του Κωνσταντίνου Μπούρπουλα *
Πάνε μόλις πέντε χρόνια περίπου από την μεγάλη πορεία του της ομάδας του Άγιαξ στο Champions League και την παρ’ ολίγον πρόκριση στον τελικό. Μία πρόκριση που λόγω της ποδοσφαιρικής παιδείας και αθωότητας της ηλικιακά νεαρής τότε φουρνιάς του Αίαντα, που δεν επιχείρησε σε κανένα σημείο να παίξει με σκοπιμότητα, καθώς και η ανεπανάληπτη εμφάνιση του Lucas Mooura χάθηκε. Παρόλα αυτά, η Ολλανδική ομάδα θα συνέχιζε και τις επόμενες χρονιές να βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο μέχρι δηλαδή και το καλοκαίρι του 2022. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τότε πόσο άσχημη τροπή θα έπαιρναν τα πράγματα.
Η περσινή κατάληψη της τρίτης θέσης στο πρωτάθλημα και αποκλεισμός από το Champions ήταν από μόνα τους ικανά να φέρουν μαύρα σύννεφα πάνω από την Yohan Cruif Arena. Δυστυχώς όμως αποδείχτηκε πως τα προβλήματα ήταν μεγαλύτερα , με τη φετινή συγκομιδή βαθμών να είναι τραγική με 5 βαθμούς σε 7 αγώνες , ενώ τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα ούτε στους ομίλους του Europa League για τους Ολλανδούς που βρίσκονται μέχρι στιγμής στην τελευταία θέση. Επιπλέον, σαν κερασάκι στην τούρτα έρχεται να προστεθεί η έκρηξη θυμού των οπαδών του, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση της οπαδικής βίας στην Ολλανδία προκάλεσε και την πρόσφατη διακοπή του αγώνα με τη Φέγενορντ και της ζημιές στο γήπεδο.
Τι έφταιξε όμως για την απότομη αγωνιστική καθίζηση; Πρόκειται απλά για μία μεταβατική φάση της ομάδας κλείνοντας έναν πετυχημένο κύκλο αναζητώντας ένα restart ή υπάρχουν βαθύτερα αίτια;
Η ποιοτική νεανική ομάδα του Άγιαξ αποδομήθηκε μετά την καταπληκτική χρονιά του 19 και εύλογα παίκτες κλειδιά άρχισαν να παίρνουν μεγάλες μεταγραφές σε ανώτερα πρωταθλήματα αποφέροντας σημαντικά χρήματα στα ταμεία του συλλόγου όπως οι Ντε Γιονγκ και Βαν Ντες Μπεκ που από μόνοι τους κόστισαν 85 και 44 εκατομμύρια σε Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιστοίχως . Έπειτα, όπως προστάζει το μοντέλο λειτουργίας που ακολουθεί δογματικά η ομάδα για δεκαετίες, αυτά τα χρήματα επενδύθηκαν άμεσα σε αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές με περιθώρια εξέλιξης και σε μερικούς έμπειρους παίκτες. Η στρατηγική αυτή δεν άλλαξε ,όμως τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων έχουν τεράστιες αντιθέσεις. Επομένως, αυτό που διαφοροποιήθηκε είναι η αποτελεσματικότητα και τρόπος υλοποίησης του υπάρχοντος μοντέλου.
Οι άνθρωποι που ήταν υπεύθυνοι για τη λειτουργία του ήταν ο νυν τεχνικός των κόκκινων διαβόλων, Τεν Χάγκ και ο τεχνικός διευθυντής του Αίαντα Μάρκ Όβερμαρ που έτρεχε τον μεταγραφικό σχεδιασμό και το scouting της ομάδας ,ο τελευταίος ήταν ο άνθρωπος κλειδί για την καίρια θέση του ανθρώπου που θα έφερνε φθηνούς νεαρούς παίκτες που με τη βοήθεια του προπονητή θα ωρίμαζαν, θα έδεναν και εν τέλει θα δημιουργούσαν υπεραξία μέσω πωλήσεων. Αμφότεροι πιστώθηκαν τις επιτυχίες του συλλόγου.
Η αποχώρηση του Τεν Χάγκ για το Μάντσεστερ σίγουρα περιέπλεξε λίγο τα πράγματα αλλά η φυγή του Όβερμαρ μετά τις καταγγελίες από γυναίκες εργαζόμενες της ομάδας για σεξουαλική παρενόχληση ήταν πολύ κομβική. Ο τεχνικός Άλφρεντ Σρέντερ που διαδέχτηκε τον Τεν Χάγκ δεν μπόρεσε να φανεί αντάξιος των προσδοκιών και αποχώρησε μετά τον αποκλεισμό από το Champion League. Ο Σβεν Μίσλιντατ από την άλλη, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του Όβερμαρ είχε ως βιογραφικό τη συνεργασία με τον Γιούργκεν Κλοπ στη Μπορούσια Ντόρτμουντ και τη Λίβερπουλ αλλά έπειτα από 100 ημέρες αποχώρησε. Ο Γερμανός, πέρα από τα αγωνιστικά αποτελέσματα, πλήρωσε το μάρμαρο για την επιλογή προπονητή Στέιν ο οποίος δεν τον δικαίωσε, για τα 109 εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν το καλοκαίρι σε παίκτες αμφιβόλου αξίας με αυξημένη τιμή, για τα τεράστια ποσά που δόθηκαν σε ατζέντηδες στις μεταγραφές καθώς και την κόντρα με τον προπονητή παρόλο που ήταν δική του επιλογή.
Η αλήθεια είναι πως η Ολλανδική ομάδα δεν βρίσκεται σε αυτή τη δυσμενή θέση επειδή απλά πωλήθηκαν αρκετοί παίκτες πρώτης γραμμής. Διαχρονικά συνέβαινε αυτό και πάντοτε ο Άγιαξ οικοδομούσε ομάδες από την αρχή και νέοι παίκτες πρωταγωνιστούσαν. Το θέμα είναι πως αυτός ο κύκλος έχει διακοπεί. Ο Άγιαξ επέτρεψε να αλλοιωθεί η αποτελεσματικότητα του μοντέλου επειδή έγινε προσωποκεντρικό. Ο Όβερμαρ δεν εντόπιζε και αγόραζε παίκτες μέσω ενός ανεπτυγμένου και οργανωμένου δικτύου του Άγιαξ αλλά μέσω δικών του προσωπικών επαφών. Από τη στιγμή που έφυγε εκείνος δεν είχε χτιστεί κάτι για τον επόμενο. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τις ατυχείς επιλογές προπονητών που δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος του μεγέθους του συλλόγου, εύλογα οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση την ιστορική ομάδα.
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά το πότε θα επανέλθει ο Άγιαξ στα φυσιολογικά στάνταρ του. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα επιστρέψει γιατί αυτό προστάζει και επιβάλλει η ιστορία του.
*Ο Κωνσταντίνος Μπούρπουλας είναι απόφοιτος σχολής Αθλητικής Δημοσιογραφίας