262938_238293129645367_989544924_n

Του Σταύρου Μπούρπουλα

Αντιγράφω απόσπασμα από άρθρο του real.gr που δημοσιεύεται σήμερα με τίτλο Το παρασκήνιο της τρικομματικής συμφωνίας : 

«Θεωρώ επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην Υπουργό» ανέφερε μεταξύ άλλων η δήλωση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ. 

Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «Η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην Υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου» ανέφερε ο Σίμος Κεδίκογλου. 

Σχεδόν ταυτόχρονα ήρθε και η διαρροή από την Ιπποκράτους η οποία ανακοίνωσε την συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με την πρόταση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί γνώριζαν πως και στον ΣΥΡΙΖΑ ετοίμαζαν πρόταση για προκαταρτική επιτροπή στην οποία θα περιελάμβανε εκτός από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και το όνομα του Ευ. Βενιζέλου και επειδή η ψηφοφορία είναι μυστική κανείς δεν θα ήξερε τι θα έβγαζε η κάλπη.

————————————————————————————————–

Εντυπωσιάζουν τα αντανακλαστικά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ο οποίος έσπευσε (μην τον προλάβουν άλλοι) ταχέως να προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής μόνο για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αν θυμάμαι καλά πριν λίγο καιρό που άπαντες (;) αναζητούσαν τη «χαμένη» λίστα , ο κ. Βενιζέλος ήταν αυτός που έπειτα από ημέρες αφότου αναδείχθηκε το θέμα, παρέδωσε τη λίστα στον πρωθυπουργό. Μια λίστα η οποία ήταν στα χέρια του επί μήνες, δίχως ο ίδιος να έχει κυβερνητικό πόστο σε αυτό το διάστημα, παρά μόνο ήταν αρχηγός κόμματος που συμμετείχε στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Επ’ αυτού η ΔΗΜΑΡ ποιεί τη νήσσα. Φανταστείτε τη λίστα να την είχε κάπου καταχωνιασμένη κάποιος άλλος αρχηγός κόμματος που επίσης  εκπροσωπείται στη βουλή (όπως το ΠΑΣΟΚ του κ.Βενιζέλου).

Δε γράφω σενάριο, αλλά είναι σαν να βλέπω σε μια τέτοια περίπτωση, ζωντανά στην οθόνη μιας τηλεόρασης τον Φ. Κουβέλη με περίσσιο θυμό να μιλάει για συγκάλυψη ευθυνών και συμφερόντων, για απώλεια εσόδων του κράτους και να αναφέρει παραδείγματα άλλων χωρών που με την αξιοποίηση παρόμοιας λίστας εισέπραξαν κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα η ΔΗΜΑΡ δε λέει κάτι αντίστοιχο. Εντάξει, καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να  αποποιηθεί των δικών του ευθυνών και να βγει από το κάδρο της λιστολογίας ως τελευταίος και επί μήνες κάτοχος της λίστας. Έχει κίνητρο ο άνθρωπος.

Ο κ. Σαμαράς από την άλλη μετά από προσπάθεια δεκαετιών έγινε πρωθυπουργός. Ε δε θα ρισκάρει ενδοκυβερνητική κρίση που ενδεχομένως να του στοιχίσει το όνειρο μιας ζωής.

Το ερώτημα είναι η ΔΗΜΑΡ τί ζόρι τραβάει και από την πάγια θέση για απόλυτη διαφάνεια, σπεύδει να προτείνει πρώτη τη μερική διαφάνεια; Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχει έστω και σιωπηλά  υιοθετήσει  η ηγεσία του κόμματος  λογικές σαν το χθεσινό επιχείρημα του κ. Πάγκαλου, ότι αν γίνει πλήρης διερεύνηση ευθυνών για τη λίστα Λαγκάρντ, τότε θα πέσει η κυβέρνηση με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εξάλλου η Δημάρ δε χρωστάει σε κανένα, εκτός αν κάποιοι αισθάνονται υποχρέωση απέναντι στους κυβερνητικούς συνεταίρους,  επειδή επέτρεψαν  να συμμετάσχει και η κυβερνώσα αριστερά κατ’ αναλογία με τα ποσοστά της, στο πάρτι των μετεκλογικών διορισμών, διορίζοντας σε θέσεις του δημοσίου και σε οργανισμούς συγγενείς και φίλους, ακολουθώντας πρακτικές που η Ανανεωτική Αριστερά καταγγέλλει μια ζωή. Επίσης θα ήταν μεγάλη έκπληξη στους 6 μόλις μήνες συμμετοχής στην κυβέρνηση, τα στελέχη της ηγεσίας του κόμματος και ιδιαίτερα όσοι μετέχουν στα κυβερνητικά δρώμενα να προσβλήθηκαν από τον ιό της εξουσίας ή να αισθάνονται ως οι μέγιστοι και αναντικατάστατοι  (και αυτοί) σωτήρες της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση με αυτά και με τα άλλα, κανείς δε μιλάει για την αξιοποίηση της περίφημης λίστας με τους καταθέτες στην HSBC. Θα περίμενε ο πολίτης από τη Δημοκρατική Αριστερά τουλάχιστον αντί να τρέχει για προανακριτική για τον κ. Παπακωνσταντίνου (μόνο), μην τυχόν την προλάβει ο Σύριζα (με πρόταση που πιθανόν να περιλαμβάνει και τον κ. Βενιζέλο), να θέσει στην κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές την απαίτηση της πλειοψηφίας των πολιτών για τη διερεύνηση της νομιμότητας των καταθέσεων, ώστε το κράτος να εισπράξει χρήματα από αυτούς που περιλαμβάνονται στη λίστα και δεν δικαιολογούν το ύψος των καταθέσεων αυτών στην εν λόγω τράπεζα και όχι να ρημάζει την κοινωνία με τα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα, τα οποία η τρικομματική κυβέρνηση βαπτίζει … μεταρρυθμίσεις.

Ο Σταύρος Μπούρπουλας είναι ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς