Σε ηλικία 78 ετών (είχε γεννηθεί στις 26 Φεβρουαρίου του 1945) εφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Ιωαννίδης που σύνδεσε το όνομά του με μεγάλες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ.
Ήταν ο προπονητής του θρυλικού Άρη, που με τους Γκάλη, Γιαννάκη και τα άλλα «παιδιά» δημιούργησε μια σπουδαία ομάδα κατά τη δεκαετία του 1980. Διετέλεσε επίσης τεχνικός της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, της Λάρισας και της Εθνικής ομάδας.
Ειδικότερα, ο «Ξανθός», όπως ήταν το προσωνύμιο του στους πάγκους, συνέδεσε το όνομά του με τον Άρη Θεσσαλονίκης, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής της μεγάλης ομάδας των Νίκου Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη (1978-79 και 1982-1990) που έβαλε το άθλημα στα σπίτια των Ελλήνων τη δεκαετία του 80. Από το 1991 έως το 1996 διετέλεσε προπονητής του Ολυμπιακού, ακολούθησε η θητεία στην ΑΕΚ (1996-98) για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό (1999-2000). Ο Γιάννης Ιωαννίδης ασχολήθηκε και με την πολιτική και διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού.
Δεν κατάφερε, ωστόσο, να κατακτήσει κανέναν ευρωπαϊκό τίτλο, παρ’ ότι βρέθηκε 6 φορές στο φάιναλ φορ της Euroleague. Τις πρώτες 3 φορές με τον Άρη επί 3 συνεχόμενα χρόνια (1988, 1989, 1990) δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, ενώ το κατάφερε τις επόμενες 3 φορές (το 1994 και το 1995 με τον Ολυμπιακό και το 1998 με την ΑΕΚ), γνωρίζοντας όμως και τις 3 φορές την ήττα στον τελικό.
Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, ισχυρογνώμων και απόλυτος, έντονα προληπτικός και βαθιά θρησκευόμενος στους παίκτες του στα τάιμ άουτ, ο Ιωαννίδης αναγνωρίζεται ως ο καθοδηγητής της μεγάλης ομάδας του Άρη της δεκαετίας του 1980, που βοήθησε πολύ στο να αγαπήσουν οι Έλληνες το μπάσκετ. Στον Ολυμπιακό, ήταν ο αγαπημένος προπονητής του Σωκράτη Κόκκαλη, ακριβώς λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης διετέλεσε Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ανδρών, σε δύο διαστήματα 1980-81 και 2002-2003.
Από τις εκλογές του 2004 μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Γιάννης Ιωαννίδης κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.
Διετέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, της Υποεπιτροπής για την Παρακολούθηση θεμάτων Αθλητισμού, της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Εγγυήσεων Διαφάνειας στον Αθλητισμό, καθώς και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Του είχαν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS.
→ «Έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ», ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
→ «Ο Γιάννης Ιωαννίδης, μεγάλος μαχητής των γηπέδων, της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής, έχασε από τον σκληρότερο των αντιπάλων. Από παιδάκι στον Άρη, πρώτα παίκτης μετά προπονητής, συνέδεσε την παρουσία του με τον «αυτοκράτορα», όπως ονομάστηκε στα χρόνια του η αγαπημένη του ομάδα. Ακολούθησαν η Λάρισα, η Εθνική Ελλάδος, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ. Παντού πρωταγωνιστής, όπως αργότερα και στα έδρανα της Βουλής ή ως υπουργός. Για όλους αυτούς τους αγώνες, στη μνήμη μας θα κρατάει πάντα τον τίτλο του νικητή, ακόμη κι αν ο τελευταίος του αντίπαλος, ο θάνατος, φαντάζει ανίκητος. Καλό ταξίδι», ανέφερε στο δικό της συλλυπητήριο μήνυμα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δώρα Αυγέρη.
Πηγή : https://www.efsyn.gr