Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις, που χαρακτηρίστηκαν «σκόπιμα χαοτικές» από την αντιπολίτευση, ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο «για μια ελεγχόμενη μετανάστευση, ένα αποτελεσματικό δικαίωμα ασύλου και μια επιτυχημένη ενσωμάτωση».
Σε τεταμένο κλίμα εξετάστηκε το νομοσχέδιο, που δίχασε τους βουλευτές και προκάλεσε σφοδρές αντιπαραθέσεις της αντιπολίτευσης με το προεδρικό κόμμα, ενώ για πρώτη φορά εκδηλώθηκε «ανταρσία» από μέλη της πλειοψηφίας που εκτίμησαν ότι το κείμενο του νόμου συνιστά «παλινδρόμηση» σε σχέση με την πρόταση που παρουσίασε στο προεδρικό του πρόγραμμα ο Εμανουέλ Μακρόν.
Πολυάριθμες τροπολογίες είχαν κατατεθεί για τη βελτίωση του νόμου. Οι συζητήσεις που διήρκεσαν περισσότερο από 60 ώρες, κατέληξαν τη νύχτα της Κυριακής σε έγκρισή του νόμου. 228 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 139 κατά και 24 απείχαν.
Ενας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματός LREM, ο πρώην σοσιαλιστής Ζαν-Μισέλ Κλεμάν, καταψήφισε το κείμενο και αποχώρησε από το LREM. Δεκατέσσερις άλλοι βουλευτές του μακρονικού κόμματος απείχαν (σε σύνολο 312 βουλευτών της πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση).
Τα ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι ο Μακρόν αντιμετωπίζει πλέον όπως ο Φρανσουά Ολάντ την «ανταρσία» στο κόμμα του…
Δεξιές τροποποιήσεις
Ο νόμος θα εξεταστεί στη Γερουσία τον Ιούνιο. Η πλειοψηφία της Δεξιάς έχει ήδη αναγγείλει ότι θα επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο.
Η Δεξιά και η Ακροδεξιά, που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, κατήγγειλαν από κοινού τη «χαλαρότητα» ενός «μικρού νόμου». Υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε «νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών».
Συνολικά, 22 τροπολογίες στο άρθρο 15 υπερασπίστηκαν οι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων ή του Εθνικού Μετώπου για να συστηματοποιήσουν την απέλαση αλλοδαπών που έχουν καταδικαστεί ή είναι καταγεγραμμένοι από τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε πρόσφατα «δεν μπορούμε να αναλάβουμε όλη τη δυστυχία του κόσμου». Η Γαλλία κατέγραψε περισσότερα από 100.000 αιτήματα ασύλου το 2017, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ και χορήγησε άσυλο στο 36% από αυτούς που έκαναν αίτηση. Η χώρα είχε σχεδόν έξι εκατομμύρια μετανάστες το 2014.
Η Αριστερά παραμένει αντίθετη σε έναν «απάνθρωπο» νόμο και καταγγέλλει τον διπλασιασμό της μέγιστης διάρκειας κράτησης, η οποία αυξάνεται στις 90 ημέρες, καταγγέλλοντας ότι μπορεί «να βρίσκονται και παιδιά πίσω από τα συρματοπλέγματα». Η κράτηση αλλοδαπών ανηλίκων με τις οικογένειές τους καταγγέλθηκε έντονα, ακόμη και στις τάξεις του μακρονικού κόμματος LREM.
Αμφιλεγόμενα μέτρα
Ανάμεσα στα επίμαχα αμφιλεγόμενα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Εθνοσυνέλευση ξεχωρίζει το άρθρο 16, που διπλασιάζει τις περιόδους κράτησης για τους αλλοδαπούς που περιμένουν την απέλαση από 45 σε 90 ημέρες.
Η κυβέρνηση σχεδίαζε να παρατείνει αυτή την περίοδο σε 135 ημέρες… Η «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) εκτιμά ότι το άρθρο αυτό θα μετατρέψει την «υποχρεωτική παραμονή σε πραγματική κράτηση».
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν το κατήγγειλε ως «βάρβαρη λύση». Προτείνει μια «νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών», για να δοθούν εγγυήσεις στις οργανώσεις που καταγγέλλουν το νομοσχέδιο και τονίζει, «πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν».
Η Αριστερά πέτυχε ωστόσο μια χειρονομία καλής θέλησης από το κυβερνών κόμμα, με τη μείωση της ποινής που επιβάλλεται για το «πλημμέλημα της αλληλεγγύης» σε όσους βοηθούν παράνομους μετανάστες.
Την Κυριακή, οι βουλευτές υιοθέτησαν με 133 ψήφους έναντι 21 (και 2 αποχές) μια τροπολογία, η οποία προβλέπει «εξαιρέσεις» στο αδίκημα που στοχεύει ανθρώπους οι οποίοι βοηθούν τους μετανάστες, κυρίως όταν πρόκειται για την παροχή φροντίδας, στέγης ή τροφής.
Via : www.efsyn.gr