getFile5490

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμμέσως επιβεβαίωσε στη Βουλή ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κωλυσιεργούν με την υπόθεση που αφορά το βίντεο ρατσιστικής επίθεσης σε μετανάστες στο Αλεποχώρι, που ανέδειξε η «Εφ.Συν.» τον περασμένο μήνα

του Δημήτρη Αγγελίδη

Τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων στο Διαδίκτυο επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε απάντησή του στη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη σχετικά με το βίντεο ρατσιστικής επίθεσης σε μετανάστες μικροπωλητές στο Αλεποχώρι που ανέδειξε η «Εφημερίδα των Συντακτών» (16 Αυγούστου).

Αν και σε άλλες περιπτώσεις οι υπηρεσίες έχουν κινηθεί αστραπιαία, φτάνοντας σε συλλήψεις εντός εικοσιτετράωρου για αστεία που, υποτίθεται, στρέφονταν κατά προσώπου του οικογενειακού περιβάλλοντος του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στην περίπτωση του χρήστη Kemmos, που απείλησε ευθέως μετανάστες με τη συνοδεία αιχμηρού αντικειμένου, διενεργείται ακόμα προανάκριση.

Η απάντηση στην ερώτηση Γιαννακάκη

Όπως ενημερώνει ο κ. Δένδιας, την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσισμού με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «στο πλαίσιο της οποίας εκδηλώνονται όλες οι προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία δικονομικές και διοικητικές ενέργειες για την ανακάλυψη της αλήθειας, τον εντοπισμό των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη». Ο δράστης πάντως που επιχειρεί να εντοπίσει η προανάκριση έχει δηλώσει τηλέφωνο και κατοικία στο μπλογκ του, στο ίδιο όπου έχει αναρτήσει και άλλα βίντεο με το πιο ανατριχιαστικό ρατσιστικό και φασιστικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από την έναρξη λειτουργίας των Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσισμού τον Ιανουάριο έχουν σχηματιστεί 14 δικογραφίες για παραβίαση του νόμου 927/1979 περί ρατσισμού και έχουν υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Κατά τα άλλα, όπως έγραφε η «Εφ.Συν.», ο υπουργός αποχώρησε από την πρόσφατη εκδήλωση για τον απολογισμό δράσης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επικαλούμενος φόρτο εργασίας, αφήνοντας έτσι αναπάντητο το ερώτημα γιατί μόνη η Ελλάδα δεν έχει κυρώσει κοινοβουλευτικά τη σύμβαση της Βουδαπέστης του 2001. Η μη κύρωση της σύμβασης στερεί ένα σημαντικό εργαλείο από την υπηρεσία, που θα μπορούσε ακόμα και να κλείσει ως παράνομες ιστοσελίδες με ρατσιστικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο.

Via : www.efsyn.gr