112772-forologiko
Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα ακόμη και ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους εξαιτίας του νέου φορολογικού νομοσχέδιου που πρέπει να ψηφιστεί κατ’ επιταγή του Μνημονίου 3. Οι κυβερνητικές αντιπαραθέσεις τοποθετούνται κατά κύριο λόγο στον παράγοντα «οικογένεια», όπου όλα οδεύουν προς κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα παιδιά. Την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο προβλέπει φορολόγηση των φυσικών προσώπων σε τέσσερις άξονες. Προσπαθώντας να δώσει μια λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η κυβέρνηση αναφορικά με αυτό το θέμα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει συγκαλέσει σήμερα διακομματική επιτροπή.

Σε πλήρες αδιέξοδο έχει φτάσει το ζήτημα του φορολογικού νομοσχεδίου, που περιέχει τους εκτελεστικούς νόμους των όσων ορίζει το Μνημόνιο 3. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών έχει καλέσει σε διακομματική επιτροπή σήμερα για να μπορέσει να βρεθεί λύση. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης. Σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, βέβαια, η πιθανότητα να γίνουν υποχωρήσεις στο περιεχόμενου του νομοσχεδίου είναι πολύ μικρές, καθώς τα όσα αναφέρονται σε αυτό έχουν γνωστοποιηθεί και εγκριθεί από την τρόικα.

Τετρατάχυτο σύστημα

Τεσσάρων ταχυτήτων θα είναι από την ψήφιση του νομοσχεδίου και έπειτα, το φορολογικό σύστημα για τα φυσικά πρόσωπα. Άλλη αντιμετώπιση θα έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, άλλη οι ελεύθεροι επαγγελματίες, διαφορετική οι αγρότες και μια τέταρτη όσοι είναι εισοδηματίες (ενοίκια κ.λ.π.).

Για μισθωτούς και συνταξιούχους, χωρίς παιδιά, με εισόδημα μικρότερου των 25.000 ευρώ ετησίως, θα προκύπτει φορολογική ελάφρυνση, από εκπτώσεις των φόρων.

Ειδικότερα προβλέπεται φορολογικός συντελεστής 21% για ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, συντελεστής 36% για εισόδημα από 25.001 ευρώ έως 48.000 ευρώ και 45% για το υπερβάλλον.

Η κλίμακα που προβλέπεται να ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει φορολογικό συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον. Επίσης καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Ένταξη στο κανονικό καθεστώς, με βιβλία εσόδων – εξόδων δηλαδή, αναμένεται για όλους τους αγρότες μετά τις διευκρινίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Βέβαια, ακόμη δεν έχουν οριστεί τα τεχνικά στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν κάποιον ως μικρό παραγωγό. Η θεσμοθέτηση βιβλίων θα έχει ως συνέπεια αλλαγή της επιστροφής ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ θα συμψηφίζεται πλέον με βάση τα έσοδα-έξοδα, όπως δηλαδή γίνεται σήμερα με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της επιστροφής φόρου που λαμβάνουν οι παραγωγοί από το αγροτικό πετρέλαιο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την θέσπιση κλίμακας αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 10% και για το υπερβάλλον 33%. Επιπλέον θα επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος στο ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος από ενοίκια με συντελεστή 1,5% εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τμ ή 3% αν πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση.

«Φόρος Προστιθέμενου Παιδιού»

Το μεγάλο αγκάθι στους κόλπους της κυβέρνησης γύρω από το φορολογικό νομοσχέδιο είναι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών των παιδιών. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της εξίσωσης των φορολογικών συντελεστών για όλες τις οικογένειες ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών.

Ήδη έχουν αντιδράσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που αρνούνται την φορολόγηση των παιδιών.

Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ είναι και αυτή αντίθετη στη φορολόγηση των παιδιών ζητώντας να δοθεί χρονικό περιθώριο για την επεξεργασία του νομοσχεδίου και να ψηφιστεί τον Ιανουάριο.

Τα δυο κόμματα έχουν επίσης αντιδράσει και στην φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για τους ελευθέρους επαγγελματίες, στην τήρηση βιβλίων από αγρότες με κατοχή λίγων στρεμμάτων, στην φορολόγηση των αναπήρων, ενώ διατυπώνουν ενστάσεις και σε ζητήματα του περιουσιολογίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών είναι ψηφισμένη μνημονιακή υποχρέωση χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να υπάρξουν στοχευμένες αλλαγές. Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων του πρώτου τριμήνου του 2013.

Βέβαια, παρά το ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανιζόταν μέχρι πρότινος αμετακίνητος στην απόφαση για την φοροδοτική εξομοίωση κάθε οικογένειας ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών, επικαλούμενος ως αντιστάθμισμα την πρόβλεψη για χορήγηση επιδομάτων με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν έχει κλείσει ακόμα το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλη είναι η οργή των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Εκπρόσωποι των οικογενειών παρουσιάζοντας τις αντιδράσεις δηλώνουν ότι «τα παιδιά μας δεν είναι τεκμήρια».

Τεκμήρια ΙΧ

Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει μείωση κατά 20% των τεκμηρίων διαβίωσης ΙΧ αυτοκινήτων ως και 1.600 κυβικά εκατοστά. Έτσι τα προτεινόμενα τεκμήρια διαμορφώνονται ως εξής: Η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης για ΙΧ αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά μειώνεται στα 3.200 ευρώ έναντι 4.000 ευρώ σήμερα. Για αυτοκίνητα πάνω από 1.200 κυβικά εκατοστά η τεκμαρτή ή δαπάνη θα αυξάνεται κατά 480 ευρώ ανά 100 κ.ε. αντί για 600 ευρώ ανά 100 κ.ε. σήμερα. Για τα μεγαλύτερου κυβισμού αυτοκίνητα δεν προβλέπεται καμία αλλαγή.

Λοιπές φορολογήσεις

Με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου θα δούμε αύξηση στο 25% από 20% του συντελεστή φορολογίας αποζημιώσεων για το κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Τα άλλα κλιμάκια μένουν ως έχουν: Δηλαδή αποζημιώσεις ως 60.000 ευρώ παραμένουν αφορολόγητες, από 60.001 ευρώ ως 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%. Τέλος για αποζημιώσεις άνω των 150.001 ευρώ ο συντελεστής φορολογίας παραμένει στο 30%.

Στο νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι αυτή η κλίμακα φορολογίας εφαρμόζεται αναλόγως και για κάθε εφάπαξ αποζημίωση που παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα και για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσης εργασίας ή άλλης σύμβασης η οποία συνδέει τον φορέα με τον δικαιούχο της αποζημίωσης. Η πρόταση αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο φορολόγησης του εφάπαξ που καταβάλει το δημόσιο.

Επίσης προβλέπεται θέσπιση φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμη και αν πρόκειται για δωρεά ή γονική παροχή. Ο συντελεστής φορολογίας καθορίζεται στο 20% ενώ προβλέπονται συντελεστές απομείωσης της αξίας των παλαιών ακινήτων ανάλογα με την παλαιότητά τους,.

Ο συντελεστής φορολογίας για κέρδη από τόκους καταθέσεων θα φορολογηθεί κατά 15%, δηλαδή 5% περισσότερο, ενώ κατά 6% θα αυξηθεί η φορολογία των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων φτάνοντας το 26%. Για τα μερίσματα, όμως, προβλέπεται φορολογικός συντελεστής 10% από 25% σήμερα.

Φορολογικές δηλώσεις για όλους

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από κάθε φυσικό πρόσωπο που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του ανεξαρτήτως ποσού εισοδήματος. Επίσης προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από 1 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου κάθε έτους για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Οικονομική αγριότητα βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τα φορομπηχτικά, μνημονιακά μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου κορυφώνουν τη βαρβαρότητα της ακολουθούμενης, ακραία νεοφιλελεύθερης, οικονομικής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και στρώνουν το χαλί για μεγαλύτερο βάθεμα της ύφεσης και νέο κύκλο άγριων μέτρων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Απέναντι σε αυτή την κοινωνικά βάρβαρη φορολογική πολιτική, που ως στόχο έχει την αναδιανομή του πλούτου, υπέρ των πολύ λίγων, είμαστε όχι μόνο αντίθετοι αλλά και αποφασισμένοι», επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου. «Αποφασισμένοι να την ανατρέψουμε και να προωθήσουμε μια ριζικά διαφορετική και κοινωνικά δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα έχει ως γνώμονα την ελάφρυνση των ασθενέστερων στρωμάτων και την ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων», προσθέτουν.

Via