της Αγγελικής Σπανού
«Η διαφθορά σκοτώνει». Είναι ένα από τα φοβερά συνθήματα των διαδηλώσεων στη Ρουμανία που προκάλεσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας και ήταν οι μεγαλύτερες μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, το 1989. Το πιο εντυπωσιακό πλάνο είναι αυτό που δείχνει τρύπιες σημαίες, ένα σύμβολο που έρχεται από την περίοδο της πτώσης του δικτάτορα Τσαουσέσκου.
Η σπίθα που μετά έγινε φωτιά άναψε σε ένα heavy metal club στο Βουκουρέστι. Μια πυρκαγιά προκάλεσε πανικό και αταξία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 32 άνθρωποι, νέοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους, και να τραυματιστούν περισσότεροι από 150. Και βέβαια ήταν ελλιπή τα μέτρα ασφαλείας και βέβαια το γνώριζαν όλοι ότι κάπως έτσι συμβαίνει σχεδόν παντού.
Το έδαφος ήταν γόνιμο για μια κοινωνική έκρηξη, γιατί η αίσθηση ότι το σύστημα εξουσίας είναι βουτηγμένο στα σκάνδαλα και τη διαπλοκή είχε διαχυθεί από τη στιγμή που η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα και διώξεις κατά της διαφθοράς με αποτέλεσμα να έχουν μπλέξει με τη Δικαιοσύνη τουλάχιστον 1.000 πρόσωπα από την πολιτική και διοικητική ελίτ τους τελευταίους μήνες.
Ετσι, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους θυμωμένοι για το πολύνεκρο δυστύχημα αλλά και οργισμένοι με την κυβέρνηση, με τη μία ένταση να τροφοδοτεί την άλλη και την κραυγή “Δολοφόνε” να κηνυγάει τον σοσιαλδημοκράτη 43χρονο πρωθυπουργό Β. Πόντα που τελικά παραιτήθηκε. Ο ίδιος επικαλέστηκε την αγανάκτηση των πολιτών, όμως αυτή είναι η μισή ιστορία, αφού δεν θα μπορούσε να σταθεί για πολύ ακόμη.
Βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για συνέργεια σε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος την περίοδο 2007-2011, όταν εργαζόταν ως δικηγόρος και η δίκη του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Κατηγορείται επίσης για σύγκρουση συμφερόντων κατά την πρωθυπουργία του επειδή υπουργοποίησε δικηγόρο με τον οποίο είχε συνεργαστεί στις υπό διερεύνηση υποθέσεις.
Ο ίδιος γνώριζε από την αρχή ότι αντίπαλός του είναι η Δικαιοσύνη. Μετά την εκλογική του νίκη, το 2012, ο Πόντα είχε επιδιώξει την αποπομπή του τότε Προέδρου Τ. Μπασέσκου και τον έλεγχο της Δικαιοσύνης. Δεν τα κατάφερε και σήμερα τελεί υπό κατάσχεση ένα μέρος της περιουσίας του ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά που προκάλεσε στο κράτος, εφόσον καταδικαστεί.
Όπως σχολιάζει ο διευθυντής της ρουμανικής σύνταξης της DW Ρόμπερτ Σβαρτς, «αυτό που ζούμε σήμερα στη Ρουμανία είναι μια βελούδινη επανάσταση της νεότερης γενιάς ενάντια στο κατεστημένο που οικοδομήθηκε από πρώην κομμουνιστές και παλαιούς συνεργάτες των τρομερών μυστικών υπηρεσιών (Securitate) μετά την πτώση του δικτάτορα Τσαουσέσκου πριν από 26 χρόνια. Ένα πλέγμα διαφθοράς, νεποτισμού και πολιτικής διαπλοκής έλεγχε μέχρι τώρα τη χώρα».
Σε μια τέτοια χώρα υπάρχει πλέον ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, το οικονομικό έγκλημα τιμωρείται, εκδηλώνεται υγιής κοινωνική αντίδραση για τον σωστό λόγο, κατά της διαφθοράς, το αίτημα για μεταρρυθμίσεις έρχεται από κάτω, πρωταγωνιστεί η νέα γενιά στη μάχη εναντίον της χαλασμένης πολιτικής ελίτ.
Ακόμη και αν η άνοιξη δεν κρατήσει πολύ στο Βουκουρέστι, ακόμη και αν η επόμενη κατάσταση διαψεύσει τις προσδοκίες των διαδηλωτών που νίκησαν, θα τους μείνει τουλάχιστον ο αυτοσεβασμός που κατέκτησαν δίνοντας μια ωραία και αθώα μάχη.
Δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο
Via : http://metarithmisi.gr