Τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών συγκεντρώνονται και πάλι στους δρόμους του νησιού της Κέρκυρας, καθώς από τις 3 Αυγούστου έχει σταματήσει η αποστολή απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ.
Νέα, βίαια επεισόδια σημειώθηκαν για ακόμα μια φορά στην Κέρκυρα, με αφορμή τη χρήση του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη. Ομάδα κατοίκων επιτέθηκε σε δυνάμεις της αστυνομίας και ένας εκ των διαδηλωτών ακρωτηριάστηκε όταν, σύμφωνα με την αστυνομία, εξερράγη στα χέρια του αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Η αποστολή απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ έχει σταματήσει από τις 3 Αυγούστου, ενώ τεράστιες ποσότητες συγκεντρώνονται και πάλι στους δρόμους του νησιού.
Η Κέρκυρα παραμένει πνιγμένη στα σκουπίδια, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής απουσίας σχεδιασμού και υποδομών διαχείρισης, αλλά και της αδιαφορίας των κατοίκων της. Προχθές στην περιοχή της Λευκίμμης πραγματοποιήθηκε ακόμα μια καθιστική διαμαρτυρία, η οποία όμως τελικά δεν εξελίχθηκε ειρηνικά, καθώς μερίδα των διαδηλωτών επιτέθηκε στα ΜΑΤ με πέτρες και φωτοβολίδες, ενώ τα ΜΑΤ απάντησαν με χημικά και κροτίδες κρότου-λάμψης. Ενας 32χρονος τραυματίστηκε σοβαρά όταν –σύμφωνα με την αστυνομία– έσκασε στα χέρια του αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Ο άνδρας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, έχοντας ωστόσο ακρωτηριαστεί από τον καρπό. Οι κάτοικοι της Λευκίμμης, που αντιτίθενται στη λειτουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, διαμαρτύρονται για την αντιμετώπισή τους από την αστυνομία και για τον λόγο αυτό είχαν προγραμματίσει για αργά χθες το απόγευμα πορεία στην πόλη της Κέρκυρας.
Ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι
Υπάρχει όμως άλλη εναλλακτική στο νησί από τον ΧΥΤΑ της Λευκίμμης; Ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, στα βόρεια του νησιού, έχει κλείσει ως υπερκορεσμένος. Οι λόφοι σκουπιδιών που έχουν «φυτρώσει» σε κάθε γωνιά του νησιού (πλην της πόλης της Κέρκυρας, που διατηρείται καθαρή) συνεχίζουν να μεγαλώνουν δημιουργώντας μια δύσοσμη ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τον δήμο, η μεταφορά δεματοποιημένων απορριμμάτων από το Τεμπλόνι (όπου βρίσκεται και η μονάδα διαχωρισμού και δεματοποίησης απορριμμάτων) σταμάτησε από τις 3 Αυγούστου. «Υπήρξε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της άδειας προσωρινής αποθήκευσης δεματοποιημένων απορριμμάτων στη Λευκίμμη. Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή, που εξέδωσε το ΣτΕ, η μεταφορά έπρεπε να σταματήσει στους 8.000 τόνους (ή 11.000 δέματα). Τώρα είμαστε λίγο πριν από την ανάθεση σε εργολάβο της επισκευής του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά. Ελπίζουμε μέσα στον Σεπτέμβριο η υπόθεση να έχει λήξει», λέει ο δήμαρχος Κώστας Νικολούζος.
Οπως οι περισσότεροι δήμοι, έτσι και ο Δήμος Κέρκυρας αποδίδει την υστέρηση στη συλλογή των απορριμμάτων στην έλλειψη εργαζομένων. «Εμείς είχαμε μεγάλο ποσοστό συμβασιούχων, περί τους 130 εκ των οποίων προσελήφθησαν μόνο οι 40 και τώρα προσπαθούμε με “διμηνίτες” και εξωτερικούς εργολάβους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη βλάβη που υπέστη ο δεματοποιητής μέσα στο καλοκαίρι οδήγησαν στην καθυστέρηση στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Ελπίζουμε ότι μόλις φτιάξει ο καιρός (σ.σ. χθες στην Κέρκυρα έβρεχε) θα τα μαζέψουμε».
Το ερώτημα βέβαια είναι, εφόσον οι εργασίες επισκευής του ΧΥΤΑ πραγματοποιηθούν, για πόσο καιρό θα συνεχιστεί η μεταφορά απορριμμάτων… συνοδεία αστυνομικών και πώς θα πείσει ο δήμος τους κατοίκους της περιοχής ότι η χρήση του ΧΥΤΑ θα γίνεται με ασφάλεια, όπως ορίζει η νομοθεσία.
«Χωματερές» σε θέρετρα
Η υπερβολική αύξηση του τουρισμού, σε συνδυασμό με την απουσία σχεδίων ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα σε πολλές περιοχές της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες φθάνουν στην «Κ» επιστολές διαμαρτυρίας και φωτογραφίες αναγνωστών από την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες τουριστικές περιοχές. Το μοτίβο είναι σταθερό: λόφοι σκουπιδιών, μικρές χωματερές σε απίθανα (συχνά πανέμορφα) σημεία. Κάποιοι πολίτες βέβαια αναλαμβάνουν δράση, όπως ο κ. Αδαμάντιος Βακαλόπουλος, που έστειλε αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά για τον χώρο των πρώην σφαγείων στις Σπέτσες. Οπως αναφέρει, ο δήμος έχει μετατρέψει τον χώρο (σε δασική έκταση, δίπλα σε ρέμα) σε αποθετήριο άχρηστων υλικών. «Τα πεταμένα υλικά και τα εύφλεκτα κατάλοιπα από τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα και, ιδιαιτέρως τους θερινούς μήνες, ο κίνδυνος ανάφλεξης είναι μεγάλος. Η περιοχή περιβάλλεται από δασικές εκτάσεις –δάσος της Μονής της Παναγίας Γοργοεπηκόου– και καταλήγει στην πλέον δασοσκεπή περιοχή της νήσου», σημειώνει. Η «Κ» προσπάθησε χθες να έρθει σε επαφή με τον δήμαρχο του νησιού, χωρίς επιτυχία.
Via : www.kathimerini.gr