Τουλάχιστον 160.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως εξακολουθούν να θάβονται σε παράνομες χωματερές, επισημαίνει το WWF στην ετήσια έκθεση για τη χώρα μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Ακόμα μία χρονιά οπισθοχώρησης στην προστασία του περιβάλλοντος σκιαγραφεί η περιβαλλοντική οργάνωση WWF στην ετήσια έκθεσή της για τη χώρα μας. Κυρίαρχο θέμα είναι, σύμφωνα με την οργάνωση, η αδιαφάνεια και ευνοιοκρατία στη διαδικασία αδειοδότησης των εξορύξεων υδρογονανθράκων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξαίρεση από την υποχρέωση διενέργειας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη φάση των σεισμικών ερευνών. Στα θετικά της προηγούμενης χρονιάς, η επέκταση του δικτύου Natura.

Η έκθεση του WWF (φέτος με τη συνεργασία της εταιρείας ανάπτυξης του περιβαλλοντικού δικαίου «Νόμος + Φύση») για την περιβαλλοντική νομοθεσία στη χώρα μας το 2017 δεν έχει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. «Η συνολική εικόνα παραμένει δυσάρεστη και αρνητική», ανέφερε ο διευθυντής της οργάνωσης, Δημήτρης Καραβέλας. Εξέχουσα θέση στην έκθεση κατέχουν οι εξελίξεις γύρω από την αδειοδότηση των εξορύξεων υδρογονανθράκων. «Βλέπουμε μια εμμονή, με ευνοιοκρατικές και ενίοτε αδιαφανείς διαδικασίες για την προώθηση των εξορύξεων. Σε πολιτικό επίπεδο, θεωρούμε ότι είναι μια κακή επιλογή, επικίνδυνη για το περιβάλλον και επιζήμια για την οικονομία», προσέθεσε.

Οσον αφορά άλλα ζητήματα:

• Διαφάνεια. Η ψηφιοποίηση διαδικασιών του κράτους δεν συνεπάγεται μεγαλύτερη διαφάνεια, σημειώνει το WWF. Το 2017 λειτούργησαν οι e-άδειες και το ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο: στην πρώτη περίπτωση βασική επιδίωξη είναι η διευκόλυνση των εσωτερικών διαδικασιών της διοίκησης και συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων και όχι η πληροφόρηση του πολίτη. Στη δεύτερη περίπτωση, η ιστοσελίδα είναι «άδειο κέλυφος», καθώς δεν περιέχει καμία μελέτη για διαβούλευση. Παράλληλα, η διοίκηση εξακολουθεί να αρνείται την πρόσβαση σε κρίσιμη περιβαλλοντική πληροφορία. Ως παράδειγμα το WWF αναφέρει την αίτηση που υπέβαλε για πρόσβαση σε μελέτες που αφορούν το σχιστολιθικό αέριο, την οποία η διοίκηση απέρριψε με επιχειρήματα που αναφέρονται στα πνευματικά δικαιώματα του ΥΠΕΝ και… στη διατάραξη της οικονομικής σταθερότητας του κράτους. Τέλος, συνεχίζεται η γνωστή πρακτική της αντικατάστασης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης διαφόρων έργων και δραστηριοτήτων με τη διά νόμου έγκρισή τους. «Πρόκειται για μια πάγια τακτική που καλύπτει μαζικά κλάδους της οικονομίας όπως ο ξενοδοχειακός και τα λατομεία», ανέφερε ο Γιώργος Χασιώτης, νομικός στο WWF.

• Προστατευόμενες περιοχές. Η σημαντικότερη θετική εξέλιξη της προηγούμενης χρονιάς ήταν σύμφωνα με το WWF η επέκταση του δικτύου Natura και η δημιουργία νέου πλαισίου για τους φορείς διαχείρισής τους. Ομως και αυτή σκιάζεται από την αδειοδότηση εξορύξεων σε επαφή ή και μέσα σε Natura, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση. Συγκεκριμένα, 56 προστατευόμενες περιοχές βρίσκονται εξ ολοκλήρου σε θαλάσσια οικόπεδα εξορύξεων, ενώ 136 μερικώς (69 περιοχές Natura, ένας εθνικός δρυμός, επτά εθνικά πάρκα και 59 καταφύγια άγριας ζωής).

• Ευρωδικαστήριο: Η χώρα μας συνεχίζει να έχει θλιβερή πρωτιά στις υποθέσεις μη συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου (11) και τη δεύτερη θέση σε αριθμό ανοιχτών υποθέσεων (21) παραβίασης του περιβαλλοντικού δικαίου.

• Απορρίμματα: Περίπου 160.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως εξακολουθούν να καταλήγουν σε χωματερές, ενώ οι επιδόσεις της χώρας στην ανακύκλωση παραμένουν κακές.

Via : www.kathimerini.gr