Από τον Αντώνη Καράγιωργα, Βιοχημικό
Τον Ινδοαμερικάνο επεμβατικό καρδιολόγο του νοσοκομείου της Florida τον Δρ. Pradip Jamnadas, τον γνώρισα πριν ένα χρόνο, σε μια δημόσια ομιλία του, ανεβασμένη στο youtube, με τίτλο Fasting for Survival, η οποία είχε εκατομμύρια θεατές ( https://youtu.be/RuOvn4UqznU ) . Ενθουσιάστηκα τόσο που τότε κάθησα και την απομαγνητοφώνησα-μετέφρασα. Μου πήρε 34 σελίδες. Και την έχω αναρτήσει από τότε στον τοίχο μου στο Fb. Θεωρείται γκουρού στα θέματα της θεραπευτικής νηστείας. Επίσης δεν ντρέπομαι καθόλου να πω , ότι τον κατέκλεψα όταν έκανα την δική μου ομιλία στην Τήνο πριν έξη μήνες με τίτλο « Η επιστήμη ερμηνεύει την νηστεία» ( https://youtu.be/oRjtl9yeyyc ) . Να πω επίσης ότι τον έχω καρατσεκάρει και πάντα βγαίνουν πολύ έγκυρα και επικαιροποιημένα όσα λέει. Πήρα λοιπόν πάλι να μεταφράζω μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του, σ΄έναν Ινδοεγγλέζο νεαρό γιατρό, τον Dr. Rangan Chatterjee, ο οποίος κρατά μια επιτυχημένη σειρά με συνεντεύξεις (podcasts) με διακεκριμένους επιστήμονες.
Ας πάρουμε μια γεύση απ’ την συνέντευξη αυτή.
ΕΡ. Πείτε μας ποια είναι τα κύρια οφέλη που αποκόμισαν οι ασθενείς σας, από την νηστεία.
ΑΠ. Συνταρακτικά οφέλη. Είμαι καρδιολόγος για 30 χρόνια και έχω δοκιμάσει τα πάντα. Όταν όμως δοκίμασα την νηστεία άρχισαν να γίνονται αλλαγές. Οι άνθρωποι άρχισαν να χάνουν βάρος, η αρτηριακή τους πίεση έπεσε, ο διαβήτης ανακλήθηκε, η πορεία της στεφανιαίας νόσου υποχώρησε. Είχα το προνόμιο να βλέπω ασθενείς από την πρώτη μέρα και είδα ότι είχαν κάνει δεύτερη αγγειοπλαστική, και μετά δύο χρόνια πάλι έμφραγμα. Μετά είδα τα νούμερα να πέφτουν σ’ αυτούς που έχαναν βάρος μέσω ενός προγράμματος νηστείας. Και προσπάθησα πολλά διαιτητικά προγράμματα τα οποία δεν φάνηκαν να δουλεύουν. Όμως η νηστεία είχε αποτελέσματα. Χαμήλωσε την αρτηριακή πίεση, μείωσε τον διαβήτη, την εκ νέου νοσηλεία. Η ενδοφλέβια θεραπεία φαινόταν καλή, πράγμα που σημαίνει ότι η λειτουργία του καρδιακού μυ συνέχισε να είναι καλή. Οι ασθενείς πήγαιναν καλύτερα και πνευματικά. Άρα η νηστεία δεν μου έδωσε μόνο αυτό το όφελος αλλά πολύ περισσότερα. Επίσης οι ασθενείς μου δεν κατέληξαν στο νοσοκομείο με κατάγματα ή πτώσεις, είχαν δυνατότερους μυς. Έτσι άρχισα να βλέπω ότι οι ασθενείς μου τα πήγαιναν γενικώς καλύτερα και όλα αυτά τα οφέλη τα είδα με την νηστεία.
ΕΡ. Γιατί, νομίζετε, πολύ λίγοι γιατροί συνιστούν την νηστεία στους ασθενείς τους;
ΑΠ. Είναι δύσκολο να πείσεις τους ασθενείς να αποδεχθούν την νηστεία και παίρνει χρόνο. Πως μπορεί κανείς να μπει στο μυαλό των ασθενών του και να τους πείσει να κάνουν αυτές τις αλλαγές; Αυτό είναι δύσκολο πράγμα. Γιατί απλά τους δίνεις την συμβουλή, δεν υπάρχουν χάπια να πάρουν και θα πρέπει να το προσπαθήσουν μόνοι τους. Θα πρέπει να μπω στο κεφάλι τους και να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτονται. Εάν όμως πεισθούν ότι τους προτείνω κάτι αποτελεσματικό, κάτι που έχει απήχηση μέσα τους, τότε θα το κάνουν.
Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί από μας τους γιατρούς είμαστε πολύ απασχολημένοι. Βλέπεις ασχολούμαστε με τις πορείες των νόσων και όχι με την πρόληψή τους. Εδώ μιλάμε για την αλλαγή στον τρόπο ζωής κι αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι της νηστείας. Οι γιατροί το βρίσκουν δύσκολο να μιλήσουν στους ασθενείς τους, γιατί θα πρέπει να κάνουν βαθιά διείσδυση στον τρόπο της ζωής τους. Π.χ. πως ξυπνάς το πρωί; Πως αισθάνεσαι το πρωί; Ποια είναι τα κύρια θέματα στην ζωή σου; Έχει λοιπόν να κάνει με τις σχέσεις σου. Ποιος είσαι; Όλα αυτά επηρεάζουν την δίαιτα σου. Η νηστεία έχει να κάνει με ολόκληρη την ζωή σου. Έχει να κάνει με το ποιος νομίζεις ότι είσαι, και με το να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου να το κάνει. Μήπως είσαι απλά σκλάβος της καθημερινής σου ρουτίνας και της διαφήμισης; Συνεπώς το να κάνεις κάποιον να νηστεύσει , πραγματικά χρειάζεται ν’ αλλάξεις την άποψή του για το ποιος είναι. Δεν είσαι οι συνήθειές σου. Δεν είσαι το σώμα σου. Είσαι κάτι που μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα. Υπάρχει κάτι ξεχωριστό σου, δίπλα στο σώμα σου. Ακόμη και με το μυαλό σου υπάρχει κάτι ξεχωριστό, μια επίγνωση μέσα σου. Κι αν μπορέσω να φθάσω σ’ αυτήν την επίγνωση, τότε μπορώ να σ’ ενδυναμώσω και μετά να σε κάνω να νηστεύσεις. Γι αυτό λοιπόν όλα αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολο να τα κάνουν όλοι οι γιατροί.
Η προσέγγισή μας πρέπει ν’ αλλάξει. Εγώ όταν προσέχω ασθενείς πρέπει να τους ενδυναμώνω και να τους λέω : « Είσαι κάτι περισσότερο απ’ όσο νομίζεις ότι είσαι. Μπορείς να το κάνεις» . Οι ασθενείς πρέπει να είναι υπεύθυνοι γιατί ο τρόπος που έχει στηθεί το ιατρικό επάγγελμα σήμερα, δεν του αφήνει χρόνο και χρήμα για να τα κάνει αυτά. Έτσι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκπαιδεύσουμε τους ασθενείς και να ρίξουμε φως στα θέματα που τους έφεραν μέχρι εδώ, και να τους δείξουμε πως μπορούν να βγουν απ’εκεί. Έτσι θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν. Είναι μια διαδικασία αυτό-ενδυνάμωσης, με αποτέλεσμα να πουν κάποια στιγμή : « Τα κατάφερα να το κάνω, ενώ νόμιζα ότι δεν μπορώ». Αυτό μας φέρνει στην υπόθεση ότι υπάρχουν πολλές φλούδες κρεμμυδιού που θα πρέπει να ξεφλουδίσουμε. Και η νηστεία μου φαίνεται ότι ανοίγει πτυχές στον τρόπο ζωής τους που δεν θα είχαν διαφορετικά προσεχθεί. Διότι η νηστεία φέρνει πολλά θέματα στην ζωή τους. Ανοίγει την ενδοσκόπηση στην ζωή τους. Κι αυτό είναι που μου αρέσει στην νηστεία. Φανταστείτε να τους έδινα μια δίαιτα και να τους έλεγα απλά να φάνε αυτό. Όμως η νηστεία είναι θέμα αυτοέλεγχου. Είναι μια βαθύτερη σκέψη για τις συνήθειες και γι’ άλλα θέματα που θα μιλήσουμε σήμερα.
ΕΡ. Κατά πολλούς τρόπους η νηστεία είναι σαν να κολυμπάς κόντρα στην παλίρροια της κοινωνικής νόρμας. Διότι ζούμε σε μια κοινωνία της αφθονίας, και όμως η νηστεία είναι μια αυτοεπιβαλλόμενη έλλειψη. Όμως συνδέει το πνεύμα , το σώμα , την ψυχή. Όλα μαζί. Δεν υπάρχει μόνο η νηστεία για την τροφή , αλλά και η νηστεία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την αλκοόλη, την καφεΐνη. Δεν είναι έτσι;
ΑΠ. Έχετε μια καλή διορατικότητα και μόλις κτυπήσατε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Όταν μιλάμε για τις συνήθειές μας πάνω στην νηστεία, π.χ. τον εθισμό μας για φαγητό, τον ψηφιακό μας εθισμό, τον αλκοολικό και τον εθισμό του τζόγου, τον εθισμό για την ζάχαρη. Όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να πηγαίνουν σ’ εκείνο το μέρος του εγκεφάλου που μας δίνει την ανταμοιβή. Ζούμε σε μια κοινωνία που όλα έχουν να κάνουν με στιγμιαίες ανταμοιβές. Κι όταν προετοιμάζεις τον εαυτό σου για μια περιοχή, μπορείς να γλιστρήσεις σε μια άλλη κι αυτό μας φέρνει τον εθισμό για τα πάντα. Ίσως αυτός ο τρόπος φαγητού που έχουμε αναπτύξει, αυτός ο εθιστικός τρόπος του να τρώμε κάθε τρεις και λίγο, είναι ουσιαστικά ένας εθισμός. Ένας εθισμός που μας δίνει την στιγμιαία ανταμοιβή. Και δεν έχει σημασία τι τρως, αλλά το γεγονός ότι τρως διαρκώς. Και θα πρέπει να βγούμε απ’ αυτό και να κοιτάξουμε ολόκληρη την ζωή μας και να καταλάβουμε ότι τα κέντρα ανταμοιβής της ντοπαμίνης έχουν προετοιμασθεί από την μικρή μας ηλικία. Ναι είμαστε εθισμένοι. Είμαστε μια εθισμένη κοινωνία. Διάβασα πρόσφατα ένα βιβλίο με τίτλο Dopamine Nation γεμάτο με συναρπαστικές ιδέες. Και πάντα λέω στους ασθενείς μου : “Εάν θέλετε να βγείτε από τις τρέχουσες διατροφικές σας συνήθειες πρέπει να κοιτάξετε ολόκληρη την ζωή σας.” Συνεχίζεται.
( https://youtu.be/Yg6UhhV_K1s )