«Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ»
«Η Ελλάδα πιθανότατα θα πρέπει να περιμένει μετά τις γερμανικές εκλογές, ώστε να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους» επισημαίνει σε έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα τονίζοντας ότι «χωρίς τα μέτρα αυτά, όπως η επιμήκυνση των ωριμάνσεων, ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει αβέβαιος και το ίδιο και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας τον κίνδυνο να καθυστερήσει η ένταξη στο QE για το τέλος του 2017».
Εφόσον συνεχιστεί η χρηματοδότηση από τους πιστωτές το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο. Αυτό υποστηρίζει η Morgan Stanley, η οποία βλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017 με σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους δεν γίνεται από τις αγορές, αλλά από τους επίσημους πιστωτές και με πολύ ευνοϊκούς όρους. Οι εκταμιεύσεις των πιστωτών εξαρτώνται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα διάσωσης. Η χρηματοδότηση έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίζει πιέσεις στη ρευστότητα αν δεν ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις του προγράμματος και δεν εκταμιεύονται οι δόσεις.
Αν συνεχιστεί η ομαλή εκταμίευση των δόσεων, οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν πως η Ελλάδα θα διατηρήσει μια «σχεδόν» ισορροπημένη χρηματοδοτική κατάσταση».
Αυτό σημαίνει, τονίζουν, πως αν συνεχιστεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα είναι «βιώσιμη» από την προοπτική της εξυπηρέτησης του χρέους. Ως εκ τούτου, η όποια εκτίμηση για το μονοπάτι του ελληνικού χρέους συνδέεται με την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης και τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στους επίσημους πιστωτές.
Όσον αφορά την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προβλέπουν πως θα τεθούν σε ισχύ, αν και το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβεβαιο.
Παράλληλα, στην έκθεση της με ημερομηνία 16 Ιανουαρίου, η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά, η ζήτηση σταθεροποιείται και η εμπιστοσύνη έχει ενισχυθεί.
Όπως αναφέρει, αναμένει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος, αν και επισημαίνει πως στο στάδιο αυτό η κατάσταση θυμίζει περισσότερο μια «ανακλαστική» ανάκαμψη παρά μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Εν τω μεταξύ, ο διεθνής οίκος τονίζει πως η λιτότητα θα περιοριστεί στο μέλλον, καθώς το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε είναι εμπροσθοβαρές.
Σε ότι αφορά την συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η Morgan Stanley εκτιμά ότι γίνεται όλο και πιο πιθανή όσο περισσότερο συμμορφώνεται η Ελλάδα με το πρόγραμμα διάσωσης.
Αλλά όπως σημειώνει, η Ελλάδα πιθανότατα θα πρέπει να περιμένει μετά τις γερμανικές εκλογές, ώστε να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Χωρίς τα μέτρα αυτά, όπως η επιμήκυνση των ωριμάνσεων, ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει αβέβαιος και το ίδιο και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας τον κίνδυνο να καθυστερήσει η ένταξη στο QE για το τέλος του 2017.
Via : www.ethnos.gr