Στέλιος Κούλογλου

Μετά την απόφαση του Eurogroup να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος λόγω των κοινωνικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, καλεί μέσα από συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Humanite για νέες εκλογές στην Ελλάδα.

Τα μέτρα που λήφθηκαν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είχαν τίποτα το ανατρεπτικό. Είχαν, απλά, ως στόχο να επαναφέρουν κάποια κοινωνική δικαιοσύνη σε όσους πλήττονται σκληρά από τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα: αποκατάσταση της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή εφαρμογής του μέτρου της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, που υποδέχονται το κύριο μεταναστευτικό ρεύμα.

Τα μέτρα εκτιμώνται σε 617.000.000 €, πολύ χαμηλό κόστος στον γενικό προϋπολογισμό του κράτους. Αλλά αυτά τα κοινωνικά μέτρα δεν ικανοποιήσαν τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος το 2015 έκανε εκστρατεία για την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, και συνεχίζει τη σταυροφορία του εναντίον της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπεισε το Eurogroup να αναστείλει την ελάφρυνση (μικρή μείωση) του ελληνικού χρέους που όμως είχε καταγραφεί επισήμως την περασμένη άνοιξη. Και η Ελλάδα, ως εκ τούτου, βρίσκεται εκ νέου υπό την απειλή της Γερμανίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το Eurogroup έχει ένα εντελώς περιθωριακό ρόλο στην οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια απλή και άτυπη μηνιαία συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών που ανήκουν στην ευρωζώνη, για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη. Ο Στέλιος Κούλογλου ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρά στη νέα επίθεση που δέχεται η χώρα.

Πώς ερμηνεύετε την απόφαση του Eurogroup να αναστείλει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;

Νομίζω ότι το Βερολίνο θέλει να ανατρέψει την ελληνική κυβέρνηση για να αποτελειώσει ότι αριστερό έχει απομείνει στην Ευρώπη. Μετά την ήττα της Αριστεράς στην Ιταλία και την αποτυχία της κυβέρνησης Hollande στη Γαλλία, απομένει μόνο η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, αλλά είναι μια αρκετά αδύναμη κυβέρνηση και θα είναι το επόμενο ντόμινο που θα πέσει.

Αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί με όλες τις απαιτήσεις της Ευρώπης. Αλλά κάθε φορά που συμφωνούσε, το Eurogroup ζητούσε επιπλέον παραχωρήσεις.

Η οικονομία ήταν αρκετά καλά, και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν πάνω από τις προβλέψεις. Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ένα μερίδιο του οικονομικού πλεονάσματος στους πιο αδύναμους. Ήταν μια θετική πολιτική απόφαση, για να δείξουμε ότι δεν υποχωρούμε συνεχώς στον κοινωνικό τομέα. Αλλά το Βερολίνο αποφάσισε να επιβάλει αντίποινα για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που δεν σχετίζεται καθόλου με τις αποφάσεις που πήρε το ελληνικό κράτος.

Οι συζητήσεις σχετικά με το χρέος είχαν παγώσει σύμφωνα με το μνημόνιο από τον Μάιο, δεν υπήρχε λόγος να επανέλθουν. Αυτή είναι μια μονομερής πράξη εκ μέρους του Σόιμπλε και του Eurogroup. Για αυτόν τον λόγο οι σοσιαλιστές στην Ευρώπη και στη Γαλλία αντέδρασαν τόσο έντονα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Καταλαβαίνουν ότι η μάχη είναι συμβολική και ότι αφορά όλη την Αριστερά στην Ευρώπη.

Γιατί το Eurogroup συμφώνησε με τον Σόιμπλε;

Το Eurogroup καθοδηγείται εντελώς από τον Σόιμπλε. Είναι αρκετά παράδοξο και αντιδημοκρατικό ότι ένα όργανο χωρίς θεσμική βάση στα ευρωπαϊκά όργανα, να μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον ενός ευρωπαϊκού λαού.

Το Eurogroup δεν είναι ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών των κρατών μελών της Ένωσης, πλην όμως το Eurogroup είναι που αποφασίζει για όλους, είναι φοβερό!

Ποια είναι η αντίδραση σε αυτή την απόφαση του Eurogroup;

Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές. Πρέπει να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό τι θέλει. Επειδή η δεξιά προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο ο Σόιμπλε ασκεί πίεση. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, από το να γίνουν εκλογές για να ερωτηθεί ο λαός αν θέλει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για να μειωθούν οι συνέπειες της λιτότητας.

Η δεξιά στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ σκληρή, λέει ότι τίποτα δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των πιστωτών και ότι πρέπει να σεβόμαστε την Τρόικα, κ.λπ. Αλλά οι συμφωνίες έχουν γίνει πλήρως σεβαστές από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα! Νομίζω, ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δραματική κατάσταση, γιατί η ατζέντα κυριαρχείται από την άκρα δεξιά στη Γαλλία, στην Ολλανδία. Δεν βλέπω καμία διέξοδο.

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις στην Ελλάδα;

Η δεξιά κατηγορεί την κυβέρνηση λέγοντας ότι ο Τσίπρας είναι που άνοιξε πυρ εναντίον της Ευρώπης, κάτι που είναι απολύτως λάθος. Σύμφωνα με το μνημόνιο (μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας) όταν υπάρχει πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε σύγκριση με ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί πρέπει να δοθεί 1/3 στους πιστωτές και τα 2/3 που απομένουν διατίθενται σύμφωνα με τη βούληση της κυβέρνησης. Διαφορετικά, είναι αποικιοκρατία!

Αλλιώς ας έρθει ο ίδιος ο κ Σόιμπλε να κυβερνήσει! Ο Σόιμπλε θέλει να αποφασίζει μέχρι και το τι να κάνουμε το πλεόνασμα που παρήχθη χάρη στις θυσίες του λαού και της λιτότητας. Είναι απίστευτο! Οι Σοσιαλιστές βουλευτές αντέδρασαν λέγοντας «Basta Σόιμπλε!», υπενθυμίζοντας ότι οι Έλληνες έχουν κάνει πολλές θυσίες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, όπως κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός.

Για παράδειγμα, η μείωση των μισθών και των συντάξεων κατά 38% μεταξύ του 2009 και του 2014, ή ακόμη η αύξηση της παιδικής φτώχειας (το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη) και η αύξηση των αυτοκτονιών, ενώ ο τομέας της εκπαίδευσης και της υγείας έχουν αποσυντεθεί.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici ανέφερε την Τετάρτη ότι κατά τη γνώμη του, «οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν αλλάζουν λόγω των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ Τσίπρα », τονίζοντας ότι «η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική συνοχή που περιμένει ο ελληνικός λαός». Πρόσθεσε, επίσης στους Financial Times ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί στη λιτότητα για πάντα».

Επίσης σήμερα, ο Γάλλος υπουργός της Οικονομίας και των Οικονομικών, ο κ. Michel Sapin, διαβεβαίωσε, παρά τη θέληση της Γερμανίας, ότι «οι διατάξεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας θα υλοποιηθούν», τονίζοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν είχε τόσες δεσμεύσεις», όσες η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: Humanite

Via : tvxs.gr