Tourists-watching-Tiger_257607_SWC

Μετά από 3 χρόνια διπλωματικών προσπαθειών και μια παγκόσμια εκστρατεία του WWF σε συνεργασία με πολλές άλλες οργανώσεις, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε χτες ψήφισμα κατά του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων. Οι 193 χώρες του ΟΗΕ για πρώτη φορά αποφάσισαν να πάρουν μέτρα ενάντια στην πρωτοφανή παγκόσμια αύξηση της λαθροθηρίας και του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής.

Στην Αφρική, κάθε χρόνο 30.000 ελέφαντες σκοτώνονται για τους χαυλιόδοντές τους, τροφοδοτώντας το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου. Όσο για τη λαθροθηρία ρινόκερων, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στη Νότια Αφρική το 2014, με 1.215 ρινόκερους να φονεύονται για τα κέρατα τους. Στις ασιατικές χώρες, μεταξύ 2000 και 2012 κατασχέθηκαν μέρη από τουλάχιστον 1.425 τίγρεις.

Το σχετικά χαμηλό ρίσκο σε συνδυασμό με υψηλά περιθώρια κέρδους έχουν οδηγήσει στην έκρηξη αυτής της παράνομης δραστηριότητας μέσα σε λίγα χρόνια. «Η παράνομη διακίνηση άγριας ζωής δεν απειλεί μόνο τα είδη και τα οικοσυστήματα αλλά επηρεάζει τη διαβίωση των τοπικών κοινοτήτων, βλάπτοντας την τουριστική τους προοπτική. Θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την εξάλειψη της φτώχειας και την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης», δήλωσε ο Πρόεδρος της 69ης Συνόδου της Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων είναι μια από τις παγκοσμίως μεγαλύτερες παράνομες δραστηριότητες, μαζί με τα ναρκωτικά, τα όπλα και την διακίνηση ανθρώπων (trafficking). Η διακίνηση γίνεται από καλά οργανωμένα εγκληματικά συνδικάτα. Tα κέρδη της μαφίας αυτής συχνά τροφοδοτούν πολέμους και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, αποτελώντας κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των κρατών. (Αυτό έχει τεκμηριωθεί από έκθεση του WWF που βοήθησε στην άσκηση πίεσης στον ΟΗΕ). Ταυτόχρονα, η λαθροθηρία αποτελεί σοβαρή απειλή για τις προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων, καθώς για παράδειγμα απειλεί τη σημαντική πηγή εισοδήματος που προέρχεται από τον οικοτουρισμό αυτών των χωρών.

Είναι σημαντικό ότι τα 193 μέλη του ΟΗΕ δεσμεύτηκαν για την περιφερειακή και διεθνή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων: για να σταματήσουν την λαθροθηρία, την παράνομη διακίνηση αλλά και την παράνομη πώληση στους τελικούς καταναλωτές.

Ένα παράδειγμα επιτυχημένης δράσης με θαρραλέα λήψη αποφάσεων έρχεται από το Νεπάλ, όπου χάρη στη στήριξη σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, αφοσιωμένοι θηροφύλακες με στενή συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων έχουν επιτύχει συνεχόμενες χρονιές με μηδενικά περιστατικά λαθροθηρίας. Το WWF συνεργάζεται στενά με τις αρχές του Νεπάλ στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή με τεχνογνωσία και υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στοχεύει να διαδώσει την εμπειρία του Νεπάλ ως παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον κόσμο.

Via : www.wwf.gr