Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και η διεύθυνση οικονομικής ενίσχυσης της ΕΕ κατηγορούνται από ΜΚΟ και άλλες ομάδες στήριξης των προσφύγων για κακή διαχείριση εκατομμυρίων που έπρεπε να διοχετευθούν στη στήριξη των πιο εκτεθειμένων προσφύγων στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα χιλιάδες να κοιμούνται σε αντίξοες συνθήκες και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση που έχει τον τελευταίο λόγο σχετικά με τη διαχείριση των hot spot, έχει επίσης δεχθεί κριτική λόγω της αδυναμίας της να χρησιμοποιήσει περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ ειδικής χρηματοδότησης από την Ε.Ε. για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα camp τον χειμώνα.
Όπως σημειώνει ο Guardian, κανένας μεμονωμένος φορέας δεν έχει γενική επιστασία όλων των διοικητικών αποφάσεων στα hot spot, με αποτέλεσμα να επιτρέπει σε όλες τις πλευρές να απεκδύονται της ευθύνης.
Το τμήμα οικονομικής υποστήριξης της Ε.Ε, γνωστό και ως Echo, έχει παράσχει στον UNHCR περισσότερα από 14 εκ. από τον Απρίλιο για να στηρίξει οικονομικά την προετοιμασία πάνω από 50 χώρων φιλοξενίας στην Ελλάδα για το κρύο του χειμώνα. Στα κέντρα αυτά υπολογίζεται πως διαμένουν περίπου 50.000 πρόσφυγες, κατά κύριο λόγο από τη Συρία.
Και οι δύο οργανώσεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες από άλλες ΜΚΟ, σχετικά με κακή διαχείριση κεφαλαίων, μετά από την αποτυχία τους να εξοπλίσουν τα κέντρα για τον χειμώνα.
Εκτός από την παροχή ζεστού ρουχισμού και πιο ζεστών κλινοσκεπασμάτων, ο UNHCR αναμενόταν να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να μετακινήσει τους πρόσφυγες από τέντες και κοντέινερ σε κανονικές δομές φιλοξενίας, καθώς και να διασφαλίσει σταθερή παροχή ζεστού νερού.
Μήνες μετά την αποστολή των κεφαλαίων, ούτε οι μισοί από τους πρόσφυγες δεν έχουν μεταφερθεί σε κανονικές κατοικίες, ενώ από τα 45 κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούσαν στην αρχή του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, τουλάχιστον οι 15 δεν είχαν ακόμα προσαρμοστεί στις χειμερινές συνθήκες. Και ο ίδιος ο UNHCR παραδέχθηκε πως μόνο 8 κέντρα έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες μεταφοράς όλων των προσφύγων σε σταθερές δομές φιλοξενίας.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από την πλευρά του δήλωσε πως, παρότι είναι αρμόδιο σε τελευταίο βαθμό για τα κέντρα φιλοξενίας, έχει «δεμένα χέρια» λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης.
Τα κεφάλαια από την Ε.Ε. Διαμοιράζονται στον ελληνικό στρατό, άλλους οργανισμούς, τον UNHCR και άλλες 13 μεγάλες ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ, παρά στο ίδιο το υπουργείο.
«Δεν έχουμε δικά μας κεφάλαια», δήλωσε στην εφημερίδα ο Νικόλας Ράνγκος, ο τοπικός υπεύθυνος για τη βόρεια Ελλάδα. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέζουμε τους συνεργάτες μας στην Echo, δηλαδή το UNHCR και τις μεγάλες ΜΚΟ που δεν μπορούν να υπερβούν τις εσωτερικές τους διαδικασίες ώστε να παρέχουν τη βοήθεια πιο άμεσα».
Via : www.kathimerini.gr