«Δεν θα σας απογοητεύσω». Ηταν μια προεκλογική υπόσχεση που το βράδυ της Κυριακής γινόταν δέσμευση ενός νεοεκλεγέντος προέδρου. Στην εξέδρα, ο νικητής των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος σάρωσε κυριολεκτικά με ποσοστό 53,6%.
Από κάτω, δεκάδες χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί στο Σόκαλο, την εμβληματική, πελώρια πλατεία της Πόλης του Μεξικού για να γιορτάσουν την εκλογή του πρώτου αριστερού, «κεντροαριστερού» έστω, προέδρου στην ιστορία της χώρας.
Πριν από 12 χρόνια, πλήθος υποστηρικτών του ΑΜΛΟ, όπως τον αποκαλούν για συντομία, είχε κατακλύσει την ίδια πλατεία για να καταγγείλει εκλογική νοθεία, όταν ο τότε υποψήφιος της Αριστεράς έχανε τις εκλογές με την οριακότατη διαφορά του 0,58%.
Ο ΑΜΛΟ θα έχανε για δεύτερη φορά το 2012 με έξι μονάδες διαφορά από τον απερχόμενο πρόεδρο και επικεφαλής του Θεσμικού Κόμματος της Επανάστασης, Ενρίκε Πένια Νιέτο.
Αλλά, η τρίτη προσπάθεια ήταν και η τυχερή. Και συμβολική. Σε μια εποχή όπου στη Λατινική Αμερική παρατηρείται ένα νεοφιλελεύθερο κύμα, το Μεξικό, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή και μέλος του G20, στρίβει το τιμόνι αριστερά.
Εστω κι αν ο Ομπραδόρ, τον οποίο το πολιτικό, επιχειρηματικό και μιντιακό κατεστημένο παρουσίαζε ως νέο Τσάβες, έχει βάλει αρκετό νερό στο κρασί του σε σχέση με το 2006…
Πόλεμος κατά της εγκληματικότητας
Η επικράτηση του ΑΜΛΟ και του μάλλον πολυσυλλεκτικού Κινήματος Εθνικής Αναγέννησης (MORENA) περισσότερο από νίκη της «Αριστεράς» αντικατοπτρίζει την απέχθεια των Μεξικανών για τα ενδημικά δεινά της χώρας: διαφθορά, φτώχεια, πολύ υψηλή εγκληματικότητα. Το 2017 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά με περισσότερες από 25.000 δολοφονίες.
Φέτος, κατά την προεκλογική περίοδο δολοφονήθηκαν 145 πολιτικοί, ανάμεσά τους 48 υποψήφιοι. Ο ίδιος ο ΑΜΛΟ, εξάλλου, στήριξε την καμπάνια στο εξής τρίπτυχο: αγώνας κατά της «μαφίας της εξουσίας», τέλος στη διαφθορά και τέλος στη φτώχεια.
Κι αυτές είναι μερικές από τις μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος από την 1η Δεκεμβρίου που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.
«Επ’ ουδενί δεν θα επιτρέψει ο νέος πρόεδρος τη διαφθορά ή την ατιμωρησία», δήλωσε το βράδυ της νίκης, προσθέτοντας: «Ας μη γελιέται κανένας. Οποιοι κι αν είναι (ένοχοι για διαφθορά), θα τιμωρηθούν. Είτε είναι συναγωνιστές, δημόσιοι λειτουργοί, φίλοι ή συγγενείς».
Μεγάλα λόγια όντως, σε μια χώρα όπου το ψάρι βρομάει κατά κανόνα από το κεφάλι.
«Θα δώσουμε προτεραιότητα στους πιο ταπεινούς και λησμονημένους και ειδικότερα, τους αυτόχθονες πληθυσμούς», είπε στην επινίκια ομιλία του. Και το πρώτο που ανακοίνωσε ήταν ο διπλασιασμός των συντάξεων σε ολόκληρη την επικράτεια.
Κατά την προεκλογική εκστρατεία είχε υποσχεθεί επίσης μεταξύ άλλων γενναία αύξηση των δαπανών για τα κοινωνικά προγράμματα, ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και περισσότερα βοηθήματα για τους αγρότες.
Τώρα, πώς αυτό θα συμβιβαστεί με τη δημοσιονομική πειθαρχία που εξήγγειλε χθες ο μελλοντικός υπουργός Οικονομικών Κάρλος Ουρσούα, είναι ένα σταυρόλεξο για γερούς λύτες.
Συνεργάσιμοι τραπεζίτες
Οι τραπεζίτες κατά την προεκλογική περίοδο τον παρουσίαζαν σαν μπαμπούλα. Χθες όμως, η Ενωση Τραπεζών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι «θα συνεργαστεί με αυτόν που οι πολίτες αποφάσισαν ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας για την περίοδο 2018-2024».
Εξάλλου, ο ΑΜΛΟ δήλωσε ότι θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού.
Οπως επίσης δήλωσε ότι θα σεβαστεί και τις εμπορικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, αν και τόνισε ότι θα τις επανεξετάσει μία προς μία και αν βρεθούν παρατυπίες, θα αναλάβουν τα δικαστήρια.
Οπότε, το ερώτημα για το αν θα σταματήσει τη διαδικασία μερικής ιδιωτικοποίησης του πετρελαϊκού τομέα που έχει δρομολογήσει η απερχόμενη κυβέρνηση Πένια παραμένει μετέωρο.
Τραμπ, μεταναστευτικό
Και όλα αυτά έχοντας απέναντι τον «τυφώνα» Τραμπ, για τον οποίο θα πρέπει -αν τα καταφέρει- να συνεννοηθεί για μια σειρά θεμάτων, από τη συμφωνία NAFTA στην οποία επιθυμεί να παραμείνει η χώρα του, όπως δήλωσε μετά τη νίκη του, μέχρι το φλέγον ζήτημα των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ και την επιμονή του Αμερικανού προέδρου να ορθώσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
Ο Τραμπ, στη δική του προεκλογική εκστρατεία, είχε δαιμονοποιήσει τους Μεξικανούς και είχε έρθει αρκετές φορές σε φραστική σύγκρουση με τον πρόεδρο Νιέτο για το τείχος.
Για αρχή, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Μεξικανό οσονούπω ομόλογό του για τη νίκη του και δήλωσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του. Ο δε ΑΜΛΟ δήλωσε ότι επιθυμεί «ειλικρινή διάλογο» με τις ΗΠΑ. Η συνέχεια μένει να φανεί…
«Ο ΑΜΛΟ θα έχει έξι χρόνια στη διάθεσή του για να βάλει σε τάξη το Μεξικό ή τουλάχιστον, να το αφήσει καλύτερο από ό,τι το βρήκε», σχολίαζε η ισπανική ιστοσελίδα Publico.
«Δεν θα σας απογοητεύσω γιατί διατηρώ τα ιδανικά και τις αρχές μου (…). Ομολογώ επίσης ότι τρέφω μια θεμιτή φιλοδοξία: Θέλω να περάσω στην Ιστορία ως ένας καλός πρόεδρος του Μεξικού», είπε ο μεγάλος νικητής το βράδυ της Κυριακής σε ένα εκστασιασμένο πλήθος.
Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε αν «η Ιστορία θα τον δικαιώσει», όπως είχε πει πολλά χρόνια νωρίτερα σε μια άλλη χώρα εκεί στη «γειτονιά» ένας νεαρός Φιδέλ Κάστρο, ξεκινώντας από μια πολύ πιο επαναστατική αφετηρία.
Ο ΑΜΛΟ, προφανώς, δεν θα κάνει τη μεγάλη επανάσταση. Μπορεί όμως να αφήσει πίσω του μια κάπως καλύτερη χώρα.
Οπως σχολίαζαν χθες αρκετά μεξικανικά ΜΜΕ, «είναι στο χέρι του».
Via : www.efsyn.gr