Ξεκινά σήμερα το Παγκόσμιο Φόρουμ ΜΜΕ της DW στη Βόννη με θέμα τις «Παγκόσμιες Ανισότητες». 2.000 συμμετέχοντες συζητούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Παρόντες εκπρόσωποι ελληνικών και κυπριακών ΜΜΕ.
Πολιτικοί, οικονομολόγοι, ΜΚΟ, επιστήμονες και προπαντός δημοσιογράφοι έχουν εδώ και μήνες προβλέψει το τριήμερο 11/6-13/6 για τη συμμετοχή τους στο Global Media Forum που διοργανώνει για ενδέκατη φορά η Deutsche Welle στη Βόννη. Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρίσκονται οι παγκόσμιες ανισότητες και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Από αύριο και μέχρι την Τετάρτη αναμένονται περίπου 2.000 συμμετέχοντες από συνολικά 120 χώρες. Ανάμεσά τους εκπρόσωποι του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας in.gr από την Ελλάδα, αλλά και της εφημερίδας «Πολίτης» από την Κύπρο. Για τον γενικό διευθυντή της DW Πέτερ Λίμπουργκ το Global Media Forum αποτελεί ιδανικό τόπο συνάντησης εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης και όχι μόνο:
«Το Global Media Forum είναι μια μοναδική πλατφόρμα συνάντησης δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, αλλά και ανταλλαγής απόψεων με όσους δραστηριοποιούνται υπέρ της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της άποψης. Το Φόρουμ δείχνει κάθε χρόνο πόσο καλά δικτυωμένη είναι η DW και πόσα μπορούμε να μάθουμε μέσα από τις επαφές και τον διάλογο».
«Θα πρέπει να επιδιώξουμε ίδια θεμελιώδη δικαιώματα για όλους»
Περίπου 60 διοργανώσεις θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο της Βόννης και την αίθουσα του πρώην ομοσπονδιακού κοινοβουλίου σε απόσταση αναπνοής από τα κεντρικά της DW. Το παρόν θα δώσουν μεταξύ άλλων η ευρωπαία επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Μαρίγια Γκάμπριελ, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρσάι, ο οποίος ήδη στο προοίμιο του Φόρουμ, μιλώντας στην DW, επέρριψε ευθύνες σε ΗΠΑ και Πακιστάν για την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα του. Στη φετινή διοργάνωση ο βραβευμένος σομαλός δημοσιογράφος Γιουσούφ Ομάρ θα περιγράψει πως η δημοσιογραφική χρήση κινητών τηλεφώνων (mobile reporting) μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανισοτήτων.
Ο γενικός διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εξέταση του φαινομένου των ανισοτήτων: που υπάρχουν, για ποιους λόγους τις θεωρούμε δεδομένες και πως μπορούν να καταπολεμηθούν: «Μολονότι γνωρίζουμε ότι οι ανισότητες δεν μπορούν εξαλειφθούν πλήρως θα πρέπει να επιδιώξουμε ίδια θεμελιώδη δικαιώματα για όλους. Παράλληλα τίθεται εύλογα το ερώτημα πόσο επηρεάζει αυτή η επιδίωξη την δημοσιογραφική μας καθημερινότητα».
Το φετινό Global Media Forum θα είναι πάντως διαφορετικό από τα προηγούμενα υπόσχεται η υπεύθυνη της διοργάνωσης Βέριτσα Σπασόφσκα: «Στόχος είναι να υπάρχει περισσότερη διάδραση, συμμετοχή και περισσότερος διάλογος. Για το λόγο αυτό περιορίσαμε τα πάνελ διαλόγων όπου τρία με πέντε άτομα συζητούν επί σκηνής. Αντίθετα αυξήσαμε τον αριθμό συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης και τα φορμά Fishbowl και World-Café, όπου ο ομιλητής κάθεται μέσα στο κοινό καθιστώντας πιο άμεσο και ζωντανό τον διάλογο. Παράλληλα διαθέτουμε ομάδα υπεύθυνη για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία διασφαλίζεται και τη συμμετοχή όσων θέλουν να εκφραστούν μέσω Twitter ή Facebook. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης των εκδηλώσεων και μέσω διαδικτύου σε συνεχή ροή. Στο περυσινό GMF παρακολούθησαν την διοργάνωση σχεδόν 40.000 άνθρωποι».
Ματίας φον Χάιν / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Via : www.dw.com