του Πάνου Σώκου

ΠΑΝΟΣ ΣΩΚΟΣ

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και έτσι εκπληρώθηκε η επιθυμία του πρωθυπουργού, να συναντηθεί  μαζί της μετά από δική της πρόσκληση και όχι μετά από δικό του αίτημα, όπως γινόταν με τους προηγούμενους  πρωθυπουργούς.  Αυτό μπορεί να  ικανοποιεί  ηθικά τον  πρωθυπουργό και το μέγαρο Μαξίμου αλλά μέχρι εκεί. Η κίνηση της Μέρκελ  αποτέλεσμα έντονου παρασκηνίου και  μεσολάβησης πολλών παραγόντων (Γιούνγκερ,  Αμερικανών, φιλικών  χωρών ) καλό θα είναι να μην εκληφθεί ως κίνηση αδυναμίας, γιατί οι Γερμανοί δεν κάνουν τίποτα  αν δεν το μελετήσουν πρώτα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια του.

Κι αυτό μάλλον το γνωρίζουν  καλά στο μέγαρο Μαξίμου γι΄ αυτό έσπευσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την πρόσκληση Μέρκελ , να ζητήσει πενταμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής  (Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνγκερ, Ντράγκι). Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας με δεδομένο ότι στην Σύνοδο δεν θα συζητηθεί εν εκτάσει το ελληνικό θέμα, θέλει να ζητήσει από τους πέντε την δέσμευσή τους για μία πολιτική λύση , αποκατάστασης της  ρευστότητας μέχρι τον Ιούνιο,  πριν συναντηθεί με την Μέρκελ την Δευτέρα και  πιεσθεί από αυτή για να δεσμευθεί σε μία λύση κόντρα στο προεκλογικό του πρόγραμμα .

Τι είναι διατεθειμένη να προσφέρει η Μέρκελ δεν το γνωρίζει κανείς. ¨Όμως δεν μπορεί, να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι μόλις πριν λίγες ημέρες  γερμανικά δημοσιεύματα, που δεν διαψεύσθηκαν από την καγκελαρία, ανέφεραν ότι  η  Μέρκελ δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ  για γεωπολιτικούς λόγους,  για να μην πέσει δηλαδή η χώρα μας στην αγκαλιά της Ρωσίας (σημειωτέον ο κ. Τσίπρας  στις 8 Απριλίου θα επισκεφθεί τον ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν) , η οποία θα βρει έτσι ευκαιρία να εισχωρήσει μέσω της Ελλάδας στα Βαλκάνια .  Για το λόγο αυτό ανέφεραν τα δημοσιεύματα  είναι έτοιμη , να βοηθήσει την Ελλάδα ακόμα και με ανορθόδοξες κινήσεις, για να πάρει χρηματοδοτική ανάσα μέχρι τον Ιούνιο. Ποιες είναι αυτές οι κινήσεις; Η αύξηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων ούτως ώστε  να εξασφαλίσει μια ενδιάμεση χρηματοδότηση.  Η απόδοση  από την ΕΚΤ στην Ελλάδα των κερδών  από τα ελληνικά ομόλογα ύψους  1,9 δισ.  Η μερική εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί  από την τελευταία δανειακή σύμβαση.  Πολύ … γενναιόδωρη η καγκελάριος καθώς αυτά ακριβώς  είναι τα αιτήματα της ελληνικής  κυβέρνησης για να πάρει χρηματοδοτική  ανάσα μέχρι τον Ιούνιο. …

Στην πενταμερή της Πέμπτης στις Βρυξέλλες – αν πραγματοποιηθεί – και στην  συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο θα αναζητηθούν τρόποι αποφυγής  ενός ατυχήματος που θα έθετε την χώρα, συνεπώς και την ευρωζώνη σε κίνδυνο.  Στο πλαίσιο αυτό  μπορεί να υποθέσεις κανείς  ότι τα παραπάνω θέματα  θα είναι στην ατζέντα της συζήτησης, και ότι η καγκελάριος Μέρκελ  πιθανόν να τα συμπεριλάβει σε μία πρόταση προς τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού .  Το αν αυτός θα είναι έντιμος η επώδυνος για την ελληνική πλευρά θα εξαρτηθεί από τους όρους και τις προϋποθέσεις, που θα θέσει η καγκελάριος και τις νέες υποχωρήσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός .

Είναι βέβαιο ότι η Μέρκελ και οι άλλοι  θα ζητήσουν από τον κ. Τσίπρα την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Γιουρογκρουπ της 20ης Φεβρουαρίου και των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η χώρα. Όμως ακριβώς αυτό, την εφαρμογή δηλαδή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου  γνωστή ως συμφωνία «δημιουργικής  ασάφειας»-   ζητά από τους δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση.

Επομένως που είναι η διαφωνία των δύο πλευρών;  Στο εξής :

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι εκείνη η συμφωνία βάζει τέλος στο μνημόνιο και ρίχνει το βάρος στις  προτάσεις – μεταρρυθμίσεις  που έχει καταθέσει ο κ. Βαρουφάκης ενώ οι δανειστές  θεωρούν ότι αποτελεί συνέχεια του μνημονίου και η αξιολόγηση του Απριλίου θα είναι συνολική θα περιλαμβάνει  δηλαδή και τους όρους του μνημονίου  ( ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά, ασφαλιστικό, κλπ) , που η κυβέρνηση δεν θέλει να τα ακούει.

Πάντως φαίνεται να έχει διάθεση νέων υποχωρήσεων προκειμένου, να βρεθεί η χρυσή τομή. Πριν λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών με την κάλυψη του Μαξίμου είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παγώσει τις δεσμεύσεις της για να αποκατασταθεί σχέση εμπιστοσύνης με τους δανειστές .

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι έτοιμος για καθοριστικές συζητήσεις με την Μέρκελ και τους άλλους  χωρίς πισωγυρίσματα. Το σίγουρο  είναι ότι  δεν έχει την δύναμη που είχε μετά τις εκλογές καθώς έχει ήδη αναγκασθεί να κόψει πολλές από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις , δέχεται σκληρή κριτική στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία . Οι Γερμανοί  που  προετοιμάζουν πάντα πολύ προσεκτικά τις κινήσεις τους, έφεραν τα πράγματα εκεί που ήθελαν πριν καλέσουν τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο.  Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις καθημερινές  εμπρηστικές δηλώσεις του Σόιμπλε και την ασφυξία που έχει επιβάλλει στην Ελλάδα η ΕΚΤ του Μάριο Ντράγκι  στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον καλλιεργείται η εντύπωση ότι η χώρα βρίσκεται  στην κατάσταση, που ήταν το 2010…

Via : www.matrix24.gr