Οι Βρετανοί Εργατικοί κόβουν τους δεσμούς με τον Μπλερισμό
Είκοσι χρόνια αφότου ο Τόνι Μπλερ παρουσίαζε τον περίφημο «Τρίτο Δρόμο», χαρακτηρίζοντας ξεπερασμένες έννοιες την πάλη των τάξεων και τον κρατικό παρεμβατισμό, οι Βρετανοί Εργατικοί στρέφουν την πλάτη στον νεοφιλελευθερισμό με μια εντυπωσιακή κοινωνική στροφή. Απομένει να φανεί αν το όραμα του «βιομηχανικού εκδημοκρατισμού» θα σταθεί ικανό να πείσει τους ψηφοφόρους στα χρόνια του Brexit.
Στο βήμα του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος στο Λίβερπουλ ανέβηκε χθες ο υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία του κόμματος και βασικός πρωταγωνιστής της προσπάθειας απομάκρυνσης των Εργατικών από τις αρχές του Μπλερ, ο «σκιώδης υπουργός» Οικονομικών Τζον Μακντόνελ. Από εκεί παρουσίασε το πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει οι Εργατικοί μετά την ανάληψη της ηγεσίας τους από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος θα κλείσει το συνέδριο την Τετάρτη με τη δική του ομιλία.
«Ορισμένες εφημερίδες λένε πως οι ψηφοφόροι τρομάζουν από τις εθνικοποιήσεις. Όμως έχουν άδικο. Στη μια δημοσκόπηση μετά την άλλη, η δημόσια ιδιοκτησία έχει αποδείξει τη δημοτικότητά της», τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως ο βρετανικός λαός «έχει απαυδήσει να καταληστεύεται από τις ιδιωτικοποιήσεις».
Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο συνεργάτης του Κόρμπιν συνδυάζει παραδοσιακές συνταγές της Σοσιαλδημοκρατίας με κάποιες νέες. ‘Η τουλάχιστον επιχειρεί να τους δώσει νέο πρόσωπο. Για παράδειγμα, η υπόσχεση του Μακντόνελ για επανεθνικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών όπως οι σιδηρόδρομοι, τα ταχυδρομεία, οι εταιρείες ύδρευσης και παραγωγής ενέργειας συνοδευόταν από μια σημαντική υπόμνηση: Οι Εργατικοί δεν θα ανακτήσουν τις υπηρεσίες αυτές από την οικονομική ελίτ μόνο και μόνο για να τις παραδώσουν στην κρατική γραφειοκρατία.
Το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν υπόσχεται έναν εντελώς διαφορετικό και περισσότερο δημοκρατικό τρόπο διαχείρισης των δημόσιων αγαθών: Νέες ρυθμιστικές αρχές στις οποίες θα συμμετάσχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ισχυρά συμβούλια εργαζομένων και καταναλωτών με καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ζωή. Όλα αυτά υπό την επίβλεψη ενός νέου τμήματος του υπουργείου Οικονομικών, που θα κρίνει τη νομιμότητα των κινήσεων.
Ο Μακντόνελ απηύθυνε επίσης από το βήμα του συνεδρίου αυστηρή προειδοποίηση προς τις μεγάλες βρετανικές επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν ζημιώνοντας τη βρετανική κοινωνία. «Το παιχνίδι τελείωσε» τόνισε σε αυστηρό τόνο κάτω από δυνατά χειροκρότημα. Και υποσχέθηκε πως μια κυβέρνηση των Εργατικών θα ενισχύσει την επίβλεψη των μεγάλων επιχειρήσεων και δεν θα διστάσει να επιβάλει, εφόσον χρειαστεί, κυρώσεις για κάθε παρανομία.
Το πιο εντυπωσιακό σημείο του προγράμματος που παρουσίασε ήταν όμως αναμφίβολα εκείνο για τον «εκδημοκρατισμό της βιομηχανίας». Θα μπορούσε βέβαια να μιλήσει κανείς για «λαϊκό καπιταλισμό». Όπως τόνισε ο Μακντόνελ, η κυβέρνηση των Εργατικών θα επιβάλει στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 250 μισθωτούς να παραχωρήσουν μέχρι και 10% του κεφαλαίου τους στους εργαζομένους τους, οι οποίοι στη συνέχεια θα λαμβάνουν μερίσματα.
Αυτή «η συμμετοχή θα δώσει στους εργαζομένους τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι άλλοι μέτοχοι και θα τους επιτρέψει να έχουν λόγο στη στρατηγική της επιχείρησής τους» είπε υποστηρίζοντας ότι το κοστολογημένο πρόγραμμα των Εργατικών θα επιτρέψει σε 11 εκατομμύρια Βρετανούς εργαζομένους να αυξήσουν τις ετήσιες απολαβές τους κατά 500 στερλίνες (557 ευρώ). Το ένα τρίτο των διοικητικών συμβουλίων θα αποτελείται επίσης από εργαζόμενους, υποσχέθηκε ο Μακντόνελ.
Με βάση τους σχεδιασμούς των Εργατικών, ένα μέρος των μερισμάτων θα πηγαίνει σε ένα νέο ταμείο που θα διανέμει κονδύλια στο εθνικό σύστημα υγείας, τη δημόσια εκπαίδευση και άλλα κοινωνικά προγράμματα, κάτι φυσικά που για τους Βρετανούς βιομηχάνους ισοδυναμεί με συγκαλυμμένη φορολόγηση.
Σχολιάζοντας τις προτάσεις η εργοδοτική ένωση CBI κατήγγειλε αμέσως τα μέτρα ως αντιπαραγωγικά. «Η υπαγόρευσή τους να γίνουν μέτοχοι οι μισθωτοί το μόνο που θα επιτύχει είναι να ενθαρρύνει τους επενδυτές να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για να φύγουν… Όταν οι επενδύσεις μειώνονται, η παραγωγικότητα και οι μισθοί μειώνονται επίσης» τόνισε η γενική διευθύντριά της Κάρολιν Φέρμπερν.
Brexit: Πρόωρες εκλογές ή νέο δημοψήφισμα;
Ο Μακντόνελ δεν μπορούσε φυσικά να μην αναφερθεί και στο ζήτημα του Brexit, το οποίο και χαρακτήρισε «αποτέλεσμα της οργής των πολιτών έπειτα από χρόνια λιτότητας που τους βύθισαν στη φτώχεια». Τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος αν δεν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Πρόσθεσε όμως ότι θα έπρεπε να είναι ένα δημοψήφισμα που θα αφορά τους όρους της συμφωνίας με την E.E καθώς το αποτέλεσμα του προηγούμενου δημοψηφίσματος θα πρέπει να γίνει σεβαστό.
Κεντρική θέση του κόμματος παραμένει, ωστόσο, ότι η καταλληλότερη λύση αυτή τη στιγμή θα ήταν η προκήρυξη νέων εκλογών προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να καταλήξει με τις Βρυξέλλες σε μια συμφωνία «που θα προστατεύει την οικονομία και τις δουλειές» στη Βρετανία.
Η συνολική στρατηγική των Εργατικών φαίνεται εξάλλου να βασίζεται στο ότι η εσωτερική διαπάλη στους Τόρις θα ρίξει κάποια στιγμή την κυβέρνησή τους, με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές που θα οδηγήσουν στην εκλογική νίκη της σημερινής αντιπολίτευσης. Στις περισσότερες από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί εξασφαλίζουν άλλωστε ένα έστω και μικρό προβάδισμα.
Και από αυτή την άποψη, η χθεσινή ομιλία του Μακντόνελ δεν είχε τόσο στόχο να πείσει τους Βρετανούς για τη ριζοσπαστικότητα των νέων προτάσεων του κόμματος αλλά για το ότι οι Εργατικοί είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν έχοντας επεξεργαστεί πλήρως το οικονομικό τους πρόγραμμα.
Via : www.avgi.gr