Μπλόκο στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επέκταση της άδειας κυκλοφορίας της γλυφοσάτης στην Ευρώπη βάζει -εκτός απροόπτου- η Γαλλία.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του γαλλικού υπουργείου Περιβάλλοντος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, το Παρίσι προτίθεται να ψηφίσει κατά της επέκτασης της άδειας κυκλοφορίας της γνωστής χημικής ουσίας λόγω των αμφιβολιών που υπάρχουν για την επικινδυνότητά της.

Η γλυφοσάτη αποτελεί βασικό συστατικό του μεγαλύτερου σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνου στον κόσμο Roundup, το οποίο παράγει ο γνωστός αγροχημικός κολοσσός Monsanto.

Η αμερικανική εταιρεία -που εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη γερμανική Bayer, αλλά η αγορά της δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ε.Ε.- επινόησε τη γλυφοσάτη και την έριξε στην αγορά ως Roundup το 1974. Η χρήση της πολλαπλασιάστηκε με την έλευση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού και σόγιας, αφού αντέχουν στο ράντισμα με Roundup.

Χρησιμοποιείται για να σκοτώσει ό,τι… φυτρώνει. Ομως σκοτώνει πιθανότατα και ανθρώπους.

Το 2015, το Διεθνές Γραφείο Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC) -που αποτελεί βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- ύστερα από επισταμένη μελέτη έκρινε ότι η γλυφοσάτη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους. Η διαπίστωση αυτή προκάλεσε πάταγο αφού έβγαζε τα μέχρι τότε πορίσματα των αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών και ρυθμιστικών αρχών σε ΗΠΑ και Ε.Ε. ψευδή.

roundup_monsanto

Η Monsanto ξεκίνησε ένα «κυνήγι μαγισσών» εναντίον των επιστημόνων που συνέταξαν το πόρισμα του IARC προσπαθώντας με «στημένα δημοσιεύματα» να υπονομεύσει την αξιοπιστία τόσο των ιδίων όσο και της εργασίας τους.

Η ίδια η αμερικανική εταιρεία γνωρίζει όμως από πολύ νωρίς τους κινδύνους του προϊόντος της. Ηδη από τη δεκαετία του ’80, επιστημονικές μελέτες -μεταξύ των οποίων και μία της ίδιας της Monsanto- διαπίστωναν ότι η γλυφοσάτη προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στα πειραματόζωα. Ε-mails υπαλλήλων της Monsato που διέρρευσαν πριν από μερικούς μήνες αποκάλυψαν ακόμη ότι τουλάχιστον από το 2000 η εταιρεία «υπαγόρευε» σε επιστήμονες ψευδείς μελέτες που έβγαζαν τη γλυφοσάτη ακίνδυνη.

Τέλος, ντοκουμέντα που είδαν το φως στην εκδίκαση αγωγών εναντίον της εταιρείας στις ΗΠΑ από αγρότες που αρρώστησαν έδειξαν ότι Αρχές όπως η EPA (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος) λάμβαναν αποφάσεις καθ’ υπόδειξιν και προς το συμφέρον της Monsanto.

Ωστόσο ούτε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) ούτε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έλαβαν υπόψη τους τα παραπάνω. Στις δικές τους αποτιμήσεις έκριναν ότι η γλυφοσάτη δεν ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων.

Πατώντας πάνω στα πορίσματα των δύο παραπάνω Αρχών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνόησε από την πλευρά της το 1,5 εκατομμύριο πολιτών που ζητούν με ψήφισμα την απαγόρευση της γλυφοσάτης και πρότεινε την επέκταση της άδειας χρήσης της για δέκα χρόνια.

Κάποιοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι στο Roundup της Monsanto υπάρχουν, εκτός της γλυφοσάτης που είναι η βασική δραστική ουσία, και άλλες κρυμμένες ουσίες οι οποίες είναι 1.000 φορές πιο τοξικές. Ετσι το Roundup -όπως και άλλα ζιζανιοκτόνα- στην πραγματικότητα μπορεί να είναι δεκάδες χιλιάδες φορές πιο τοξικό απ’ ό,τι η βασική δραστική του ουσία.

Η επόμενη ημερομηνία για το καυτό θέμα είναι η 4η Οκτωβρίου, όταν πάνελ ειδικών θα κληθεί να ψηφίσει. Αν η Γαλλία αντιταχθεί, τότε το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα επιτευχθεί η ειδική πλειοψηφία που απαιτείται για την ανανέωση της άδειας.

Via : www.efsyn.gr