Η νίκη της ακροδεξιάς Τζώρτζια Μελόνι στην Ιταλία έρχεται να προστεθεί σε μια ομάδα ακροδεξιών ηγετών στην Ευρώπη, που φαίνεται να πληθαίνει: Ουγγαρία, Πολωνία, Σουηδία, παρολίγον Γαλλία, και τώρα Ιταλία. «Για την άνοδο της ακροδεξιάς ευθύνεται μεταξύ άλλων, η οικονομική και κοινωνική κρίση, η κρίση του παραδοσιακού πολιτικού κατεστημένου της ΕΕ. Αλλά και η κεντροαριστερά και η Αριστερά, έχουν μερίδιο ευθύνης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και στην Α. Βούζη.
Ειδικότερα, όπως ανέλυσε ο ευρωβουλευτής, «η άνοδος της ακροδεξιάς έχει ερείσματα στην οικονομική και κοινωνική κρίση. Τις τελευταίες δεκαετίες οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι λίγοι πλούσιοι πλουσιότεροι. Με καταλύτη, δε, το προσφυγικό πρόβλημα η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση και τον φόβο των πολιτών. Για παράδειγμα, η βασική προπαγάνδα της Μελόνι ήταν ότι απειλούνται οι θέσεις των Ιταλών εργατών από τους ξένους, ότι οι ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από ξένα κέντρα για να χτυπήσουν την Ιταλία, και άλλα τέτοια συνωμοσιολογικά.
Για παράδειγμα, χθες στην Ελλάδα, είχαμε την παραγραφή ενός τεράστιου σκανδάλου, αυτού της Siemens. Όταν κάποιος, που δεν έχει να αγοράσει τα απαραίτητα ή να πληρώσει το ρεύμα ή να σπουδάσει το παιδί του, ακούει ότι αθωώνονται αυτοί, που έκλεψαν ή ότι στον κ. Μαντέλη, που παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε και ότι πήρε τα χρήματα για την… προεκλογική του εκστρατεία, επετράπη να εξαγοράσει την ποινή του, ωθείται προς την ακροδεξιά, που λέει ή υπονοεί ακριβώς αυτό: ότι η Δημοκρατία είναι σάπια».
Ευθύνες ωστόσο, όπως παρατήρησε ο Στ. Κούλογλου, «στην Ιταλία, τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς μαζί είναι περισσότερα από αυτά της (ακρο)δεξιάς πολυκατοικίας. Αλλά κατέβηκε ο καθένας με τη δική του παντιέρα και για αυτό έχασαν. Επίσης, όλα τα κόμματα, με εξαίρεση της Μελόνι, είχαν υποστηρίξει τις πολιτικές της κυβέρνησης Ντράγκι. Αφησαν τη Μελόνι μόνη στην αντιπολίτευση.
»Τα κόμματα αυτά όμως, κάτι που παρατηρείται και πέραν της Ιταλίας, έχουν αποκοπεί από την κοινωνία. Δεν ακούν τα προβλήματά της. Έχει δημιουργηθεί μια «εργατική αριστοκρατία», μια ελίτ μέσα στα κόμματα της Αριστεράς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επαφή με τους απλούς ανθρώπους. Η Αριστερά, λόγου χάρη, δε πήγε να ακούσει τα αιτήματα των κίτρινων γιλέκων στην Γαλλία. Η Λεπέν, όμως, πήγε.
»Όταν, λοιπόν, η Αριστερά δε δίνει πραγματικές λύσεις και αποσυνδέεται από τον απλό κόσμο, τότε χάνει και αφήνει χώρο στην ακροδεξιά. Η ακροδεξιά αυτό-παρουσιάζεται εκτός συστήματος ενώ η Αριστερά έχει γίνει μέρος του. Όταν το σύστημα βρωμάει, η βρώμα πιάνει και την Αριστερά… Η κακοφωνία μέσα στην ΕΕ ευνοεί την ακροδεξιά», παρατήρησε ο Στ. Κούλογλου. Απέναντι σε μια θολή ταυτότητα, η ακροδεξιά προβάλλει την εθνική ταυτότητα την οποία παρουσιάζει να απειλείται από τις Βρυξέλλες.
Ο ευρωβουλευτής εκτίμησε πως «η Μελόνι έχει ήδη φιλοαμερικανικές θέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντίθετα με τον φιλορώσο σύμμαχο της Μ. Σαλβίνι. Μένει να δούμε αν θα πάρει αποστάσεις από τη μέχρι τώρα αντιευρωπαϊκή ρητορική της, καθώς υποστήριζε ότι έχουν παραχωρηθεί πολλές αρμοδιότητες στην ΕΕ και θα πρέπει τα κράτη-μέλη να ανακτήσουν τις παλιές τους αρμοδιότητες… Αν συμβεί αυτή η στροφή, ενδεχομένως να μην έχουμε σήμερα ή τα αμέσως επόμενα χρόνια μεγάλους τριγμούς σε επίπεδο ΕΕ. Αλλωστε οι ιταλικές κυβερνήσεις δεν έχουν πολλά χρόνια ζωής.
»Όσον αφορά το εσωτερικό της Ιταλίας, μάλλον θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει τις οικονομικές ελίτ του βορρά, με φοροελαφρύνσεις σε βάρος του νότου. Ενδεχομένως να δούμε παραπέρα καταστροφή του κοινωνικού κράτους και κοινωνικές εντάσεις. Πρώτο δείγμα γραφής θα είναι η επιλογή του υπουργού Οικονομικών. Δεν είχε αποκλείσει να διατηρήσει τον ίδιο, που είχε και ο Ντράγκι, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει Βρυξέλλες και ψηφοφόρους. Ίδωμεν».
Πηγή : https://tvxs.gr