kassiopi-stin-kerkira

Προσφυγή του Δήμου Κέρκυρας στο ΣτΕ εγείρει ζήτημα ακυρότητας της μεταβίβασης των δασικών ακινήτων και του αιγιαλού από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ

Της Χαράς Τζαναβάρα

Μια μικρή «λεπτομέρεια» απειλεί να τινάξει στον αέρα την πρώτη και πολυδιαφημισμένη εκχώρηση του δημόσιου κτήματος στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από προσφυγή του δήμου του νησιού και η απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, θα αποτελέσει πρόκριμα και για το υπόλοιπο πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας γης.

Το επίμαχο κτήμα των περίπου 500 στρεμμάτων δηλώθηκε το 1982 από το ίδιο το Δημόσιο στην Κτηματική υπηρεσία της Κέρκυρας ως 12 διακριτά ακίνητα. Από αυτά, όμως, τα πέντε, με βάση τη δήλωση του Δημοσίου, είναι αμιγώς δασικά και έχουν συνολική έκταση 274,2 στρεμμάτων. Αλλά και τα υπόλοιπα επτά δεν είναι και τόσο «καθαρά» καθώς υπάρχουν δύο που περιλαμβάνουν 59 στρέμματα αιγιαλού. Στη μία περίπτωση μάλιστα, μέσα στη ζώνη αιγιαλού βρίσκεται και ο προστατευόμενος βιότοπος της Βρωμολίμνης.

Με βάση το Σύνταγμα, τα δάση και οι αιγιαλοί αποτελούν δημόσια περιουσία και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν. Αυτό σημαίνει ότι είναι άκυρη η αρχική μεταβίβασή τους στο ΤΑΙΠΕΔ, που ακριβώς λόγω της συνταγματικής επιταγής διαχειρίζεται μόνον την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Ακριβώς γι” αυτόν τον λόγο η εκχώρηση στους επενδυτές προβλέπεται να γίνει με «δικαίωμα επιφάνειας», έναν νομικό όρο που αφορά γήπεδα τα οποία μπορούν να οικοδομηθούν. Εχει ενδιαφέρον ότι αν το κτήμα είχε δηλωθεί ως ενιαίο θα μπορούσε να μεταβιβαστεί χωρίς αυτά τα προβλήματα.

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι το παραχωρούμενο από το ΤΑΙΠΕΔ δικαίωμα επιφάνειας αφορά κτίσματα και μόνον και όχι στο έδαφος. Εφόσον όμως δεν μπορούν να γίνουν κτίσματα στα δασικά ακίνητα και αφού αυτά είναι αυτοτελή, δεν είναι δυνατόν να παραχωρήσει επιφάνεια επί αυτών», αναφέρεται στην προσφυγή του Δήμου της Κέρκυρας στο ΣτΕ. Για τους ίδιους λόγους ζητά να γίνει μερική ακύρωση και για τα δύο ακίνητα που περιλαμβάνουν ζώνη αιγιαλού. «Περιμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση του ΣτΕ, αφού ο επενδυτικός όμιλος έχει δηλώσει ότι θα υπογράψει τη σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ μόνον αν τεθεί αναβλητική αναίρεση περί απόρριψης των αιτήσεων ακύρωσης», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του δήμου Κ. Κατερινόπουλος, που μας εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνονται εξαγγελίες για επενδύσεις σε ακίνητα που δεν είναι απολύτως «καθαρά».

Ολα αυτά με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αφού έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη, το οποίο προβλέπει διαδικασίες super fast track για μεγάλες επενδύσεις, χωρίς να λαμβάνει μέριμνα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, παρακάμπτοντας τα πολεοδομικά γραφεία, τις δασικές υπηρεσίες και την αρχαιολογία.

Via : www.efsyn.gr