digea

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 το βράδυ ο απολυμένος ήδη από τον Μάιο πρώην τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης κατήγγειλε στην πειρατική πλέον ΕΡΤ ότι πίσω από το κλείσιμο της ΕΡΤ Α.Ε. βρίσκεται προσπάθεια ανάθεσης των όλων των ψηφιακών σημάτων πανελλαδικής εμβέλειας στη Digea, το consortium που έφτιαξαν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια Mega, Star, Ant1, Alpha, Σκάι και Μακεδονία TV.

Συγκεκριμένα ο κ.Μιχαλίτσης ανέφερε: “Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα προσφέρει την ευκαιρία σε αυτήν την κυβέρνηση να ελέγξει όλο το τηλεοπτικό τοπίο. Δηλαδή, από τη μία να δημιουργήσει ένα κακέκτυπο μιας παλιάς ΥΕΝΕΔ στην ΕΡΤ δημιουργώντας αυτό που φανταζόμαστε ότι πάει να φτιάξει, με εργαζόμενους που θα είναι εκ των προτέρων υποταγμένοι με κάποιες ατομικές συμβάσεις, και υποτίθεται ότι αυτοί θα είναι και οι εντός εισαγωγικών τυχεροί αλλά οι οποίοι δεν θα μπορούν ποτέ να κάνουν καμία κριτική στα όσα γίνονται. Από την άλλη θα ήθελα να πω ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια διαβούλευση για την αδειοδότηση των παρόχων δικτύου, δηλαδή αυτών που θα πάρουν τις συχνότητες στο δίκτυο, υπάρχει μία διαβούλευση η οποία έχει βγει από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία είναι ένας διαγωνισμός που έχει φωτογραφικές διατάξεις, για να πάρει μονοπωλιακά ένας συγκεκριμένος πάροχος, που δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν τον πάροχο, την Digea, όχι μόνο τις τέσσερις εθνικής εμβέλειας συχνότητες αλλά προφανώς και τις δύο που θα είχε η ΕΡΤ, τις μόνες νόμιμες μέχρι τώρα. Πρέπει να πούμε λοιπόν, ότι η Digea ή αυτός που θα πάρει αυτό το μονοπώλιο, θα ελέγχει πλέον όχι μόνο τους παρόχους περιεχομένου [σ.σ εννοεί “τηλεοπτικά κανάλια”] , γιατί είναι οι ίδιοι πάροχοι περιεχομένου και θα γίνουν και πάροχοι δικτύου για δεκαπέντε χρόνια. Η Digea είναι ένα consortium των έξι μεγαλύτερων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, των παρόχων περιεχομένου δηλαδή Mega, Star, Ant1, Alpha, Σκάι και Μακεδονία TV»

«Οι ίδιοι λοιπόν που ελέγχουν αυτή τη στιγμή το τηλεοπτικό τοπίο από άποψη περιεχομένου χωρίς να έχουν πληρώσει ποτέ και χωρίς να έχουν πάρει ποτέ νόμιμες άδειες, οι ίδιοι με φωτογραφικές διατάξεις πάνε να πάρουν την ίδια στιγμή που καταργούν την ΕΡΤ και τον έλεγχο του δικτύου, της εκπομπής δηλαδή. Εκτιμώ ότι το σχέδιο αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε φωνή τηλεοπτικού σταθμού θα μπορούσε να είναι ενάντια στις καταστάσεις της λιτότητας που επιβάλλονται αυτή τη στιγμή, στην ανεργία, στις μνημονιακές πολιτικές, αυτός ο τηλεοπτικός σταθμός που θα θέλει να έχει μια τέτοια γραμμή θα πρέπει να περάσει από τη Digea, από τον έλεγχο δηλαδή των μεγαλοκαναλαρχών, για να πάρει άδεια εκπομπής. […] Αυτή τη στιγμή πάνε δηλαδή να ελέγξουν όχι μόνο το περιεχόμενο αλλά και την εκπομπή, να μπορεί δηλαδή να απαγορεύσει ουσιαστικά αυτός που θα ελέγχει την ψηφιακή τηλεόραση, αυτός που θα πάρει αυτήν την υπέρ-άδεια, χωρίς κανέναν ανταγωνισμό ουσιαστικά, να ελέγξει ολόκληρο το τηλεοπτικό τοπίο. Να μη μπορεί να βγει τίποτα. Αυτό συνδυάστηκε με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αυτά θα γίνουν μέχρι 30 Ιουνίου. Στις 30 Ιουνίου προκηρύσσεται αυτός ο διαγωνισμός με τις φωτογραφικές διατάξεις. Η ΕΡΤ δεν θα πάρει πλέον μέρος στη διαβούλευση».

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν φαντασιοπληξίες ενός πικραμένου συνδικαλιστή αλλά δεδομένου του πρόσφατου φωτογραφικού διαγωνισμού για την πώληση του χρυσοφόρου ΟΠΑΠ, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι ο κ. Μιχαλίτσης πιστώνεται την έλευση της υψηλής ευκρίνειας στην Ελλάδα, σκέφτηκα ότι αξίζει τον κόπο να το ψάξει κανείς λίγο παραπάνω. Αναζητώντας πληροφορίες για τη διαβούλευση για την αδειοδότηση των παρόχων δικτύου, διαβάζουμε στην εφημερίδα “Παρόν της Κυριακής” (δημοσίευμα της 02 Ιουνίου 2013):

«Το προτεινόμενο μοντέλο της ΕΕΤΤ για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση διέπεται από τις βασικές αρχές του κοινοτικού δικαίου. Δεν αποκλείεται, για παράδειγμα, στη δημοπρασία η συμμετοχή εταιρειών ή κοινοπραξιών υπό σύσταση, όπως επίσης και ενδιαφερόμενων παικτών της διεθνούς αγοράς. Τα κριτήρια, ωστόσο, που τίθενται στην αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων στη δημοπρασία οδηγούν σε πιθανούς τυπικούς αποκλεισμούς. Προτείνεται το διάστημα των τριών μηνών για την εγκατάσταση δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης σε όποιον λάβει άδεια ψηφιακής συχνότητας, εντός έξι μηνών να έχει υλοποιήσει την ψηφιακή μετάβαση στο 85% της χώρας και σε άλλους έξι μήνες να έχει ολοκληρώσει και τη δεύτερη φάση της ψηφιακής μετάβασης.»

«Σημειώνουμε πως τόσο η ΕΡΤ όσο και η Digea, που μετείχαν στο μεταβατικό στάδιο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, από το 2008 μέχρι σήμερα κατάφεραν να εκπέμψουν ψηφιακά σε δέκα μόνο σημεία από τα είκοσι τρία κέντρα εκπομπής που προέβλεπε η μεταβατική περίοδος! Για την κάλυψη των 156 σημείων που προβλέπει ο ψηφιακός χάρτης για τις συχνότητες πανελλαδικής εμβέλειας απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις και πολλές άδειες για τις κεραίες και τους πομπούς. Επίσης, απαιτούνται συμφωνίες με παρόχους περιεχομένου, δηλαδή με τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία θα εκπέμπουν πλέον ψηφιακά και, όπως είναι γνωστό, είναι μέτοχοι της Digea, δηλαδή του μοναδικού ιδιωτικού παρόχου δικτύου πανελλαδικής εμβέλειας! Γίνεται, λοιπόν, φανερό πως προβάλλει το μοντέλο του μονοπωλίου στην ψηφιακή μετάβαση».

Επιπλέον, στο www.sdtv.gr, (online περιοδικό για την δορυφορική, επίγεια και IP τηλεόραση) διαβάζουμε δημοσίευση της 11ης Ιουνίου «Οι όροι που προτείνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για τη χορήγηση του ψηφιακού φάσματος στους Πάροχους δικτύου, παραπέμπουν σε σημαδεμένα χαρτιά για τη διανομή των ψηφιακών συχνοτήτων στους παλιούς παίκτες της ελληνικής αγοράς, δηλαδή στη Digea στην οποία ήδη μετέχουν ως μέτοχοι τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή οι «πελάτες» του δικτύου που θα πάρει την άδεια και τις συχνότητες!» και επίσης

«Επιπλέον προκρίνεται ως δεδομένη για τη μικρή αγορά της Ελλάδας, πως ο πάροχος δικτύου μπορεί να είναι και πάροχος περιεχομένου, άρα τα ιδιωτικά κανάλια μπορούν να λάβουν την άδεια δικτύου χωρίς πρόβλημα. Η λογική που διέπει όλη τη διαβούλευση για τη δημοπρασία καλλιεργεί λογικές καρτέλ και μονοπωλίου. Θεωρείται δεδομένο πως θα δώσουν μάχη , η Nova- η μόνη που έχει ολοκληρώσει το ψηφιακό της δίκτυο κατά το μεταβατικό στάδιο, η ΕΡΤ η Digea και ίσως ο ΟΤΕ. Ποιος όμως θα κερδίσει τη μάχη; Η ΕΡΤ εξαιρείται εκ του νόμου, οπότε στην πραγματικότητα η όλη φασαρία γίνεται για μια εταιρεία.»

Μήπως λοιπόν το βιαστικό, εν μία νυκτί, κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης δεν αποσκοπούσε στη λεγόμενη κάθαρση της ΕΡΤ αλλά στον αποκλεισμό της από τον ψηφιακό χάρτη για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια; Μόνο με την χρήση κοινής λογικής, μπορεί κάποιος να καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η εξυγίανση μιας εταιρείας μπορεί κάλλιστα να γίνει με την εν λόγω εταιρεία σε λειτουργία. Ποιοι βιαστικοί και επείγοντες λόγοι επέβαλλαν την κατάργηση του σήματος της ΕΡΤ και το κλείσιμο της ΕΡΤ Α.Ε. μέσα σε ένα απόγευμα και μάλιστα με την αστυνομία να κατεβάζει απλά τους διακόπτες χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους, τυπική έστω, κοινοβουλευτική διαδικασία;

Στις 29 Μαϊου 2013, μία μόλις μέρα πριν την ανακοίνωση του διαγωνισμού για την αδειοδότηση ψηφιακών συχνοτήτων, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε δημόσια: “Ένα νέφος ασάφειας πλανιέται, επίσης, και πάνω και από τις συμφωνίες για την ψηφιακή μετάβαση. Πώς καταλήχτηκε η συμφωνία με τη DIGEA; Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της; Τις εκπληρώνει; Έχει προχωρήσει στις επενδύσεις που όφειλε; Πώς επιλέχθηκε ως πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας; Ερωτήματα κόμβοι που αναδεικνύουν την προχειρότητα και την διαβλητότητα της διαδικασίας όσο δεν απαντώνται αρμοδίως”.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρχει επίσημη ή αρμόδια απάντηση από την κυβέρνηση ούτε σε όσα είπε ο Α. Τσίπρας, ούτε σε όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα σχετικά με την ψηφιακή εποχής στην τηλεόραση. Ευελπιστούμε ότι ο ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ θα ανοίξει επιτέλους τους ασκούς της διαφάνειας γύρω από αυτό το υπέρ-ευαίσθητο (και υπέρ-επικερδές) θέμα της ενημέρωσης του πολίτη στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης.

Δήμητρα Σταυρίδου για τα Κεφαλονίτικα Νέα

Via : www.kefalonitikanea.gr