Τα κενά και τα λειτουργικά προβλήματα στα σχολεία της Ειδικής Αγωγής εξακολουθούν να είναι μεγάλα, παρά τη συνέχιση της διαδικασίας της πρώτης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, με το δεύτερο κύμα τοποθετήσεων να αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο.
Μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) για την πραγματοποίηση των απαραίτητων για την ανάπτυξη των μαθητών συνεδριών λογοθεραπείας και εργοθεραπείας, με αρκετά σχολεία να μην έχουν κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, ενώ κενά καταγράφονται και σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ).
Μία τέτοια περίπτωση είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα, στο οποίο στεγάζονται τέσσερις σχολικές μονάδες: το δεκαθέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλών, το μονοθέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλοκωφών και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλοκωφών, η λειτουργία του οποίου έχει ανασταλεί.
Στα τέσσερα σχολεία φοιτούν συνολικά 45 μαθητές, οι οποίοι εξυπηρετούνται από έναν εργοθεραπευτή και έναν λογοθεραπευτή. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο ειδικοί, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο αριθμός των μαθητών και οι ανάγκες τους είναι τέτοιες που δεν μπορούν να καλυφθούν με μόλις δύο άτομα Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό.
Ως εκ τούτου, αρκετοί είναι οι γονείς που επωμίζονται οι ίδιοι το οικονομικό βάρος των συνεδριών των παιδιών τους σε ιδιωτικά κέντρα.
Ο Νίκος Βασιλειάδης είναι πατέρας ενός 5χρονου αγοριού με μικροκεφαλία και σοβαρά προβλήματα όρασης, που ξεκίνησε φέτος μαθήματα στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλών Καλλιθέας.
«Για καλή του τύχη» εργάζεται και μπορεί να καλύψει το κόστος των συνεδριών του μικρού του, όπως μας λέει, ωστόσο, από τα ποσά που μας αναφέρει καταλαβαίνουμε ότι οι εξωτερικές συνεδρίες είναι σχεδόν απαγορευτικές για μια οικογένεια στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.
«Το κόστος τεσσάρων συνεδριών την εβδομάδα αντιστοιχεί σε 450 ευρώ τον μήνα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε κάναμε μόνο λογοθεραπεία, οι συνεδρίες της οποίας κόστισαν 600 ευρώ, ποσό το οποίο κάλυψα εξ ολοκλήρου από την τσέπη μου. Η διαδικασία έχει ως εξής: ραντεβού σε αναπτυξιολόγο, ο οποίος εγκρίνει τις συνεδρίες, και στη συνέχεια κατάθεση των δικαιολογητικών στο ασφαλιστικό ταμείο. Ακόμη περιμένω τα 120 ευρώ επιστροφή από το ΙΚΑ», μας λέει ο κ. Βασιλειάδης, ο οποίος υπολογίζει ότι για το τρίμηνο Σεπτέμβριος-Νοέμβριος θα χρειαστεί να πληρώσει 1.400 ευρώ σε εξωτερικές συνεδρίες, ποσό από το οποίο θα πάρει πίσω μόνο ένα μικρό μέρος και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση.
Οι δεσμεύσεις Τσίπρα
Μέσα στον Νοέμβριο θα έρθουν διαδοχικά στη Βουλή όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μία από τις οποίες είναι και οι μόνιμοι διορισμοί 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή την ερχόμενη σχολική χρονιά, προσλήψεις οι οποίες έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.
Το υπουργείο Παιδείας μελετά αυτό το διάστημα το σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι διορισμοί, με τους ιθύνοντες να πραγματοποιούν σειρά συναντήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η νομική ισχύς του.
Προ ημερών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) με τον διευθυντή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου, Παναγιώτη Κασσιανό, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι μόνιμοι διορισμοί ΕΕΠ και ΕΒΠ.
Από τη συνάντηση προέκυψε ότι η κατανομή των 4.500 διορισμών θα γίνει σύμφωνα με τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΕΠ και ΕΒΠ των δύο τελευταίων ετών σε ΣΜΕΑΕ (Σχολικές Μονάδες Εδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) και στα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών –τα γνωστά ΚΕΔΔΥ– αναλογικά, εφόσον αφαιρεθούν οι προσλήψεις για την Παράλληλη Στήριξη και για τους μαθητές των Γενικών Σχολείων.
Από τη σελίδα του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας ξεσηκώνουμε μία «άσκηση επί χάρτου» σχετικά με την κατανομή των 4.500 μόνιμων διορισμών.
Βάσει ενημερώσεων τριών αιρετών των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Στερεάς Ελλάδας, από το σύνολο των 6.089 προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, περίπου το 37% έγιναν στην Πρωτοβάθμια, το 32% στη Δευτεροβάθμια και το 31% αφορούσε ΕΕΠ και ΕΒΠ.
Αναλογικά, λοιπόν, στους 4.500 διορισμούς υπολογίζεται ότι στην Πρωτοβάθμια αντιστοιχούν 1.665 διορισμοί, στη δευτεροβάθμια 1.440 και στα μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ οι διορισμοί αντιστοιχούν σε 1.395 άτομα.
Ο κ. Κασσιανός στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της ΠΟΣΕΕΠΕΑ τόνισε ότι θα εξαντληθούν οι δυνατότητες προσμέτρησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προϋπηρεσίας, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν θέσεις πρόσληψης και νέοι αναπληρωτές.
Via : www.efsyn.gr