Με στόχο τη σύγκλιση σε κοινές θέσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στα μέτωπα της οικονομίας, της ασφάλειας και του προσφυγικού προσέρχονται Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα στη 2η Σύνοδο των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της Ε.Ε., που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα, σε συνέχεια της 1ης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Με τη συνάντηση της Λισαβόνας ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ αποσκοπούν στο να συντονίσουν και να επεξεργαστούν περαιτέρω τις θέσεις τους και να συμβάλουν στον διάλογο που διεξάγεται για το μέλλον της Ευρώπης, ο οποίος είχε ξεκινήσει στην Μπρατισλάβα τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεχίζεται με τις Συνόδους Κορυφής που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα και για τις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα.
Τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και τα υπόλοιπα κράτη που συμμετέχουν στη Σύνοδο, έχουν διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ένα κλειστό κλαμπ χωρών, αλλά για μια ανοικτή πρωτοβουλία που θέλει να συμβάλει θετικά και ενωτικά στον ευρωπαϊκό διάλογο, ως μέρος της λύσης. «Στόχος είναι η συμβολή των κρατών του Νότου για μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική Ευρώπη, πιο κοντά στις προσδοκίες των πολιτών», σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.
Κάλεσμα για μετατόπιση από τις πολιτικές λιτότητας
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στη Σύνοδο της Λισαβόνας αναμένεται να διατυπωθεί ένα κάλεσμα προς την Ε.Ε. για μετατόπιση από τις πολιτικές λιτότητας σε πολιτικές που αφορούν στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην τόνωση της απασχόλησης, αλλά και στον διαμοιρασμό των βαρών και της ευθύνης σε όλα τα κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Ενδεικτική είναι και η δήλωση, την περασμένη Τρίτη, του οικοδεσπότη της Συνόδου, του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ότι μπροστά στην άνοδο «του εθνικισμού, του προστατευτισμού, του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας», η Ε.Ε. «έχει ανάγκη από έναν νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και σύγκλισης».
Από την Αθήνα στη Λισαβόνα
Με τη Σύνοδο της Αθήνας τον περασμένο Σεπτέμβριο και την κοινή Διακήρυξη που υιοθέτησαν τότε στο Ζάππειο Μέγαρο, για πρώτη φορά οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου διαμόρφωσαν τη δική τους ατζέντα.
«Με την επεξεργασία νέων προτάσεων για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit ευελπιστούμε ότι και η Σύνοδος της Λισαβόνας θα συμβάλει στον ευρύτερο ευρωπαϊκό διάλογο που θα συνεχιστεί στις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο στη Ρώμη», έχει επισημάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Via : www.thepressproject.gr