Αυξάνεται συνεχώς η πίεση στον Εμανουέλ Μακρόν μετά την απόφασή του να προχωρήσει σε Προεδρικό Διάταγμα προκειμένου να περάσει το αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό.
Οι βουλευτές της μικρής ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας Liot ανακοίνωσαν την κατάθεση μιας «διακομματικής» πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, αντιδρώντας στην απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας να εκκινήσει η διαδικασία υιοθέτησης -χωρίς ψηφοφορία- της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
«Η ψήφος υπέρ της πρότασης μομφής θα επιτρέψει να βγούμε από μια βαθιά πολιτική κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ομάδας Liot Μπερτράν Πανσέρ, εκφράζοντας λύπη που «οι συνάδελφοι του LR (Δεξιά) δεν συνυπογράφουν».
Περίπου 15 βουλευτές του Liot είναι οι πρώτοι από τους 91 υπογράφοντες το κείμενο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται επίσης βουλευτές τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αποτελούν τον αριστερό συνασπισμό Nupes.
«Η ψήφος υπέρ της πρότασης μομφής σημαίνει ψήφος κατά της συνταξιοδότησης στα 64 έτη και πτώση της κυβέρνησης. Όποιος σπέρνει χάος, θερίζει μομφή!», αντέδρασε η επικεφαλής των βουλευτών της Ανυπόταχτης Γαλλίας (LFI, ριζοσπαστική Αριστερά) Ματίλντ Πανό.
«Λυπάμαι που οι συνάδελφοι του LR δεν υπογράφουν την πρόταση. Ελπίζω πως θα την ψηφίσουν πολλοί», δήλωσε ο Πανσέρ, ο οποίος προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να πείσει τους βουλευτές της Δεξιάς.
Οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού (RN, Ακροδεξιά) κατέθεσαν κι αυτοί με τη σειρά τους πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
«Θα υπερψηφίσουμε και όλες τις προτάσεις μομφής που θα κατατεθούν», υπογράμμισε η βουλευτής Λορ Λαβαλέτ.
Για να πέσει η κυβέρνηση, μια πρόταση μομφής πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δηλαδή 287 ψήφους.
Με άλλα λόγια, θα απαιτούνταν να ψηφίσουν υπέρ και γύρω στους 30 βουλευτές του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών (LR), σε σύνολο 61, μια υπόθεση που δεν φαίνεται πιθανή.
Τα σενάρια
Να περάσει η πρόταση μομφής ή να απορριφθεί.
- Eάν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, τότε η κυβέρνηση παραιτείται και ο νόμος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση απορρίπτεται. Ο Γάλλος πρόεδρος είτε θα ορίσει νέο πρωθυπουργό είτε θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές.
Eάν δεν υπερψηφιστεί, τότε υπάρχουν δύο δυνατότητες:
α. Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο εντός 15 ημερών από την υιοθέτηση του νόμου από τη Βουλή (μέσω του άρθρου 49.3) και με την υπογραφή 60 βουλευτών ή 60 γερουσιαστών.
β. Διενέργεια δημοψηφίσματος μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία:
Με πρωτοβουλία του ενός πέμπτου των μελών της Εθνοσυνέλευσης -δηλαδή 185 βουλευτών- μπορεί να οργανωθεί δημοψήφισμα. Για να είναι έγκυρο θα πρέπει να έχει τη στήριξη του 1/10 των ψηφοφόρων, δηλαδή να συγκεντρωθούν οι υπογραφές περίπου 4.800.000 ατόμων εντός διαστήματος 9 μηνών.
Εάν ξεκινήσει μια τέτοια πρωτοβουλία, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη δημοσίευση της μεταρρύθμισης, πράγμα στην περίπτωση αυτή θεωρείται σχεδόν αδύνατον.
Πηγή : https://www.news247.gr