Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης με τον Χορστ Ράιχενμπαχ (AΠΕ-ΜΠΕ).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης με τον Χορστ Ράιχενμπαχ (AΠΕ-ΜΠΕ).

Οι αστικές και εμπορικές διαφορές θα λύνονται εξωδικαστικά γρήγορα και με μηδενικό κόστος

της Μίνας Μουστάκα

Εξωδικαστική επίλυση των διαφορών – αστικής και εμπορικής φύσεως – σε χρόνο μηδέν για τα δεδομένα των ελληνικών δικαστηρίων και με σχεδόν μηδενικό κόστος, εν μέσω οικονομικής κρίσης, προσφέρει μια εναλλακτική μορφή Δικαιοσύνης.

Η διαμεσολάβηση, όπως έχει «βαφτιστεί» ο θεσμός, μπορεί να εφαρμοστεί σε πάσης φύσεως ιδιωτικές διαφορές. «Στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μπορεί να αποτελέσει πιλοτική κίνηση, καθώς βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και τέτοιες υποθέσεις προσδιορίζονται για εκδίκαση στα ειρηνοδικεία το 2019 και το 2020. Με τον ίδιο θεσμό θα μπορούν να επιλύονται και μικροδιαφορές για τον επιχειρηματικό κόσμο».

Με την επίκληση των δύο αυτών παραδειγμάτων ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης (στη φωτογραφία με τον Χορστ Ράιχενμπαχ) επιχείρησε χθες να καταδείξει τα οφέλη για τους πολίτες που θα έχει η εφαρμογή του θεσμού της διαμεσολάβησης. Ενός μέτρου που έχει μεν νομοθετηθεί από το 2010, αλλά επί του παρόντος δεν έχει εφαρμοστεί.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης, οι πρώτοι 90 συνάδελφοί του έχουν λάβει την αναγκαία πιστοποίηση, ενώ υπάρχουν και 8 εκπαιδευτές που ετοιμάζονται να προσφέρουν γνώσεις και εμπειρία σε δικηγόρους και άλλων συλλόγων.

Με το σύνθημα «Φτάνεις σε λύση πριν φτάσεις στα δικαστήρια», έγινε χθες η επίσημη πρώτη παρουσίαση του θεσμού στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τη συνεργασία της Ομάδας Δράσης στη χώρα μας.

Στις θετικές επιπτώσεις που θα έχει το μοντέλο της διαμεσολάβησης στα υπερφορτωμένα πινάκια των ελληνικών δικαστηρίων και στους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Υπέρ του θεσμού τάχθηκε και η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου. «Ακούγεται περίεργο – τόνισε – ένας δικαστής να υπερασπίζεται τον θεσμό της εξώδικης επίλυσης. Δεν είναι όμως, ανταγωνιστικός στον ρόλο της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα μπορεί να συνεισφέρει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων».

Τα πλεονεκτήματα

– Είναι γρήγορη, άμεση και σημαντικά πιο οικονομική διαδικασία από την προσφυγή στα δικαστήρια

– Η τελική συμφωνία αποτελεί προϊόν ελεύθερης βούλησης των ίδιων των μερών, τα οποία έχουν ενεργό ρόλο στην τελική συμφωνία που είναι δεσμευτική και παράγει έννομα αποτελέσματα

– Εξοικονομούνται χρόνος και χρήμα που μπορούν να επενδυθούν σε προσοδοφόρες δραστηριότητες αντί σε χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες

– Η φιλική διευθέτηση των υποθέσεων φέρνει αποσυμφόρηση στα πινάκια των δικαστηρίων

Via : www.tanea.gr