Την ευκαιρία να διασταυρώσουν τα ξίφη τους είχαν οι εννέα υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Το πρώτο μεγάλο τηλεοπτικό ραντεβού των μνηστήρων της προεδρίας έλαβε χώρα στην ΕΡΤ και μεταδόθηκε σε πανελλαδική τηλεοπτική μετάδοση υπό την αιγίδα της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι διεκδικητές της εξουσίας στην Κεντροαριστερά υπερασπίστηκαν τα ήδη πολιτικά πεπραγμένα τους και έδωσαν υποσχέσεις για πλήθος επιμέρους πραγμάτων, σε περίπτωση που αναρριχηθούν στο προεδρικό αξίωμα.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι εκατέρωθεν βολές και τα καρφώματα μεταξύ των μνηστήρων, ειδικά κατά των προσώπων που θεωρούν πιο επικίνδυνους για την κατάληψη της προεδρίας, σε μια προφανή προσπάθεια να ενισχύσουν τη δική τους υποψηφιότητα.

Η συζήτηση ξεκίνησε με μια εισαγωγική τοποθέτηση του κάθε υποψηφίου. Ακολούθησε διάλογος σε τρεις θεματικές ενότητες που αφορούσαν στον νέο φορέα, την οικονομία και το πολιτικό σύστημα. Στη συνέχεια οι υποψήφιοι απηύθυναν ένα ερώτημα σε κάποιον από τους «αντιπάλους» τους και στο τέλος έκλεισαν με ένα σύντομο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους.

Η δεύτερη προγραμματισμένη τηλεμαχία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και πάλι στην ΕΡΤ.

Διαβάστε στην «Εφ.Συν.», στο φύλλο της Τρίτης 31 Οκτωβρίου, την έρευνα της Prorata για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά. 

Χαρακτηριστικά σημεία των δηλώσεων των εννέα υποψηφίων

Φώφη Γεννηματά

«Πρώτα θα μιλήσει ο ελληνικός λαός. Δεν αποφασίζω ερήμην του», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για αν θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ. «Όσοι είναι βέβαιοι για το αποτέλεσμα θα εκπλαγούν», τόνισε.

Αναφορικά με το εκλογικό σύστημα, δήλωσε ότι είναι αναγκαίο ένα αναλογικό σύστημα με μικρό μπόνους για πρώτο κόμμα.

«Ήμασταν 7ο κόμμα όταν παρέλαβα την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ», είπε η Γεννηματά, υπενθυμίζοντας ότι «το Γενάρη του 2015 ο κ. Μανιάτης δεν κατάφερε να εκλεγεί στην Αργολίδα». Δεν φτάσαμε σήμερα στην τρίτη θέση με τον αυτόματο πιλότο, είπε επίσης.

Δήλωσε ότι η ίδια έχει καταθέσει εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας.

«Ζητάω ισχυρή εντολή για να ολοκληρώσω την προσπάθεια χωρίς συμβιβασμούς και παραλυτικές ισορροπίες», τόνισε επίσης.

Γιώργος Καμίνης

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενο συνεργασίας με Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «οι άλλοι θα αποφασίσουν αν συνεργάζονται μαζί μας». Τάχθηκε υπέρ του γερμανικού εκλογικού συστήματος. Επίσης δήλωσε πως είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη.

Σημείωσε πως συμφωνεί με ένα ενιαίο πολυτασικό κόμμα και υποστήριξε ότι χρειάζεται μια κοινή συμφωνία. «Λάθος το ότι δεν δεχτήκαμε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία», συμπλήρωσε.

Για τους μετανάστες, πρότεινε σχέδιο «Μάρσαλ» ώστε να μείνουν στις χώρες τους.

Σταύρος Θεοδωράκης

«Δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ αλλά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ, ένα σώμα με δύο κεφάλια», είπε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια προς αυτή την πλευρά του χάρτη για συνεργασία.

Όπως τόνισε, ο στόχος είναι ένα μεγάλο κόμμα που θα βάλει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού.

H Οικονομία έχει προβλήματα εξαιτίας της συμπεριφοράς των δημοσίων υπηρεσιών. Ένα τέρας γραφειοκρατίας που εμποδίζει το επιχειρείν. Η διοίκηση στο δημόσιο να ξανάρθει στα χέρια των γενικών διευθυντών. Να μην μας στοιχίζουν τόσα πολλά οι πάνω όροφοι των υπουργείων, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Μίλησε για την ανάγκη ενός συμβολαίου με τις μεγάλες προτεραιότητες, όπως η μείωση φορολογίας και η αλλαγή του κράτους.

Γιάννης Ραγκούσης

Τάχθηκε κατά μίας ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη «αν θέλουμε να φέρουμε τους πολίτες κοντά μας».

Σημείωσε ότι «δεν πρέπει να στέλνουμε μήνυμα στους πολίτες ότι μας ενδιαφέρει να ξαναγίνουμε υπουργοί».

Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορία και θετικό έργο, επισήμανε επίσης.

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Γιάννης Μανιάτης

Δεν προτιθέμεθα να εγκλωβιστούμε σε διαδικασίες προτίμησης ή απόρριψης ούτε θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη, είπε, υποσχόμενος ότι πριν τις εκλογές θα κατατεθεί προοδευτικό πρόγραμμα.

Σημείωσε ότι πάνω στις προτεραιότητές μας θα καλέσουμε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθούν, ενώ αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα, τάχθηκε υπέρ ενός μικρού μπόνους με ποσοστό πάνω ένα όριο και ενός σπασίματος των εκλογικών περιφερειών.

Υπερασπίστηκε τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου: «Συνολικά οι κυβερνήσεις που συμμετείχα υπηρέτησαν την πατρίδα… ορθά βραβεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου για τη συνεισφορά του, ειδικά την πρώτη περίοδο όπου ήμασταν απελπιστικά μόνοι».

«Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχουν δώσει ό,τι είχαν να δώσουν», δήλωσε με νόημα, συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι κάποιος και πρόεδρος του νέου φορά και δήμαρχος, με ασαφές πολιτικό στίγμα και αρχηγός παράταξης.

Νίκος Ανδρουλάκης

Τάχθηκε υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Υποστήριξε ότι η απλή αναλογική δεν βοηθάει, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμιά σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία… κυβερνά με την ακροδεξιά, δήλωσε επίσης.

Αν ηγηθώ του φορέα όλες οι θέσεις μέσω κριτηρίων ΑΣΕΠ, υποσχέθηκε και σημείωσε ότι «ο αγώνας μας θα γίνει στην κοινωνία αυτός είναι ο στόχος μου».

Δημήτρης Τζιώτης

Το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε ως εδώ διότι συνεργάστηκε με τη Δεξιά, δήλωσε, και τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Σημείωσε ότι όραμά του είναι η συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. «Όλοι μαζί δημιουργούμε το νέο κίνημα… δεν έχουμε σχέση με τη Δεξιά», είπε.

Μίλησε για ένα κόμμα ανοιχτό, άμεσης δημοκρατίας, και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου πριν τις εκλογές.

Κωνσταντίνος Γάτσιος

Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν την πατρίδα, δήλωσε, κρατώντας ίσες αποστάσεις από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι κατάντια να πρέπει να αποφασίσουμε να συνεργαστούμε είτε με τον ανερμάτιστο και δημαγωγικό ΣΥΡΙΖΑ είτε με την πελατειακή Ν.Δ.».

Δήλωσε πως είναι καταστροφική η απλή αναλογική και μίλησε για ένα σύστημα που δίνει σταθερές κυβερνήσεις.

Έστειλε το μήνυμα πως «δεν θα βγούμε από την κρίση με τους υπεύθυνους τις κρίσεις σε ηγετικές θέσεις».

«Η κομματοκρατία έφερε τη χώρα στην παρακμή», είπε και δήλωσε ότι ως νέος φορές «πρέπει να εκφράσουμε τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής, να συγκρουστούμε με τους φορείς της διαφθοράς και του παρασιτισμού».

Απόστολος Πόντας

«Φτιάχνουμε το αύριο της παράταξης», είπε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο μέτωπο προόδου».

Τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, λέγοντας ότι το μέλλον είναι οι συνεργατικές κυβερνήσεις. Έβαλε ως όριο εισόδου στη Βουλή το 5%.

Υποστήριξε ότι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους της κρίσης είναι ο Κώστας Καραμανλής και η διακυβέρνηση του.

Via : www.efsyn.gr