Τι δήλωσε ο Αμερικάνος πολιτικός φιλόσοφος μιλώντας στο Δουβλίνο για την κρίση χρέους στην Ε.Ε. και την Ελλάδα
του Χρήστου Δεμέτη
«Απώτερος σκοπός των γερμανικών απαιτήσεων από την Αθήνα, στο πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης χρέους, είναι η αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας». Τα παραπάνω δήλωσε ο Νόαμ Τσόμσκι σε ομιλία του στο Δουβλίνο.
Ο Αμερικανός πολιτικός φιλόσοφος, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. και τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διάλυση του κοινωνικού ιστού στην Ευρώπη με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν.
Μιλώντας από το βήμα του φιλανθρωπικού ιδρύματος RDS με θέμα την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, είπε:
«Υπάρχουν άνθρωποι στη Γερμανία που θέλουν να αποκτήσουν οτιδήποτε πολύτιμο υπάρχει στην Ελλάδα, επιβάλλοντας συνθήκες οικονομικής σκλαβιάς και ψυχολογικής πίεσης στους Έλληνες».
«Να σχηματιστεί κοινό μέτωπο του Νότου»
Στη συνέχεια δήλωσε ότι πρέπει να σχηματιστεί ένα κοινό μέτωπο του Νότου, δηλαδή της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, προκειμένου να μπει τέλος στις «απάνθρωπες απαιτήσεις του Βορρά». Υποστήριξε μάλιστα ότι τώρα είναι μία καλή ευκαιρία να γίνει κάτι τέτοιο γιατί το αντιγερμανικό αίσθημα μεταξύ των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι έντονο.
«Τώρα είναι η ευκαιρία να γίνει κάτι τέτοιο, που οι λαοί εξεγείρονται κατά των Γερμανών, κάτι που τους επιτρέπει να διεκδικήσουν αυτά που τους έχει αρπάξει το Βερολίνο», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Τσόμσκι ανέφερε ότι είναι «σωστό» το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και συγκεκριμένα του Αλέξη Τσίπρα, για στήριξη της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, όπως έγινε με την Δυτική Γερμανία το 1953 ενώ άσκησε κριτική στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και στην τρόικα για τους χειρισμούς τους στην ευρω-κρίση.
Δήλωσε πάντως, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε εύκολα να αφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποκτήσει δικό της νόμισμα, ώστε να βγει έξω από την κρίση με έναν «κανονικό» τρόπο, υποτιμώντας τη δραχμή
Κατά τη γνώμη του, είναι λογικό και αναμενόμενο να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός στις χώρες – μέλη, λόγω των πολιτικών λιτότητας που ακολουθούνται και οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή.
Τέλος μιλώντας για την Ιρλανδία υπογράμμισε, αναφερόμενος στην μετακύλιση του τραπεζικού χρέους: «η πολιτική εδώ είναι να αθωώνουμε τους εγκληματίες και να αφήνουμε όλο το βάρος στους φορολογούμενους».
Ποιος είναι ο Νόαμ Τσόμσκι
Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι παγκοσμίως γνωστός ως πολιτικός ακτιβιστής, συγγραφέας και καθηγητής της γλωσσολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπου άρχισε να διδάσκει το 1955. Έχει γράψει και διδάξει γλωσσολογία, φιλοσοφία, πολιτική.
Ο ίδιος είναι ο εισηγητής της λεγόμενης «γενετικής – μετασχηματιστικής γραμματικής», κυρίως με το ριζοσπαστικό γλωσσολογικό του σύγγραμμα «Συντακτικές Δομές» του 1957.
Ανάμεσα στα έργα του είναι και τα εξής: «Εξουσίες και προοπτικές», «Νέα και παλιά παγκόσμια τάξη», «Αποτρέποντας τη δημοκρατία», «Κατασκευάζοντας τη συναίνεση (με τον Ε.Σ. Χέρμαν)», «Έτος 501: Η κατάκτηση συνεχίζεται», «Τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους», «Ο νέος στρατιωτικός ανθρωπισμός», «Νέοι ορίζοντες στη μελέτη της γλώσσας και της νόησης», «Τρομοκρατικά κράτη» και «Μια νέα γενιά χαράζει τα όρια».
Via : news247.gr