AP Photo/Eraldo Peres
Ο νεοεκλεγείς ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, τιμά τις προεκλογικές υποσχέσεις του. Μία από αυτές ήταν και αντιμετώπιση της ανεργίας. Το νέο εργασιακό καθεστώς που προωθεί, όμως, προβλέπει λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, ιδιωτικές ατομικές συμβάσεις και απάλειψη των κυρώσεων προς τους παρανομούντες εργοδότες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Βραζιλία η ανεργία φτάνει το 12% του ενεργού πληθυσμού και, όπως συμβαίνει στον περισσότερο κόσμο, πλήττει περισσότερο τους νέους.
Το πρόγραμμα για την εργασία ανακοίνωσε ο μέλλων υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Μπολσονάρο, Πάουλο Γέδες:
«Η Αριστερά προτείνει συνδικάτα, προστατευτική για τους εργάτες νομοθεσία και δικαιώματα. Η Δεξιά απαντά με ατομικές συμβάσεις, που δεν προβλέπουν εξ ορισμού ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνταξιοδοτικά δικαιώματα», είπε.
Όπως εξήγησε, με στόχο την αύξηση των θέσεων εργασίας, δημιουργείται ένα «παράλληλο εργασιακό σύστημα» σύμφωνα με το οποίο οι εργοδότες θα προσλαμβάνουν εργαζόμενους εκτός επίσημου νομικού πλαισίου. Δηλαδή, με απλά λόγια, νομιμοποιείται η παράνομη απασχόληση, με εργαζόμενους που ακόμη και αν γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, κακοπληρώνονται και εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, δεν θα μπορούν να προσφύγουν σε καμία αρχή για να βρουν το δίκιο τους.
Άλλωστε ο Ζαΐρ Μπολσονάρο το είπε καθαρά: «Είναι βάσανο να είσαι επιχειρηματίας στη Βραζιλία. Το υπάρχον περιβάλλον δεν το ευνοεί»…
Επίσης, επιτέθηκε και στην Επιθεώρηση Εργασίας της Βραζιλίας, που με τους ελέγχους για το αν τηρούνται οι εργασιακοί νόμοι «θυματοποιεί» τις επιχειρήσεις. «Αλλά εμείς θα το αλλάξουμε αυτό», δήλωσε.
«Οι εργαζόμενοι θα έχουν αρκετά για να επιβιώσουν. Ένα είναι το δίλημμα: δουλειά και λιγότερα δικαιώματα ή δικαιώματα και καθόλου δουλειά».
Και όλα αυτά σε μια χώρα όπου ήδη ο πρόεδρος Τέμερ, επίσης με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της, είχε αλλάξει επί τα χείρω την εργασιακή νομοθεσία καθιστώντας περισσότερο ευάλωτους τους εργαζόμενους.
Via : www.efsyn.gr