JAMIE MCGEEVER / REUTERS

Σύντομα θα ανακοινωθούν νέα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας. Θα υπενθυμίσουν σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στον ένοικο του Λευκού Οίκου το χάσμα ανάμεσα στις χώρες με έλλειμμα και σε εκείνες με πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών.

Προ ημερών ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Γερμανίας κατηγορώντας την ότι χειραγωγεί το ευρώ για να ενισχύει τις εξαγωγές της και να επωφελείται εις βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων. Πράγματι, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας από το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο από της Κίνας.

Οι ανεπτυγμένες αγορές έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αλώβητες από την αστάθεια που πλήττει τις αναδυόμενες. Ωστόσο, καμία γωνία των αγορών δεν είναι πλήρως στεγανοποιημένη και προστατευμένη από μια μεγάλη κινητικότητα στην αγορά συναλλάγματος. Το πρώτο εξάμηνο η Γερμανία παρουσίασε το μεγαλύτερο στον κόσμο εμπορικό πλεόνασμα από το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ. Εφθασε στα 24,4 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό εμπορικό της πλεόνασμα ανήλθε σε 121,5 δισ. ευρώ. Από το 2002 παρουσιάζει κάθε χρόνο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών που το 2015 έφθασε στο 8,9% του ΑΕΠ της. Εκτοτε έχει υποχωρήσει στο 8% του ΑΕΠ και επομένως είναι σαφώς υψηλότερο από τον μέσο όρο τριετίας 6%, που έχει ορίσει η Κομισιόν ως ανώτερο επιτρεπτό όριο.

Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, η Γερμανία θα παρουσιάσει φέτος πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 258,2 δισ. ευρώ. Θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο για τρίτο συναπτό έτος και κατά 50% περισσότερο από της Ιαπωνίας, που ανέρχεται σε 172,7 δισ. ευρώ. Εύλογο είναι λοιπόν να στρέφεται και πάλι κατά της Γερμανία ο Τραμπ. Ανάμεσα στις τρεις χώρες με τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα, η Γερμανία ασκεί τη λιγότερη επιρροή στην ισοτιμία του νομίσματος. Η Κίνα ίσως επέτρεψε περισσότερη ευελιξία στο γιουάν, αλλά χειραγωγεί το νόμισμά της. Τα τελευταία 20 χρόνια η Ιαπωνία έχει παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος περισσότερες φορές από οποιαδήποτε ανεπτυγμένη οικονομία και πάντα για να αποδυναμώσει το γιεν. Οι τρεις εξαγωγικές χώρες παρουσιάζουν πλεονάσματα κάθε χρόνο από το 2002, οπότε η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η Γερμανία άρχισε να παρουσιάζει πλεόνασμα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, το άθροισμα των πλεονασμάτων των τριών χωρών φθάνει στα 7,4 τρισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο έλλειμμα των ΗΠΑ ύψους 7,16 τρισ. ευρώ. Πολλές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει Ιαπωνία, Κίνα και τη Γερμανία ότι χειραγωγούν τα νομίσματά τους για να διασφαλίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τη δεκαετία του 1980 η Ιαπωνία ήταν το μαύρο πρόβατο για τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, τη δεκαετία του 2000 η Κίνα για τον Τζορτζ Μπους και τώρα το Πεκίνο και το Βερολίνο για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Via : www.kathimerini.gr