DAVID LAWDER / REUTERS

O υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, διεμήνυσε στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι αναμένει από τον Οργανισμό να παρουσιάσει «ειλικρινή και εμπεριστατωμένη» ανάλυση για τη συναλλαγματική πολιτική των μελών του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργού. Σε τηλεφωνική συνομιλία με την κ. Λαγκάρντ, ο κ. Μνούτσιν τόνισε τη «σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ». Ο κ. Μνούτσιν επιδιώκει και την παροχή συμβουλών από το ΔΝΤ στα μέλη του σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της παγκόσμιας οικονομίας.

Πάντως, επικρατεί προβληματισμός για τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και των πολυεθνικών οργανισμών. Ποια στάση θα τηρήσουν οι ΗΠΑ όταν θα διαβουλεύονται με τους υπόλοιπους G20. Συνήθως, όταν υπάρχουν σημαντικά οικονομικά ζητήματα και οι απόψεις διίστανται, χρησιμοποιείται η διπλωματική οδός για να υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα και να μη διακοπούν οι συνομιλίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευθεί να κάνει ξανά τις ΗΠΑ «μεγάλες». Θέλει να αντιστρέψει τα μακροχρόνια εμπορικά ελλείμματα της χώρας του με την Κίνα, το Μεξικό, τη Γερμανία και άλλους ισχυρούς εμπορικούς εταίρους. Ομως, ορισμένοι φοβούνται μήπως η κυβέρνηση Τραμπ ανατρέψει το status quo του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος. «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ασκήσει πιέσεις στην Κίνα και στη Γερμανία, μέσω του ΔΝΤ και του G20, για να επιτύχει τους στόχους της στο εξωτερικό», δήλωσε ο Ντομενίκο Λομπάρντι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, που σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Καινοτόμου Διεθνούς Διακυβέρνησης του Καναδά.

Ο κ. Μνούτσιν, ο οποίος ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ πριν από μία εβδομάδα, δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ στην οικονομία. Οταν παρουσιάστηκε ενώπιον των μελών του Κογκρέσου, δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ, το G7 και το G20 σε θέματα χειραγώγησης των ισοτιμιών ως καταχρηστικής πρακτικής στο παγκόσμιο εμπόριο. Σε γραπτή επιστολή του προς τους Αμερικανούς γερουσιαστές, ο κ. Μνούτσιν αναφέρει το εξής πολύ σημαντικό: «Το ΔΝΤ και άλλοι πολυεθνικοί οργανισμοί δεν φαίνεται να έχουν εμποδίσει κάποιες χώρες από το να χειραγωγούν τις ισοτιμίες τους».

Στο τηλεφώνημα με την κ. Λαγκάρντ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του νέου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κ. Μνούτσιν εστίασε την προσοχή του στις «προσδοκίες της αμερικανικής κυβέρνησης για ειλικρινή και τεκμηριωμένη ανάλυση της συναλλαγματικής πολιτικής που ακολουθούν τα μέλη του οργανισμού».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γκάρι Ράις, είπε πως η κ. Λαγκάρντ «είχε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών και ότι πιστεύει και προσδοκά στη συνέχιση μιας στενής και παραγωγικής συνεργασίας με τις αμερικανικές αρχές».

Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο ισχυρότερος μέτοχος του ΔΝΤ – ελέγχει το 17% των δικαιωμάτων ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο. Αυτό είναι αρκετό για να μπορεί να ασκεί βέτο σε όλες τις αποφάσεις. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς ο κ. Μνούτσιν θα ασκήσει επιρροή στο σύστημα λήψης αποφάσεων του ΔΝΤ και σε ποια θέματα, όπως το αν θα πρέπει να δεσμευθούν επιπλέον πόροι για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Στη γραπτή επιστολή προς τη Γερουσία του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο κ. Μνούτσιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα «διασφαλίσει τη διοχέτευση πόρων σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ, και πολυεθνικές αναπτυξιακές τράπεζες που αξιοποιούνται για την προώθηση πολιτικών που συμβαδίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τους στόχους των ΗΠΑ».

Via : www.kathimerini.gr