alpha_bank_702-big_b

Οι ευνοϊκές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία «υπονομεύονται ουσιαστικά με τα σενάρια (ή/ και τις εκφρασμένες προθέσεις πολιτικής) περί ενός απροσδιόριστου νέου ‘κουρέματος’ του ήδη δραστικά ‘κουρεμένου’ και ρυθμισμένου δημοσίου χρέους της χώρας» σχολιάζει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

«Η ζημιά που προκαλείται στη χώρα από αυτούς που διακινούν, ή προπαγανδίζουν πρόθεσή τους να εφαρμόζουν όταν έλθουν στην εξουσία, τα ανωτέρω σενάρια, είναι τώρα πολύ μεγαλύτερη, μετά την πολιτική ουσιαστικής διάλυσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου που επιβλήθηκε από το Eurogroup και από το ΔΝΤ, υπό την απειλή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας αυτής» σημειώνει μεταξύ άλλων η Alpha.

«Ωστόσο, οι πολύ ικανοποιητικές εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία, τόσο στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και στον τομέα του έγκαιρου περιορισμού της ύφεσης και της ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας, περιορίζουν σημαντικά τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν στη χώρα από τους διακινητές των ανωτέρω ανεξέλεγκτων σεναρίων που εξακολουθούν να τροφοδοτούν φήμες και διαδόσεις, να ενισχύουν το αίσθημα κινδύνου των νοικοκυριών. Δεν μπορούν πια να εμποδίσουν μια ακόμη πιο ουσιαστική επιστροφή των καταθέσεων στις πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες» προσθέτει.

«Παρά τα ανωτέρω αβάσιμα και επώδυνα σενάρια, η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά αλλά σταθερά από την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της και πολύ γρήγορα θα αποτελέσει ισχυρό ανταγωνιστικό πόλο έλξης όχι μόνο των καθαρά ελληνικών καταθέσεων, αλλά και γενικότερων επιχειρηματικών κεφαλαίων, ιδιαιτέρως δε Ξένων Άμεσων Επενδύσεων» εκτιμά η Alpha Bank, ενώ σε άλλο σημείο της ανάλυσής της αναφέρει:

«Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια. Δυστυχώς παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες ένας συνωστισμός προθέσεων για την χρησιμοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για επανασύσταση δαπανών που περικόπτονται. Ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε, λέει ο λαός. Το όλο σκηνικό θυμίζει το ανέκδοτο με το λαγό και το λιοντάρι. Όλα αυτά τα περί αξιοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος για την αποκατάσταση των αδικιών των Μνημονίων, θυμίζουν τα κοινωνικά πακέτα της περιόδου 2002-2003, μόλις η χώρα είχε καταφέρει να γίνει μέλος της Ευρωζώνης. Και καλά, η αντιπολίτευση μπορεί να ξοδεύει φανταστικά λεφτά σε μια φανταστική κυβέρνηση σε μια φανταστική χώρα. Αλλά η κυβέρνηση δεν δικαιούται να διολισθαίνει σε μικροπολιτικού χαρακτήρα διανομή πόρων που αφορούν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, υπονομεύοντας έτσι την πρόσβαση στις αγορές.

Αν το δημόσιο δεν καταφέρει να διαθέσει ομόλογα στις αγορές σε λογικά επιτόκια, οι τράπεζες δεν θα έχουν παρά περιορισμένη ελευθερία κινήσεων όσον αφορά στην χρηματοδότηση της οικονομίας. Με δεδομένη την δυστοκία της επιστροφής των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να διαθέσουν νέα χρήματα στην οικονομία. Το αποτέλεσμα θα είναι η αδυναμία ενίσχυσης της ανάκαμψης και η ουσιαστική αποτελμάτωση της οικονομίας. Ενώ η θεωρούμενη ως εφικτή από την Τρόικα ανάκαμψη χωρίς νέες πιστώσεις (creditless recovery) κινείται στην σφαίρα της φαντασίας, η ανάκαμψη χωρίς νέα απασχόληση (jobless recovery) μπορεί να γίνει εύκολα πραγματικότητα, εάν δεν προσέξουμε».

«Θα ήταν λοιπόν αδιανόητο να υπονομεύσουμε εμείς οι ίδιοι τις προοπτικές αυτές, κλωτσώντας την καρδάρα και χύνοντας το γάλα που με τόσο κόπο μαζεύτηκε. Το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για την χώρα που θα μπορούσε ακόμη και να αναγκασθεί (ελλείψει πρόσβασης στις αγορές και κοινοτικής χρηματοδότησης) να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, και να αρχίσει να αξιοποιεί το εκδοτικό προνόμιο της ΤτΕλλάδος ‘για να αποκατασταθούν οι αδικίες των Μνημονίων και να ξαναγίνουν όλα όπως πρώτα’» σχολιάζει μεταξύ άλλων η Alpha Bank.

Via : www.capital.gr