To ξενοφοβικό κόμμα του δεξιού πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα αναδείχτηκε πρώτο στις χθεσινές εκλογές της Σλοβενίας συγκεντρώνοντας το 25% των ψήφων, αλλά δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της χώρας για να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ωστόσο, το Σλοβένο Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) θα προσπαθήσει να το κάνει, καθώς παρά τη σκληρή στάση του ενάντια στους πρόσφυγες, έχει δυνητικούς εταίρους για έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Το κόμμα του ανεξάρτητου Μάριαν Σάρετς, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο διαμορφωτή των πολιτικών ισορροπιών.
Το κεντροαριστερό Κόμμα του Σύγχρονου Κέντρου (SMC) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ είδε το δικό του ποσοστό να υποχωρεί στο 9,7%. Όμως, η απερχόμενη κυβερνητική συμμαχία ουσιαστικά ήρθε ισόπαλη με το νικητή των εκλογών, αν συνυπολογιστούν οι επιδόσεις των σοσιαλδημοκρατών (10%) και του κόμματος των συνταξιούχων (4,9%).
Έτοιμος για συνεργασίες
Αφού κανένα κόμμα δεν κέρδισε την πλειοψηφία στο 90μελές κοινοβούλιο, το πιο πιθανό επόμενο βήμα είναι οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση συνασπισμού.
«Έχει έλθει η στιγμή να απευθύνω έκκληση για συνεργασία. Η πόρτα μας είναι ανοικτή για συνομιλίες όσον αφορά τη συγκρότηση μιας συμμαχίας», δήλωσε ο Γιάνσα στις σύντομες δηλώσεις του αφότου ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα.
«Οι καιροί μπροστά θα απαιτήσουν συνεργασία» δήλωσε ο 59χρονος πολιτικός, σύμμαχος του Ούγγρου εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, που του προσέφερε την αμέριστη υποστήριξή του και τον χαρακτήρισε «εγγυητή της επιβίωσης του σλοβένικου λαού».
«Κάναμε ένα πρώτο βήμα για μια ισχυρή και υπεύθυνη Σλοβενία στην Ευρώπη», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο 59χρονος συντηρητικός, ο οποίος έκανε εκστρατεία επιστρατεύοντας έναν ανοιχτά ξενοφοβικό λόγο, όπως ο Όρμπαν, παρότι δεν φιλοξενεί σήμερα παρά μόλις περίπου χίλιους αιτούντες άσυλο.
Ο Γιάνσα επέσειε διαρκώς την απειλή της «εισβολής» των μεταναστών στη μικρή χώρα, που βρίσκεται πάνω στην πρώην «βαλκανική οδό», κατά τη διάρκεια της προεκλογική εκστρατείας, η οποία διεξήχθη σε κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας, εν μέσω διεκδικήσεων για αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, έπειτα από δέκα χρόνια πολιτικών λιτότητας.
Πάντως, η έντονα αντιμεταναστευτική ρητορική δυσχεραίνει την προσέγγιση με τα κεντρώα κόμματα, χωρίς τα οποία ο Γιάνσα, που μόνο το μικρό κόμμα Νέα Σλοβενία (7,1%) δεσμεύθηκε να στηρίξει, δεν θα είναι σε θέση να ηγηθεί.
Ο δεύτερος Σάρετς διαβεβαίωσε πως δεν σκοπεύει να συμμαχήσει με τον Γιάνσα, τον οποίο κατηγόρησε πως αποπειράθηκε να ενσταλάξει στους πολίτες «τον φόβο» με τις συνεχείς αντιμεταναστευτικές του δηλώσεις.
Εάν άλλαζε στάση αυτό θα σήμαινε πως «δεν είμαστε αξιόπιστοι», εξήγησε ο 40χρονος πρώην ηθοποιός που εξελέγη δήμαρχος μιας μικρής επαρχιακής πόλης κι αναφέρεται συχνά και θερμά στο παράδειγμα του Εμανουέλ Μακρόν.
Εκτίμησε ότι το κόμμα του τελικά θα «έχει την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση» εάν ο Γιάνσα, μια συχνά διχαστική προσωπικότητα, δεν μπορέσει να συγκροτήσει μια συμμαχία που θα διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στο σλοβένικο κοινοβούλιο.
Ποιος είναι ο Γιάνσα
Ο Γιάνσα φαίνεται να είναι πανταχού παρών στο σλοβένικο πολιτικό σκηνικό μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991 από την πάλαι ποτέ γιουγκοσλαβική ομοσπονδία και μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και στην ευρωζώνη το 2007.
Πρωθυπουργός από το 2004 μέχρι το 2008, κέρδισε δεύτερη θητεία το 2012, όμως αυτή διακόπηκε απότομα το 2013, αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς, που οδήγησε στην καταδίκη του από τη δικαιοσύνη, λόγω κατηγοριών για δωροδοκία σχετικά με μια συμφωνία όπλων του 2006.
Πέρασε έξι μήνες στη φυλακή αλλά κατέβηκε στις εκλογές του 2014, επειδή η ποινή του αναιρέθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο, που διέταξε νέα δίκη, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω παρέλευσης του χρόνου.
Περίπου 1,7 εκατομμύριο ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για την εκλογική διαδικασία, με αναλογικό σύστημα και τελικά η συμμετοχή ήταν ελαφρά μειωμένη, καθώς ανήλθε στο 51,5% από 51,7% πριν τέσσερα χρόνια.
Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, οι βουλευτικές εκλογές στη Σλοβενία διεξήχθησαν με υπόβαθρο μια στιβαρή οικονομική ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο στη χώρα, που δοκιμάστηκε σκληρά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του 2008 και μετά βίας σώθηκε από την υπαγωγή της σε διεθνή εποπτεία ως προς τα δημοσιονομικά της το 2013.
Via : www.efsyn.gr