των Γιάννη Καμπουράκη, Αντώνη Γαλανόπουλου, Βίκυς Σαμαρά
Έντονο παρασκήνιο και μυστικές διεργασίες μεταξύ της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ οδήγησαν στη χθεσινή αλλαγή θέσης και την αποδοχή της πρότασης για τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο, που αντικατέστησε την τελευταία στιγμή ενώπιον γενικής κατακραυγής αλλά και του κινδύνου διαρροών επί της διαδικασίας, την εμβαλωματική πρόταση για τρεις ψηφοφορίες και τέσσερις κάλπες, στην οποία είχε καταλήξει προχθές το βράδυ η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
Σύμβουλος του Α. Σαμαρά έλεγε πάντως ότι ρόλο στη «στροφή» της πλειοψηφίας έπαιξαν τα επικριτικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα σχόλια στις πρωινές εκπομπές σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.
Το βράδυ της Τετάρτης και εφόσον ήταν πλέον οριστική η πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης για διαδικασία με τρεις ψηφοφορίες και τέσσερις κάλπες, ο Φώτης Κουβέλης τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη (και εκείνος με τη σειρά του ενημέρωσε το Μαξίμου) ότι η ΔΗΜΑΡ ναι μεν συμφώνησε επί της διαδικασίας αλλά θα συμμετείχε κανονικά και στις τρεις ψηφοφορίες.
Με δεδομένη τη στάση της ΔΗΜΑΡ, την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει μόνο στην πρώτη ψηφοφορία για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και το γεγονός ότι βουλευτές της Ν.Δ. έστελναν ήδη μηνύματα προς το Μαξίμου, το κλίμα βάραινε επικίνδυνα. Μετά την οριστικοποίηση της στάσης της ΔΗΜΑΡ με το τέλος της χθεσινής πρωινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του Φ. Κουβέλη, ο Ευ. Βενιζέλος πήρε την απόφασή του να δεχθεί την πρόταση για τέσσερις κάλπες λίγα λεπτά πριν ανεβεί στο βήμα της Ολομέλειας και ενώ πρώτα είχε ενημερώσει τους συνεργάτες του αλλά και το στενό συνεργάτη του Α. Σαμαρά και υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη, ενώ άμεσα ενημερώθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης.
Αναβρασμός στη Ν.Δ.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ακουγόταν το επιχείρημα ότι με τη στροφή της τελευταίας στιγμής η πλειοψηφία θα αφαιρούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα περί μεθόδευσης με στόχο την προστασία του Βενιζέλου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. όμως -καθώς οι βουλευτές της δεν είχαν ενημερωθεί και πολλοί πληροφορήθηκαν την αλλαγή θέσης ακούγοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μιλάει στο βήμα- υπήρξε αναβρασμός. Λίγο πιο πριν, το Μαξίμου άφηνε να εννοηθεί, απαντώντας σε κάποιες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με τον Ευ. Βενιζέλο.
«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να οδηγούμαστε στο αυτονόητο μέσω της γελοιοποίησης» έλεγαν μέσα στο εντευκτήριο της Βουλής απ’ όπου άκουγαν τον κ. Βενιζέλο, αποκαλύποντας ότι ενώ οι ίδιοι αλλά και κυβερνητικά στελέχη είχαν ταχθεί υπέρ της λύσης των τεσσάρων καλπών (ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης), το Μαξίμου ακολουθούσε την τακτική Βενιζέλου Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, το Μαξίμου προχώρησε αργότερα σε νέα διαρροή, σύμφωνα με την οποία ο κ. Βενιζέλος είχε ενημερώσει από προχθές το βράδυ το Μαξίμου και πως ο Α. Σαμαράς και οι συνεργάτες του ήταν ενήμεροι για τη στροφή. Η διαρροή αυτή δεν έπεισε κανέναν από τους βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι ήδη ήταν σφόδρα ενοχλημένοι, και αυτό που συνεχώς έλεγαν -απευθυνόμενοι προς το Μαξίμου- ήταν ότι αφ’ ενός δικαίωσαν τη φράση του Αλ. Τσίπρα ότι ο Α. Σαμαράς γίνεται όμηρος του Ευ. Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και αφ’ ετέρου λανθασμένα υπολόγισαν ότι οι επιπτώσεις από το «τσαλάκωμα» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι λιγότερες από την εικόνα του πρωθυπουργού να ακολουθεί την τακτική του ΠΑΣΟΚ…
Σαν έτοιμος από καιρό…
Η προειλημμένη επιλογή διεφάνη και από την ετοιμότητα που επέδειξε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος «σαν έτοιμος από καιρό» έσπευσε να αναγνώσει την πρόταση του «κυβερνητικού εκπροσώπου» Ευ. Βενιζέλου, λίγη ώρα αφού την κοινοποίησε στην Ολομέλεια του Σώματος. «Σηκώνουμε το φερετζέ της κάλπης και αποκαλύπτουμε τη σκευωρία», συνόψισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενοχοποιώντας εξ ολοκλήρου την αξιωματική αντιπολίτευση για την οργανωμένη επίθεση κατά του κόμματός του, του ιδίου και της σταθερότητας της κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Δημήτρη Παπαδημούλη».
Πάντως και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε την ύστατη στιγμή στάση προτείνοντας να στηθεί μία κάλπη με τέσσερα ψηφοδέλτια όσα και τα πρόσωπα που τελούν υπό παραπομπή και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Στη συνέχεια όμως ο κ. Παπαδημούλης υπαναχώρησε στην αρχική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αξιώνοντας ωστόσο από τον πρόεδρο της Βουλής να διασφαλιστεί η υποχρεωτικότητα στην ψηφοφορία. «Δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές να υποχρεωθούν να ψηφίσουν. Υπακούουν στη συνείδησή τους» έκλεισε το θέμα ο Ευ. Μεϊμαράκης. Υπέρ της πρότασης τάχθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- και η ΔΗΜΑΡ. «Ναι» είπαν επί της διαδικασίας στην οποία τελικά κατέληξε η πλειοψηφία και τα έτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Via : www.enet.gr