Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Περίπου δύο χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου Paradise Papers, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή… ξύπνησε και ανακοίνωσε χθες έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί αν η Ολλανδία παραβίασε τους κανόνες της Ε.Ε. προσφέροντας στη Nike ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες που επέτρεψαν στον κολοσσό να μειώνει δραστικά τη φορολογητέα του βάση και να πληρώνει απειροελάχιστο φόρο για περισσότερο από μία δεκαετία.
Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκονται οι συμφωνίες που παραχωρήθηκαν από το ολλανδικό κράτος σε δύο θυγατρικές εταιρίες της Nike –τη Nike European Operations Netherlands BV και την Converse Netherlands BV– οι οποίες έχουν την έδρα τους στην Ολλανδία και είναι υπεύθυνες για τις πωλήσεις και τα έσοδα των προϊόντων της Nike σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία.
Οι δύο εταιρείες κατέχουν ακόμη τις άδειες χρήσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των προϊόντων Nike και Converse (εμπορικά σήματα) έναντι καταβολής δικαιωμάτων που φοροαπαλλάσσονται προς άλλες επιχειρηματικές οντότητες της Nike οι οποίες αν και σήμερα εδρεύουν στην Ολλανδία δεν φορολογούνται.
Εκτός πραγματικότητας
Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι εν λόγω πληρωμές δικαιωμάτων ήταν υπερβολικά υψηλές, πολύ υψηλότερες από αυτές που οι ανεξάρτητες εταιρείες συνήθως διαπραγματεύονται για χρήση εμπορικών σημάτων και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την οικονομική πραγματικότητα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, μεταξύ 2005 και 2015 η Ολλανδία προσέφερε στη Nike πέντε συναφείς ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες, δύο εκ των οποίων είναι ακόμη σε ισχύ, εγκρίνοντας επί της ουσίας την εν λόγω μέθοδο υπολογισμού των δικαιωμάτων.
Tο αποτέλεσμα ήταν η Nike να μειώνει μέσω αυτών τη φορολογητέα της βάση και να καταβάλλει φόρους μόνο βάσει ενός περιορισμένου λειτουργικού περιθωρίου βασισμένου στις πωλήσεις της.
Με την παραχώρηση των παραπάνω συμφωνιών η ολλανδική κυβέρνηση φέρεται ότι διευκόλυνε τη Nike στη διαδικασία αυτή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, προσέφερε πιθανότατα έτσι στην πολυεθνική εταιρεία παράνομη κρατική ενίσχυση, κάτι ασύμβατο με κανόνες της Ε.Ε.
Οι παραπάνω πληρωμές φοροαπαλλασόμενων δικαιωμάτων αποτελούν βέβαια ένα μόνο μέρος των ποικίλων ενδοομιλικών συναλλαγών μέσω των οποίων η Nike και οι υπόλοιπες πολυεθνικές μεταφέρουν τα κέρδη τους από τους τόπους παραγωγής τους σε προορισμούς όπου δεν φορολογούνται.
Οπως αποκάλυψαν τα Paradise Papers, ώς το 2014 ο τελικός προορισμός των κερδών της Nike ήταν o φορολογικός παράδεισος των Βερμούδων και η εκεί θυγατρική της εταιρεία-βιτρίνα Nike International.
Τα τέλη δικαιωμάτων που συσσώρευε η Nike από τα εμπορικά της σήματα κατευθύνονταν μέσω της Ολλανδίας (Nike European Operations Netherlands BV και Converse Netherlands BV) στην εν λόγω θυγατρική αντί να παραμένουν στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), αυτή «η ροή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των εμπορικών σημάτων της βοήθησε τη Nike να δημιουργήσει υπεράκτια κέρδη ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώς τον Ιούνιο του 2014.
Το ποσό αυτό φορολογήθηκε με συντελεστή μόλις 3% εκτός ΗΠΑ, ενώ δεν απέδωσε σεντ φόρου στις τελευταίες».
Το 2014, όταν η σχετική φορολογική συμφωνία με το ολλανδικό κράτος εξέπνευσε, επινοήθηκε μια νέα πρακτική φοροαποφυγής. Η Nike μετέφερε την ιδιοκτησία των εμπορικών της σημάτων από τις Βερμούδες σε μια νέα ολλανδική θυγατρική, τη Nike Innovate CV.
Η εταιρική μορφή CV (commanditaire vennootschap) της τελευταίας αντιστοιχεί σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και αρκετές πολυεθνικές την αξιοποιούν προκειμένου να φοροαποφύγουν.
Σύμφωνα με τον ολλανδικό νόμο, τα κέρδη των CV λογίζονται ότι πραγματοποιούνται από τους εταίρους της. Ετσι τα κέρδη που έχουν πραγματοποιηθεί εκτός Ολλανδίας δεν μπορούν να φορολογηθούν.
Αλλες χώρες όμως βλέπουν διαφορετικά το ζήτημα. Θεωρούν τις ολλανδικές CV κανονικές εταιρείες οι οποίες υπόκεινται φορολογικά στην Ολλανδία και έτσι τις απαλλάσσουν από τη φορολόγηση. Στο τέλος, ο έχων CV έτσι δεν πληρώνει φόρο πουθενά.
Η ICIJ εκτιμά ότι από τότε που μετέφερε τα εμπορικά της σήματα στη Nike Innovate CV έως τον Μάιο του 2017, τα υπεράκτια κέρδη της Nike εκτοξεύτηκαν στα 12,2 δισ. δολάρια, ενώ η φορολόγησή της παγκοσμίως υποχώρησε περαιτέρω.
Τα κέρδη αυτά έχουν φορολογηθεί, σύμφωνα με την ICIJ, με συντελεστή μικρότερο του 2% από τις ξένες φορολογικές αρχές και καθόλου στις ΗΠΑ.
Via : www.efsyn.gr