Προσφέρουν για την επιδότηση των δανειοληπτών μόλις 40.000.000 €, παρά τα κέρδη τους που ξεπέρασαν τα 3,5 δισ. €
Σε παταγώδη αποτυχία αναδεικνύεται η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση κυβέρνησης – τραπεζών για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, που βλέπουν τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους να εκτοξεύονται στα ύψη τους τελευταίους μήνες, μετά τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παρά τις διαρροές περί κακού κλίματος κατά τη διάρκεια της χθεσινής τρίωρης συνάντησης, φαίνεται ότι ακόμα μία φορά πέρασε η θέση των τραπεζών, που στην πράξη κάνουν ό,τι θέλουν, επιβάλλοντας τη δική τους «γραμμή».
Από την άλλη, η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να δείξει ότι μάχεται σκληρά υπέρ των δανειοληπτών. Ενδεικτική ήταν η συνομιλία που είχε ο Χρήστος Σταϊκούρας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά τη συνάντηση με τις τράπεζες: «Δύο ώρες… μπινελικωνόμασταν. Είμαι ικανοποιημένος, στον βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όριά τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη. Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000. Ηταν και αυτή κακή συζήτηση, διότι συνεχίζω να πιέζω ώστε να γίνουν εμπροσθοβαρώς πιο ενεργοί».
Οι διοικήσεις των τραπεζών παρουσίασαν στον υπουργό Οικονομικών την πρόταση που έστειλαν στον Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, SSM, από τον οποίο έλαβαν και το «πράσινο φως». Σύμφωνα με αυτή, θα επιδοτηθεί το 50% της αύξησης των επιτοκίων, αλλά και όσες προκύψουν εντός των επόμενων 12 μηνών. Στην πράξη, σε περίπτωση που η μηνιαία δόση ενός στεγαστικού δανείου τον περασμένο Ιούνιο ανερχόταν στα 300 ευρώ και σήμερα έχει ανέβει στα 400 ευρώ, η επιδότηση θα καλύψει τη μισή αύξηση, δηλαδή τα 50 ευρώ.
Ωστόσο, οι τράπεζες έχουν θέσει συγκεκριμένους «κόφτες», προκειμένου να περιοριστεί η περίμετρος των δικαιούχων αλλά και το κόστος που θα επωμιστούν. Η επιβάρυνση για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν ξεπερνά τα 40.000.000 ευρώ, όταν τα κέρδη τους για φέτος θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ!
Την ίδια ώρα, η πρόταση προβλέπει ότι δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι μόνο όσοι είναι ευάλωτοι και έχουν ενήμερο, και όχι «κόκκινο» δάνειο. Ωστόσο, πηγές των τραπεζών σημειώνουν πως, από τη στιγμή που ο SSM έδωσε την έγκρισή του για το συγκεκριμένο σχέδιο, δεν μπορούν να αποστείλουν νέα πρόταση, καθώς θα πλήττονται τα κέρδη τους. Μάλιστα, πετούν την μπάλα στο… υπουργείο Οικονομικών. Οπως σημειώνουν, σε περίπτωση που θελήσει να διευρύνει την περίμετρο των δικαιούχων, το κόστος θα πρέπει να καλυφθεί από το Δημόσιο.
«Καυτό» θέμα αποτελούν και οι παρεμβάσεις για τα επιτόκια στις καταθέσεις και τις προμήθειες των τραπεζών. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μάλιστα διεμήνυσαν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πως δεν θα υπάρξει «ενιαία απάντηση», καθώς η κάθε τράπεζα θα λάβει τις αποφάσεις της ξεχωριστά και θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση (αύξηση επιτοκίων καταθέσεων, εξορθολογισμός προμηθειών) τους επόμενους μήνες, σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως οι προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες για καθημερινές συναλλαγές φέρνουν στα… ταμεία τους σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ ετησίως.
Πηγή : https://www.dimokratia.gr