THOMAS ESCRITT / REUTERS
Επί δεκαετίες, ένας αγωγός μετέφερε πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και ζέσταινε τα σπίτια των Γερμανών ακόμη και τις πιο σκοτεινές ημέρες του Ψυχρού Πολέμου. Ο νέος αγωγός, όμως, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω Βαλτικής στη Γερμανία μπαίνει ανάμεσα στη Γερμανία και στους συμμάχους της και προκαλεί πονοκέφαλο στην Αγκελα Μέρκελ.
Για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Nord Stream 2 είναι ένας «τρομερός» αγωγός που θα αυξήσει την εξάρτηση της Γερμανίας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Η Ουκρανία εκφράζει φόβους ότι θα δώσει στη Μόσχα τη δυνατότητα να την αποκόψει από τα προσοδοφόρα και στρατηγικής σημασίας δίκτυα μεταφοράς του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα εμφανίζεται σε μια δύσκολη στιγμή για την κ. Μέρκελ. Καθώς διαβρώνεται η διατλαντική συμμαχία, ενώ παράλληλα Ρωσία και Κίνα ενισχύονται, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αναγνωρίσει πως η χώρα της πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στην Ευρώπη. Τον Απρίλιο παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν «πολιτικές παράμετροι» στην υπόθεση του Nord Stream 2, ενώ έως τότε περιέγραφε το σχέδιο ως αμιγώς επιχειρηματικής φύσης. Πολλά ευρωπαϊκά κράτη θέλουν να προστατεύσει η Γερμανία τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ανησυχούν για την επέκταση της ρωσικής επιρροής.
Αν, όμως, η Ρωσία πουλάει φυσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, θα διαταραχθούν οι ισορροπίες. Από τη μία, θα στερήσει από το Κίεβο τις προμήθειες της διέλευσης του φυσικού αερίου από το ουκρανικό έδαφος και, από την άλλη, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής θα είναι πιο εκτεθειμένες σε περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι, από επιχειρηματικής άποψης, ο Nord Stream 2 δεν είναι τόσο σημαντικός. Υπάρχει άλλος αγωγός που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία και διασχίζει τη Βαλτική. Ο Nord Stream 2 θα μεταφέρει διπλάσια ποσότητα υδρογονανθράκων, αλλά η ζήτηση δεν είναι εξασφαλισμένη. Η Γερμανία θέλει φθηνή ενέργεια, και το θέμα έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο της. Σύμφωνα με τη Μαργκαρίτα Ασενόβα, αναλύτρια στο Κέντρο Αναλύσεων Ευρωπαϊκής Πολιτικής και πολέμια του Nord Stream 2, η Ρωσία μπορεί να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω των υφιστάμενων αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία. Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, της Ουάσιγκτον και στελεχών του κόμματος της κ. Μέρκελ, ο Nord Stream 2 προχωράει. Οι διπλωματικές φιλοδοξίες της Γερμανίας υποτάσσονται στην ωμή επιχειρηματική λογική του αγωγού.
Επιπλέον, ο αγωγός έχει την υποστήριξη της Gazprom. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ελέγχει τον Nord Stream 2, την εταιρεία που έχει αναλάβει το σχέδιο. Ο επικεφαλής της Ματίας Γουόρνινγκ υπήρξε κατάσκοπος της Ανατολικής Γερμανίας και είχε αναλάβει να παρακολουθεί τις επιχειρήσεις της Δυτικής Γερμανίας. Σήμερα θεωρείται ένας από τους ικανότερους λομπίστες του Βερολίνου. Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί εμφανώς για να παρακάμπτει την Ουκρανία, τη μεγαλύτερη και πιο προβληματική από τις χώρες που κάποτε ανήκαν στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.
Για την Gazprom είναι επικίνδυνο να συνδέεται με μια χώρα με την οποία η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση ακήρυχτου πολέμου. Η Γερμανία και η Ε.Ε. προσπαθούν να οδηγήσουν σε συμφωνία τη Μόσχα και το Κίεβο ώστε να συνεχιστεί η ροή του φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας το 2019, όταν θα έχουν λήξει τα υφιστάμενα συμβόλαια.
Via : www.kathimerini.gr