Ηνωμένα Έθνη, Γενική Συνέλευση, ΓΣ/10823
Τομέας Πληροφόρησης Κοινού • Τμήμα Ειδήσεων και Μέσων • Νέα Υόρκη
63η Γενική Συνέλευση, Ολομέλεια, 80η Σύσκεψη/UN 63A 80M
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΗΝ 22η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΩΣ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΦΥΣΗΣ ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΚΑΘ’ ΟΜΟΦΩΝΙΑΝ ΕΝΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες Άιμα λέει ότι 60 χρόνια μετά τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επιτέλους αναγνωρίζονται τα δικαιώματα της Μητέρας Φύσης»
Καθώς η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε σήμερα τη Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Φύσης, ο βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες Άιμα χειροκρότησε τα μέλη του παγκόσμιου σώματος που «πήραν μια ιστορική θέση για τη Μητέρα Φύση» αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας για την προστασία του πλανήτη και του περιβάλλοντος.
«Εξήντα χρόνια μετά την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επιτέλους αναγνωρίζονται και τα δικαιώματα της Μητέρας Φύσης», είπε ο πρόεδρος Μοράλες, αμέσως μετά την ομόφωνη υιοθέτηση από τη Συνέλευση ενός ψηφίσματος που καθορίζει την 22η Απριλίου κάθε έτους ως Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Φύσης (Α/63/L.69).
Ο πρόεδρος της Συνέλευσης Μιγέλ ντ΄Εσκότο Μπρόκμαν ευχαρίστησε τη Βολιβία για την πρωτοβουλία της να φέρει το ψήφισμα στη Συνέλευση και πρόσθεσε ότι, ανακηρύσσοντας τη Διεθνή Ημέρα, τα Κράτη Μέλη αναγνώρισαν την ευθύνη τους, όπως προέκυψε από τη Διακήρυξη του Ρίο, που υιοθετήθηκε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (UNCED) το 1992, γνωστή και ως «Συνάντηση Κορυφής για τη Γη», να προωθούν την αρμονία με τη φύση και τον πλανήτη ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών των τωρινών και μελλοντικών γενεών της ανθρωπότητας.
Επί λέξει, η Συνέλευση παραδέχτηκε ότι «η Γη και τα οικοσυστήματά της είναι το σπίτι μας»,
και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών των τωρινών και μελλοντικών γενεών, «είναι απαραίτητο να προωθηθεί η αρμονία με τη φύση και τη Γη».
Το ψήφισμα, που υποστηρίχτηκε από περισσότερα από 50 Κράτη Μέλη με προεξάρχουσα την κυβέρνηση της Βολιβίας, σημείωνε ότι η Μέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο την 22η Απριλίου σε πολλές χώρες. Η Συνέλευση καλεί όλα τα Κράτη Μέλη, το σύνολο των Ηνωμένων Εθνών, περιφερειακά σώματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις «να τηρούν τη Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Φύσης και να την προωθούν όπως απαιτείται».
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Μοράλες έκανε έκκληση σε όλα τα Μέλη των Ηνωμένων Εθνών να αρθούν στο ύψος των υποχρεώσεών τους να εξασφαλίσουν τη ζωή στον πλανήτη και να εργαστούν για ενότητα, ισότητα, αξιοπρέπεια και, πάνω από όλα, ανθρωπισμό, πράγμα που περιλαμβάνει αυτόματα την προστασία και την αποκατάσταση της Μητέρας Φύσης.
Δράση προς αυτήν την κατεύθυνση δεν ήταν ποτέ τόσο ζωτικής σημασίας, καθώς το τίμημα χρόνων περιβαλλοντικής υποβάθμισης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων του πλανήτη δεν μπορεί πια να αγνοηθεί, είπε. Οι σταδιακές αλλά όλο και πιο προφανείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εξ αιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας βάζουν τη Μητέρα Φύση σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο: στην περιοχή του, οι χιονισμένες κορφές της οροσειράς των Άνδεων υποχωρούν κάθε μέρα, νησιά υποφέρουν από όλο και πιο σφοδρές καταιγίδες και άνυδρες περιοχές γίνονται ακόμη πιο ξηρές.
«Στραγγαλίζουμε τον πλανήτη, στραγγαλίζουμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο πρόεδρος Μοράλες, επισημαίνοντας ότι, «για πάρα πολλά χρόνια, ο κόσμος ήταν δέσμιος της γοητείας του καπιταλισμού».
Ωστόσο, τώρα είναι ξεκάθαρο ότι «ο πλανήτης δεν μας ανήκει, αλλά μας περιλαμβάνει», είπε, και πρότεινε «ο εικοστός πρώτος αιώνας να αφιερωθεί στην προστασία και την υποστήριξη της Μητέρας Φύσης και των οικοσυστημάτων της».
Κάπου 60 χρόνια μετά τους αγώνες των ακτιβιστών για την αναγνώριση των ανθρώπινων δικαιωμάτων διεθνώς, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων συμπεριλαμβανόμενων, επιτέλους αναγνωρίζονται και τα δικαιώματα της Μητέρας Φύσης, συνέχισε. Πράγματι, τα ζώα και τα φυτά, όλα τα ζωντανά πλάσματα και όντα, είχαν δικαιώματα που έπρεπε να γίνουν σεβαστά και να προστατευθούν.
«Όσοι υποστήριξαν το κείμενο στη Συνέλευση θα επαινεθούν για την ιστορική τους ενέργεια», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι, όπως ο εικοστός αιώνας ονομάστηκε «ο αιώνας των ανθρώπινων δικαιωμάτων», αυτή η νέα εποχή θα ονομαστεί «ο αιώνας των δικαιωμάτων της Μητέρας Φύσης».
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος Μοράλες είπε ότι, ανακηρύσσοντας τη Διεθνή Ημέρα, τα Κράτη Μέλη των Ηνωμένων Εθνών είχαν την ευκαιρία να αρχίσουν τη διαμόρφωση μιας Διακήρυξης των Δικαιωμάτων της Μητέρας Φύσης. Μια τέτοια Χάρτα οφείλει να διαφυλάσσει με ευλάβεια το δικαίωμα στη ζωή για όλα τα ζωντανά, το δικαίωμα σε μια καθαρή ζωή, ώστε η Μητέρα Φύση να ζει χωρίς ρύπανση και μόλυνση, και το δικαίωμα στην αρμονία και την ισορροπία μεταξύ όλων των πραγμάτων.
Στις τελικές παρατηρήσεις του, ο πρόεδρος της Συνέλευσης ντ΄Εσκότο είπε ότι το διεθνές σώμα έστειλε ένα ξεχωριστό μήνυμα ελπίδας με την Ημέρα της Μητέρας Φύσης.
Ενώ οι επιστήμονες και οι βιολόγοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο κόσμος ίσως είναι ήδη στο σημείο καμπής, δηλαδή στο σημείο όπου η βλάβη που έχει επέλθει στο περιβάλλον ίσως είναι μη αναστρέψιμη, τα Ηνωμένα Έθνη προχώρησαν και «έβαλαν τον άνθρωπο και τον πλανήτη στο κέντρο της προσοχής και αναγνώρισαν ότι η φροντίδα του πλανήτη και των ελαττούμενων πόρων είναι κοινή ευθύνη».
«Είναι πρέπον εμείς, σαν αδελφές και αδελφοί, να φροντίσουμε τη Μητέρα Φύση μια και η Μητέρα Φύση είναι αυτή που στηρίζει την ανθρωπότητα, είπε ο κύριος ντ΄Εσκότο. Κάλεσε να αφουγκραστούμε τις φωνές των αυτοχθόνων, οι οποίοι, παρόλες τις αντιξοότητες, διατήρησαν τους βαθείς δεσμούς τους με τη φύση. Ζήτησε «να υποστηριχθούν οι μικροί αγρότες και παραγωγοί τροφής, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας ήπιες μεθόδους καλλιέργειας, μπορούν να μας εξασφαλίσουν υγιεινά τρόφιμα, χωρίς να εξαθλιώνονται από τις άδικες εμπορικές πρακτικές και τις ενέργειες των αρπακτικών αγροτοβιομηχανιών».
«Η σημερινή μας απόφαση είναι ένα ακόμη συμβολικό βήμα προς την αλλαγή του κυρίαρχου τρόπου σκέψης που μας έφερε τόσο κοντά στην αυτοκαταστροφή», είπε.
Η μετάφραση έγινε από τους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης.