Δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους της πρωτεύουσας, Μπραζίλια, για να γιορτάσουν την έναρξη μιας νέας πολιτικής εποχής με την ορκωμοσία του Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Ο βετεράνος αριστερός πολιτικός, πρώην εργάτης σε εργοστάσιο που διετέλεσε πρόεδρος από το 2003 έως το 2010, αναλαμβάνει από σήμερα την εξουσία της χώρας, μετά την εποχή Μπολσονάρο. Για την τελετή ορκωμοσίας θα γίνουν εορτασμοί με τη συμμετοχή ξένων ηγετών και υποστηρικτών του Σίλβα από κάθε γωνιά της Βραζιλίας.
Πλήθος κόσμου, πολλοί ντυμένοι στα κόκκινα, κατευθύνονταν από νωρίς το πρωί προς το Κογκρέσο για να γιορτάσουν την επιστροφή του Λούλα στην εξουσία και την πτώση του ακροδεξιού πρώην προέδρου, Ζαΐρ Μπολσονάρο, που έφυγε για τις ΗΠΑ την Παρασκευή.
Η Franceli Anjos, μια 60χρονη φεμινίστρια, ταξίδεψε 55 ώρες οδικώς από την πόλη Santarém του Αμαζονίου για να γίνει μάρτυρας της ιστορίας έπειτα από τέσσερα ταραχώδη χρόνια κατά τα οποία η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου εκτινάχθηκε στα ύψη και η κακοδιαχείριση της πανδημίας του Covid σκότωσε σχεδόν 700.000 ανθρώπους. «Είμαι πεπεισμένη ότι μια νέα άνοιξη έφτασε», είπε.
Τα χέρια του Λούκας Ροντρίγκες έτρεμαν από συγκίνηση καθώς περιέγραφε τη χαρά του για την επιστροφή του Λούλα, ακριβώς 20 χρόνια αφότου ο πρώην ηγέτης του συνδικάτου έγινε ο πρώτος πρόεδρος της εργατικής τάξης της Βραζιλίας τον Ιανουάριο του 2003, σημειώνει ο Guardian περιγράφοντας το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. «Ολόκληρη η Βραζιλία είναι εδώ – ο Λούλα μπορεί να το κάνει αυτό», είπε ο 25χρονος αφού κατέβηκε από ένα λεωφορείο από τη νότια πολιτεία Σάντα Καταρίνα, όπου είναι μέρος του κινήματος των ακτημόνων.
Η Μίριαμ Μάρκες, μια βραζιλιάνο-αμερικανίδα νοσοκόμα από τη Νέα Υόρκη, ταξίδεψε από τις ΗΠΑ για να γιορτάσει τη νίκη του Λούλα, ενώ και αυτή θέλει να λογοδοτήσει ο Μπολσονάρο για τις πράξεις του. «Θα βεβαιωθούμε ότι δεν θα κρυφτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες… Διέπραξε τόσα εγκλήματα κατά του λαού μας. Ο Μπολσονάρο πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη», είπε η Μαρκές.
Ο Αμερικανός βιογράφος του Λούλα, Τζον Ντ Φρεντς, πίστευε ότι μετά την κήρυξη του πολέμου κατά της πείνας – χαρακτηριστικό της πρώτης κυβέρνησης του Λούλα – η κορυφαία προτεραιότητα του νέου προέδρου θα είναι η επανένωση ενός διχασμένου έθνους μετά από μια δηλητηριώδη προεκλογική εκστρατεία που αμαυρώθηκε από βία.
Ο Μπολσονάρο θα μποϊκοτάρει την ορκωμοσία του Λούλα, αλλά ο υπηρεσιακός πρόεδρος, Χάμιλτον Μουράο, άφησε αιχμές για αυτές τις διαιρέσεις κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην οποία κατηγόρησε έμμεσα τη δεξιά ριζοσπαστική πτέρυγα ότι δημιούργησε «ατμόσφαιρα χάους και κοινωνικής κατάρρευσης» αρνούμενος να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Η εναλλαγή στην εξουσία είναι υγιής σε μια δημοκρατία και πρέπει να υποστηριχθεί», δήλωσε ο Μουράο, διαψεύδοντας τις ελπίδες των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Μπολσονάρο που ζητούσαν πραξικόπημα για να αποτρέψει την ανάληψη της εξουσίας από τον Λούλα.
Χθες, παραμονή Πρωτοχρονιάς, εκατοντάδες ενθουσιασμένοι υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο που μένει αυτές τις μέρες ο Λούλα, ο οποίος ενδεχομένως να φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο στην ορκωμοσία υπό τον φόβο μιας εξτρεμιστικής επίθεσης, αναφέρει σχετικά ο Guardian. Ελεύθεροι σκοπευτές, drones και χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας θα αναπτυχθούν για να τον προστατεύσουν αφού η αστυνομία απέτρεψε ένα σχέδιο βομβιστικής επίθεσης κατά του Μπολσονάρο πριν από τα Χριστούγεννα
Πηγή : https://www.efsyn.gr