Ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Χορστ Ζεεχόφερ έχει κάθε λόγο να δηλώνει απολύτως ικανοποιημένος με τη συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία.
Αφήνει την τοπική πρωθυπουργία της Βαυαρίας τον άλλο μήνα στον εσωκομματικό του αντίπαλο Μάρκους Σόντερ για να αναλάβει το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών που θα μετονομαστεί «Υπουργείο της Πατρίδας», λόγω των διευρυμένων αρμοδιοτήτων που θα έχει, και το κόμμα του (οι Χριστιανοκοινωνιστές, CSU) όπως και η κοινοβουλευτική του ομάδα ενέκριναν διά βοής το πρόγραμμα και την κατανομή των κυβερνητικών θέσεων και τώρα περιμένει τους κυβερνητικούς του εταίρους.
Η Ανγκελα Μέρκελ όμως και ο Μάρτιν Σουλτς δεν έχουν αυτή την ευχέρεια. Οσο ικανοποιημένοι και αν είναι προσωπικά η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, γιατί θα συνεχίσει να είναι καγκελάριος για τέταρτη θητεία, και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών γιατί θα γίνει υπουργός Εξωτερικών, στα κόμματά τους αντιμετωπίζουν από χθες έντονη γκρίνια.
«Πυροσβέστης» Κάουντερ
Η καγκελάριος Α. Μέρκελ δέχεται κριτική από τα δεξιά του CDU, ιδίως για την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον αντιπρόεδρο του SPD Ολαφ Σολτς, αν και ο δήμαρχος του Αμβούργου είναι ιδιαίτερα αγαπητός στη Χριστιανική Ενωση, καθώς είναι ο βασικός εκφραστής της συντηρητικής πτέρυγας των Σοσιαλδημοκρατών.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα την γκρίνια έχει αναλάβει να κατευνάσει ο παλαιός γραμματέας Φ. Κάουντερ, όμως στις περιφερειακές κυβερνήσεις κορυφαία στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών έχουν αρχίσει ανοιχτά την επίθεση στην καγκελάριο, υπό την πίεση και των τοπικών οργανώσεων που θεωρούν ότι με την συμφωνία έχουν ευνοηθεί υπέρμετρα οι Σοσιαλδημοκράτες.
Ο πρωθυπουργός του Σλέσβιχ-Χολστάιν Ν. Γκίντερ έκανε λόγο για «μεγάλο σφάλμα» της Α. Μέρκελ. Παράπονα μεταφέρθηκαν και από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Α. Λάσετ, ενώ ο πρόεδρος της Νεολαίας Πάουλς Ζίμιακ ζήτησε επαγρύπνηση για το υπουργείο Οικονομικών.
Ο κύρια ενδιαφερόμενος υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν (Αμβουργέζος, επίσης), που είχε την εμπιστοσύνη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του να διαδεχθεί την Α. Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις, ενόψει του συνεδρίου στις 26 Φεβρουαρίου.
Αιχμές από Γκάμπριελ
Στο SPD ο μεγάλος χαμένος, πρώην αρχηγός του κόμματος Ζ. Γκάμπριελ ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις του ως υπουργού Εξωτερικών (ακύρωσε και τη συμμετοχή του στη διάσκεψη για την ασφάλεια, στο Μόναχο στις 17 Φεβρουαρίου, προκαλώντας σύγχυση στην κυβέρνηση ως προς το ποιος θα παραστεί).
Στην πρώτη δημόσια δήλωσή του για τη συμφωνία, ο Ζ. Γκάμπριελ εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν εκτιμήθηκε το έργο του στο υπουργείο από τη νέα ηγεσία του SPD, ενώ άφησε αιχμές προσωπικά κατά του Μ. Σουλτς για αθέτηση των λόγων του προς τον ίδιο.
Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civey για το περιοδικό Spiegel Online, το 57% των πολιτών υποδέχεται θετικά τη συμφωνία ενώ το 35% αρνητικά.
Στην Ενωση υπέρ της συμφωνίας δηλώνει το 61% των ψηφοφόρων, ενώ στο SPD το 57,3%. Εντούτοις, στην οργανωμένη βάση του SPD τα πράγματα είναι ρευστά και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ αναφέρθηκε στην ευθύνη των μελών του κόμματος.
Η τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του κόμματος από τον Μ. Σουλτς στην Αντρέα Νάλες έχει περιπλέξει τα πράγματα, καθώς η προαλειφόμενη διάδοχος του προέδρου προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα με αναφορές στα συνδικάτα που στηρίζουν ενεργά τους Σοσιαλδημοκράτες.
Ο ρόλος τους στην αξιολόγηση της συμφωνίας, μπορεί και να αποβεί καθοριστικός ενόψει της εσωκομματικής ψηφοφορίας που θα γίνει 20 Φεβρουαρίου με 2 Μαρτίου.
Οι Jusos πάντως στη νέα τους καμπάνια κατά της κυβέρνησης εστιάζουν τα πυρά τους στο πρόσωπο του Μ. Σουλτς, εγκαλώντας τον για πολιτική και προσωπική αναξιοπιστία.
Via : www.efsyn.gr