CDS ΧΑΡΤΗΣ

Απαραίτητη υποσημείωση: τα CDS δεν έχουν καμία σχέση με τα μουσικά cd που ακούμε στο σπίτι ή το αυτοκίνητο. Τα δεύτερα είναι ευχάριστα στα αυτιά, τα πρώτα μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα. Η διαφοροποίηση θα γίνει ακόμη πιο ευκρινής αν σκεφτούμε πως τα πρώτα αναφέρονται στην οικονομία και τα δεύτερα στην τεχνολογία και την ευχαρίστηση που παρέχεται μέσω αυτής.

Τα CDS και τα speads είναι έννοιες που μπήκαν στο ελληνικό λεξιλόγιο στα χρόνια της κρίσης χρέους και εξακολουθούν να ταλανίζουν το πανελλήνιο – έστω και εν αγνοία του. Για τους μη επαΐοντες (που είναι και οι περισσότεροι) τα CDS είναι το αρκτικόλεξο του Credit default swap, το οποίο στα ελληνικά μεταφράζεται ως «σύμβαση ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης».

Είναι μια σύμβαση ανταλλαγής στην οποία ο αγοραστής πραγματοποιεί μια σειρά πληρωμών προς τον αντισυμβαλλόμενο πωλητή και σε αντάλλαγμα δέχεται εφάπαξ πληρωμή σε περίπτωση που κάποιο πιστωτικό μέσο (συνήθως δάνειο ή ομόλογο) χαρακτηριστεί από αθέτηση του εκδότη.

Οπου στη λέξη «αθέτηση» μπορεί να βάλει κανείς την έννοια «πιστωτικό γεγονός» ή χρεοκοπία. Κάτι που η Ελλάδα το βίωσε μια πραγματική συνθήκη όταν δεν μπόρεσε πριν από λίγους μήνες να αποπληρώσει μια δόση προς το ΔΝΤ.

Τώρα, με βάση τα CDS, η Bank of America έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με τις χώρες που κινδυνεύουν στο άμεσο μέλλον να χρεοκοπήσουν. Στην έκθεση αυτή γίνεται φανερό πως η χώρα μας βρίσκεται στην διακεκαυμένη ζώνη. Και τούτο διότι τοποθετείται στην ήκιστα τιμητική δεύτερη θέση των χωρών που κινδυνεύουν άμεσα με πιστωτικό γεγονός. Μπροστά από εμάς, από άποψη επικινδυνότητας, βρίσκεται μόνο η Βενεζουέλα.

Μπορεί το Grexit, όπως αναφέρουν οι τεχνοκράτες της ΕΕ, να μην είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, ωστόσο τούτο δεν σημαίνει ότι εξέλιπαν οι κίνδυνοι από το προσκήνιο.

Τα CDS της Βενεζουέλας βρίσκονται λίγο κάτω από τις 6.000 μονάδες βάσης, ενώ της Ελλάδας βρίσκονται στις 1.800 μονάδες βάσης.

Οι επόμενες δέκα χώρες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας, βάσει των CDS τους, είναι:

Ουκρανία
Πακιστάν
Αίγυπτος
Βραζιλία
Νότια Αφρική
Ρωσία
Πορτογαλία
Καζακστάν
Τουρκία
Βιετνάμ
Στον αντίποδα, Σουηδία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ελβετία και Μεγάλη Βρετανία είναι οι ασφαλέστερες χώρες, με βάση πάντα τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Via : www.protagon.gr