Η φετινή Cebit έθεσε ως στόχο να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Με περισσότερα πάνελ συζητήσεων και πλήθος ομιλίες οι διοργανωτές θέλησαν να δώσουν νέα κατεύθυνση στη διεθνή έκθεση.
Η Διεθνής Έκθεση Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Cebit, που ολοκληρώθηκε στο Ανόβερο, φιλοδοξούσε φέτος να δείξει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από τις περασμένες χρονιές. Δεν γνωρίζουμε αν ο σκοπός των διοργανωτών να δείξουν πραγματικά κάτι νέο και καινοτόμο επιτεύχθηκε.
Η Facebook πάντως συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση. Χθες ο οραματιστής της Σίλικον Βάλεϊ Τζάρον Λάνιερ κατηγόρησε σε ομιλία του τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «άρρωστο, επικίνδυνο και ανέντιμο» επιχειρηματικό μοντέλο. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ιντερνετικού κολοσσού Στέφαν Μάιστερ δεν θέλησε να προβεί σε σχόλια και περιορίστηκε μόνο να απαντήσει ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις τους». Ο εκπρόσωπος της Facebook τόνισε ωστόσο ότι η εταιρία συμμετείχε στην έκθεση «ως κομμάτι της κοινωνίας». Ας σημειωθεί ότι εκτός από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης το παρών έδωσαν οι υπηρεσίες Whatsapp, Instagram, καθώς και η Oculus, με τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, διότι όλες ανήκουν, ως γνωστόν, στην Facebook.
Εξέλιξη και όχι επανάσταση
Μια αλλαγή στη φετινή Cebit ήταν ότι μειώθηκαν σημαντικά οι εκθέτες των λεγόμενων αναλώσιμων, όπως πληκτρολόγια ή ποντίκια. «Ο τομέας αυτό μεταφέρεται σιγά-σιγά στην Κίνα», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Cebit Χάρτβικ φον Ζας.
Το 2016 οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 3.000 εκθέτες, φέτος για 2.817 συμμετέχουσες επιχειρήσεις. Παλαιότερα μόνο όσες εταιρίες διέθεταν περίπτερο είχαν δικαίωμα συμμετοχής στα πάνελ συζητήσεων της έκθεσης. «Αυτό άλλαξε φέτος», τονίζει ο εκπρόσωπος. Έτσι στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «3D Audio» πήρε μέρος και ο επικεφαλής της Sennheiser κι ας μην συμμετείχε ο γερμανός κατασκευαστής μικροφώνων και ακουστικών στην Cebit.
H εντυπωσιακότερη καινοτομία της φετινής έκθεσης είναι ο μεγάλος χώρος μεταξύ των εκθεσιακών αιθουσών, όπου εταιρίες, όπως IBM και SAP, είχαν στήσει μεγάλα περίπτερα, και φορτηγά με φαγητό και καφέ, όπου το βράδυ διοργανώνονταν συναυλίες. Ο καιρός του λουκάνικου στα όρθια δείχνει να πέρασε ανεπιστρεπτί.
Σε σύγκριση με το παρελθόν αυξήθηκαν φέτος οι ομιλίες και συζητήσεις. Περισσότεροι από 500 ομιλητές (επικεφαλής εταιριών, ειδικοί, επενδυτές και μπλόγκερ) απευθύνθηκαν σε πλήθος εκδηλώσεις στους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης. Ένας από τους ομιλητές ήταν ο επικεφαλής έρευνας της φιλανδικής F-Secure, που δραστηριοποιείται στον τομέα ασφαλείας δεδομένων. Ο Μίκα Χαϊπόνεν προέβλεψε ότι «σε μερικά χρόνια κάθε συσκευή ή μηχάνημα που συνδέεται με το ρεύμα θα έχει πρόσβαση στο ίντερνετ. Είτε έχει νόημα, είτε όχι, είτε το θέλουμε, είτε όχι».
Αντρέας Μπέκερ / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Via : www.dw.com