dhmar eyath

 «Να καταλογιστούν ευθύνες για τη Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων της ΒΙ.ΠΕ.Θ»

Τη σαφή αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ εξέφρασαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στελέχη της ΔΗΜΑΡ Θεσσαλονίκης,

επισημαίνοντας ότι δεν συντρέχει κανένας ουσιαστικός λόγος, ούτε οικονομικός, ούτε κοινωνικός, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η ΔΗΜΑΡ Θεσσαλονίκης πήρε θέση και για το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται από τη Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) της ΒΙ.ΠΕ.Θ, η μη σωστή λειτουργία της οποίας έχει ως αποτέλεσμα όπως είπαν, εκατομμύρια κυβικά μέτρα επικίνδυνων βιομηχανικών λυμάτων να καταλήγουν στον Θερμαϊκό χωρίς σχεδόν καμία επεξεργασία.

Τα παραπάνω θέματα τέθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στην οποία συμμετείχαν, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Δημητρακάς, οι βουλευτίνες του νομού Ασημίνα Ξηροτύρη και Κατερίνα Μάρκου, Το μέλος της γραμματείας της πολιτικής επιτροπής (τμ.Περιβάλλοντος ) Σωτήρης Σιωμάδης και το μέλος της πολιτικής επιτροπής Κώστας Κουτρούκης (μέλος στο Δ.Σ της ΕΥΑΘ).

ΕΥΑΘ

Κατηγορηματική θέση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, πήρε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θεσσαλονίκης Π.Δημητρακάς, ο οποίος τόνισε ότι η διαδικασία, δεν θα αποδώσει κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος. Επισήμανε ότι ο τομέας αυτός είναι μονοπωλιακός , πως η εταιρεία είναι κερδοφόρος και δεν έχει ανάγκη τα ιδιωτικά κεφάλαια για την περεταίρω ανάπτυξη της, από άποψη προσωπικού δεν είναι υπεράριθμη και σε κάθε περίπτωση, επειδή  όπως είπε το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δεν μπορεί να είναι χωρίς έλεγχο η τιμή του, ενώ πρέπει να ασκείται και κοινωνικός έλεγχος. Επίσης, δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν είναι κατά  ενός δημοψηφίσματος για το θέμα, ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο όπως επισήμανε, πρέπει να προωθηθούν τάχιστα τα σχετικά προεδρικά διατάγματα.  «Έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένως στη βουλή και έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας» τόνισε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μέχρι που είναι η ΔΗΜΑΡ διατεθειμένη να φτάσει για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, απάντησε «δεν πρόκειται να ρίξουμε την κυβέρνηση για αυτό το θέμα». Δείτε ένα απόσπασμα από τα όσα είπε ο κ. Δημητρακάς:

Από την πλευρά της η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη, τόνισε πως η ΔΗΜΑΡ έχει εκφράσει τις διαφωνίες της στη βουλή για την ιδιωτικοποίηση κυρίως των ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, λιμένες και επίσης είχε διαφωνήσει και για το ποσοστό πώλησης, λέγοντας πως το δημόσιο δεν κρατάει ούτε το ελάχιστο που προβλέπει η καταστατική μειοψηφία. Πρόσθεσε πως όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία, όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, στις περισσότερες περιπτώσεις τα προβλήματα ήταν πολλά και ξαναγύρισε στον έλεγχο του δημοσίου, ενώ επισήμανε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έδειξε μεγάλη βιασύνη στο θέμα της ΕΥΑΘ, χωρίς να υπάρχει κανένα μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον από τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. «Η ΕΥΑΘ, είναι νοικοκυρεμένη Α.Ε, έχοντας κάποια θέματα στα της διοίκησης, δεν έχει κανένα νόημα η ιδιωτικοποίηση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει τον αγώνα της, σε επικοινωνία με τους εργαζόμενους της επιχείρησης και με τους άλλους φορείς που αντιδρούν.

«Να λογοδοτήσουν για τη Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων ΒΙ.ΠΕ.Θ»

Στη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο περιβαλλοντολόγος και μέλος της γραμματείας της πολιτικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Θεσσαλονίκης Σωτήρης Σιωμάδης, αναφέρθηκε στη συμφωνία που είχε υπογραφεί πριν από λίγες μέρες στο ΥΜΑΘ με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, την ΕΥΑΘ και την ΕΥΑΘ παγίων, για την αναβάθμιση της «αμαρτωλής» Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων της ΒΙ.ΠΕ, λέγοντας πως αποσκοπούσε μόνο και μόνο στην παράκαμψη της απόφασης που είχε λάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για αναστολή λειτουργίας της. Τόνισε ακόμη πως τα χρήματα που είναι να διαθέσει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, περίπου 3,5 εκατ ευρώ δεν φτάνουν για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης και διερωτήθηκε αν τώρα με την αλλαγή της ιδιοκτησίας (περνάει στην ΕΥΑΘ παγίων και η διαχείρηση στην ΕΥΑΘ), τα παραπάνω χρήματα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές της ΕΥΑΘ.

Σημείωσε πως όλα τα τελευταία χρόνια η μονάδα λειτουργεί χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντικούς όρους, μολύνοντας τόσο τον Θερμαϊκό, όσο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς διοχετεύει τα λύματα στη θάλασσα, μέσω στραγγιστικής τάφρου που είναι μόνο για γεωργικούς σκοπούς.

Σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα, ο κ.Σιωμάδης ήταν κατηγορηματικός. «Η πολιτεία να επιβάλλει στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε, εδώ και τώρα, να βάλει όσα χρήματα είναι απαραίτητα, για να αναβαθμιστεί πλήρως η μονάδα» είπε, ενώ για το θέμα των ευθυνών είπε ότι πρέπει να καταλογιστούν, ενώ κάλεσε και τον γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, να μην εγκρίνει την προσφυγή της ΕΥΑΘ και της ΕΤΒΑ, κατά της απόφασης αναστολής λειτουργίας της μονάδας. Δείτε τι είπε σχετικά ο κ.Σιωμάδης:

Από την πλευρά της, η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου, είπε πως το θέμα με τη μόλυνση που προκαλεί η ΜΚΑ δεν αφορά μόνο τη βιομηχανική περιοχή, αλλά την ευρύτερη Θεσσαλονίκη, ακόμη και τους δήμους που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του Θερμαϊκού, ενώ επισήμανε πως δεν γίνεται κουβέντα για το ότι η μονάδα λειτουργεί τόσο καιρό χωρίς άδεια, αλλά και για τις ευθύνες των αρμοδίων όλα αυτά τα χρόνια. «Πως είναι δυνατόν να παραβιάζεται τόσο κατάφωρα η νομοθεσία, σε μια μονάδα μάλιστα που το δημόσιο συμμετέχει με 35%;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως πρέπει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, ακόμη και αυτοί που εκπροσωπούν το δημόσιο στη ΜΚΑ.

Για την υπογραφή της συμφωνίας είπε, πως ακόμη ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, δεν της έστειλε ένα αντίγραφο για να την μελετήσει όπως είχε δεσμευτεί και πως «αν δεν πάρουμε απαντήσεις, δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για τίποτα». Η κ.Μάρκου έχει κάνει για το θέμα 2 ερωτήσεις στη βουλή, με τη δεύτερη να μην έχει απαντηθεί ακόμη αν και έχει περάσει ένας μήνας. Δείτε ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις της:

Ζητάνε εκ των υστέρων άλλο 1,5 εκατ ευρώ για τη συμφωνία που μόλις υπέγραψαν  

Αναφερόμενος στο θέμα της υπογραφής της συμφωνίας, το μέλος της πολιτικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Θεσσαλονίκης Κώστας Κουτρούκης, αποκάλυψε πως λίγες μόλις μέρες μετά, η διοίκηση της ΕΥΑΘ σκοπεύει να ζητήσει από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, να βάλει άλλο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, εκτός από τα 3,5 που έχει ήδη δεσμευτεί να βάλει, όπως επίσης και να προσθέσει στην τεχνική υποδομή της μονάδας κάποια επιπλέον μηχανήματα για να λειτουργεί πιο αποδοτικά. Ήταν γνωστό ότι δεν διασφαλίζονταν η επίλυση όλων των προβλημάτων και η εύρυθμη λειτουργία της μονάδας, με τα 3,5 εκατ. ευρώ, είπε ο κ.Κουτρούκης, τονίζοντας ότι η διοίκηση της ΕΥΑΘ πέφτει σε αντιφάσεις, ζητώντας μόλις λίγες μέρες μετά τη συμφωνία, αλλαγή στους όρους της, στην ουσία. Δείτε τι ακριβώς είπε:

 

 

Via : www.thesstoday.gr