Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς. Ήδη η Τουρκία μετράει 912 νεκρούς από τον πρωινό σεισμό. Τουλάχιστον 592 οι νεκροί και στη Συρία.

Νέος ισχυρότατος σεισμός – μεγέθους 7,7 ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο-  σημειώθηκε στην Τουρκία στις 12:23 ώρα Ελλάδος. Το επίκεντρο του σεισμού είναι στην ίδια περιοχή, που σημειώθηκε και ο πρώτος φονικός σεισμός τα ξημερώματα. Πρόκειται για ένα ισχυρότατο πλήγμα την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι δραματικές προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό επιζώντων. Πάνω από 1.510 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε Τουρκία και Συρία.

Συγκεκριμένα ο νέος σεισμός είχε επίκεντρο 67 χιλιόμετρα βόρεια, βορειανατολικά του Καχραμαράς και εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιομέτρων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Καντιλί στην Κωνσταντινούπολη το μέγεθος του σεισμού τα ξημερώματα ήταν 7,6 ρίχτερ και του μεσημεριανού 7,5 ρίχτερ.

Νέοι ισχυροί σεισμοί πρέπει να αναμένονται στην περιοχή του Καχραμανμαράς, προειδοποιεί ο Τούρκος σεισμολόγος και γεωφυσικός Νατσί Γκιορούρ, ενώ άλλοι συνάδελφοί του δεν αποκλείουν ο αριθμός των θυμάτων να ξεπεράσει τα 6.000!

Από την πρώτη σεισμική δόνηση των 7,8 ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ) που σημειώθηκε τα ξημερώματα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.014 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 5.380 στην Τουρκία. Έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα συντρίμμια περίπου 2.500 άνθρωποι. Στους 592 ανεβάζει τους νεκρούς ο νεότερος απολογισμός από τη Συρία. 


Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

EPA/DENIZ TEKIN

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για τη χειρότερη καταστροφή από το 1939. Σημειώνεται ότι 2.818 κτίρια έχουν καταρρεύσει μόνο στην Τουρκία, παγιδεύοντας χιλιάδες ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια.

Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού ήταν στην περιοχή Πάζαρτσικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 18 χιλιόμετρα από την πόλη Γκαζιαντέπ και 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή, ενώ είχε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων.

Η δόνηση είχε διάρκεια περίπου 1,5 λεπτό, προκαλώντας τον απόλυτο τρόμο. Πριν από τον σεισμό των 7,7 ρίχτερ είχαν ήδη σημειωθεί 78 μετασεισμοί. Τρεις εξ αυτών ήταν πάνω από 6 Ριχτερ και 8 πάνω από 5 ρίχτερ. Ο ισχυρότερος έως τότε ήταν μεγέθους 6,6 ρίχτερ.

Ξύπνησαν μνήμες από τον σεισμό του 1999 – Αναφορές και στο 1939

Τουρκικά και διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν μαρτυρίες ανθρώπων, αλλά και δηλώσεις ειδικών, που συγκρίνουν το σημερινό χτύπημα του Εγκέλαδου με εκείνο στο Ιζμίτ, στις 17 Αυγούστου 1999.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην πόλη Ιζμίτ, που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοτζαελί και είχε μέγεθος 7,6 Ρίχτερ. Η επίσημη διάρκεια του σεισμού ήταν 37 δευτερόλεπτα, αν και διάφορες πηγές έκαναν λόγο για διαφορετικά νούμερα, από 35 έως 45 δευτερόλεπτα, το εστιακό βάθος ήταν ρηχό, μόλις στα 15 χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη αντιληπτή έντασή του ανήλθε στο επίπεδο X (10), ήταν δηλαδή «εξαιρετικά καταστροφικός», στη 12-βάθμια Κλίμακα Μερκάλι.

Από το σεισμό έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 17 χιλιάδες άνθρωποι. Έως και 50.000 υπολογίζεται ότι ήταν οι τραυματίες. Τεράστιες ήταν οι καταστροφές σε σπίτια, δημόσια κτίρια και υποδομές.

Σημειώνεται ότι το 1939, στον σεισμό της Ερτζιτζιάν, στον οποίο έκανε αναφορά ο Τούρκος πρόεδρος,  σκοτώθηκαν πάνω από 33.000 άνθρωποι.

Βοήθεια από 45 χώρες – C130 με μονάδα της ΕΜΑΚ στέλνει η Ελλάδα

Συνολικά 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια για τις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης ανθρώπων, που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια. Έτοιμη να συνδράμει είναι και η Ελλάδα. Τη βαθιά θλίψη του εξέφρασε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter, διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα θα συνδράμει άμεσα. «Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», ανέφερε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως έγινε γνωστό καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ίσως και εντός της ημέρας να αναχωρήσει από την Αθήνα C-130 με μονάδα της ΕΜΑΚ και με προσωπικό του ΕΚΑΒ με ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό. Στην αποστολή θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της αντισεισμικής προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, μετά το αίτημά της Άγκυρας για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Αναπτύσσονται έτσι ομάδες έρευνας και διάσωσης από δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Πηγή : https://www.naftemporiki.gr