Η απάντηση είναι ότι το τηλέφωνο του Κουκάκη είχε χακαριστεί από το Predator τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου – 24 Σεπτεμβρίου 2021.
Βαριές είναι οι σκιές που πέφτουν στο Μαξίμου μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό Predator. Η υπόθεση κεντρίζει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ που κάνουν εκτενείς αναφορές, σε αντίστιξη με την πλειονότητα των εγχώριων media που διαθέτουν περιορισμένο χρόνο και χώρο για την καταγραφή των εξελίξεων.
Οι ρίζες της υπόθεσης εντοπίζονται στο 2020, όταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ερευνά τη δικαστική εξέλιξη των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς στον Όμιλο Λογοθέτη, υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων και δαπανών των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, που χαρακτηρίστηκαν απόρρητες. Στις 12 Αύγουστου 2020, έχοντας βάσιμες υποψίες ότι το κινητό του τηλέφωνο παρακολουθείται, ο Θ. Κουκάκης απευθύνει σχετικό ερώτημα στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Τροπολογία-σκάνδαλο
Τον Μάρτιο, ωστόσο, του 2021 η κυβέρνηση προχωρά σε μια πρωτοφανή μεθόδευση. Τροποποιεί τον νόμο που έδινε τη δυνατότητα σε όσους παρακολουθούνται, έστω και για λόγους εθνικής ασφαλείας, να λαμβάνουν γνώση έστω και εκ των υστέρων. Στο εξής όσοι παρακολουθούν για λόγους εθνικής ασφαλείας ή λένε ότι παρακολουθούν γι’ αυτόν τον λόγο έχουν το ακαταδίωκτο. Μέλη της ΑΔΑΕ, όπως και ο ίδιος ο πρόεδρός της φαίνεται ότι διαφώνησαν με τη διάταξη, δημοσιοποιώντας τη διαφωνία τους. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, που την υπογράφει, και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας εμφανίζονται επιφυλακτικοί με το περιεχόμενο της διάταξης, παραπέμποντας στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Την τροπολογία ψηφίζει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ «παρών» ψηφίζουν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Σε αυτό το φόντο, όπως αναμενόταν, ο Θ. Κουκάκης παίρνει απάντηση από την ΑΔΑΕ (Ιούλιος 2021) ότι «δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας».
Το τηλέφωνο του δημοσιογράφου συνεχίζει να παρακολουθείται. Στο insidestory δημοσιεύεται ρεπορτάζ με την απάντηση που λαμβάνει ο Κουκάκης από το Citizen Lab. Πρόκειται για το εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Καναδά που σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία εξετάζει τα ύποπτα τηλέφωνα (το Citizen Lab συνεργάζεται τώρα και με την τεχνική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου, που εντόπισε την απόπειρα κατά Ανδρουλάκη). Η απάντηση είναι ότι το τηλέφωνο του Κουκάκη είχε χακαριστεί από το Predator τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου – 24 Σεπτεμβρίου 2021.
Στις αρχές Ιουνίου του 2022 οι Reporters United δημοσιεύουν αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης είχε μετά το 2019 επιχειρηματικές δραστηριότητες και συναλλαγές με πρόσωπα και οντότητες που συνδέονται με τις εταιρείες οι οποίες εμπορεύονται το παράνομο λογισμικό Predator. Κατά τις ίδιες αποκαλύψεις, ο κ. Δημητριάδης είχε σχέση και με εταιρεία που φέρεται ότι έχει προμηθεύσει με λογισμικό υποκλοπώντην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), της οποίας άμεσος πολιτικός προϊστάμενος είναι ο πρωθυπουργός.
Ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού έκανε λόγο για «ευφάνταστη συρραφή ισχυρισμών, γεγονότων, φημών, σεναρίων και θεωριών». Η κυβέρνηση, εντούτοις, καλείται να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την υπόθεση, καθώς ο διεθνής κλοιός στενεύει γύρω από το Μαξίμου. Το μήνυμα της Κομισιόν (Εuractiv) ότι είναι «απαράδεκτες οι παρακολουθήσεις αν επιβεβαιωθούν» προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση.
Πηγή : https://www.avgi.gr