυγή του δήμου Κρωπίας Αττικής αποφάσισε να αποστείλει προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωδικαστήριο, προτού αποφανθεί για το θέμα. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πριν από την έκδοση του ΠΔ προστασίας του Υμηττού, έπρεπε να προηγηθεί εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σε αναμονή της τελικής απόφασης του ΣτΕ και με πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διαδικασία εκπόνησης στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, οι 27 φορείς της περιοχής ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την κυβέρνηση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού.
Οι οργανώσεις που υπογράφουν το υπόμνημα είναι: Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού, Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece, Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας, Green It Up Again, Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού, ΚιΠΗ – Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό, Πρωτοβουλία πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού, Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα, Δίκτυο Αλληλεγγύης Καισαριανής, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ιλισός», Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης, Διαδημοτική Πρωτοβουλία κατοίκων Π. Φαλήρου, Αλίμου, Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, Εξωραϊστικός Σύλλογος «Νηρέας» Ραφήνας, Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων – ΠΡΩΣΥΝΑΤ, Νίκη των πολιτών Αγίας Παρασκευής, Δίκτυο πολιτών Χολαργού – Παπάγου, Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου, «Ηλιου-πόλις» Ανθρώπινη πόλη, Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ανατροπή στη Γλυφάδα Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία, Δημοτική Κίνηση Αλίμου «Άνω – Κάτω στο Καλαμάκι», Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου, Ανατροπή – Κίνηση Δημοτών Κερατσινίου Δραπετσώνας
Via : www.tovima.gr